Een kakkerlak heeft geen hersenen nodig om zijn lichaamsfuncties te besturen en kan daardoor wel 2 weken leven zonder hoofd. Als de kop weg is, leeft het lichaam dus gewoon verder. Ook hebben kakkerlakken geen hart. Het dier ademt via een soort buisjes in de huid.
Het record staat op naam van Miracle Mike, een kip die maar liefst 18 (!) maanden zonder hoofd door het leven ging. Het beest werd door boer Lloyd Olsen uit Colorado in 1945 met een hakbijl bewerkt, maar die miste daarbij de halsslagader en een deel van de hersenstam.
Kakkerlakken kunnen een week overleven zonder hoofd
De reden hiervoor is dat, in tegenstelling tot mensen, zij hun mond niet daadwerkelijk nodig hebben om te kunnen ademen. Kakkerlakken gebruiken kleine gaatjes in hun lichaam om zuurstof te inhaleren en door te pompen.
Verliest een kip zijn kop, dan kunnen de prikkels niet meer worden onderdrukt door de hersenen. Een kip loopt dan gewoon door. Een kip zonder kop loopt meestal nog een paar seconden.
Volgens wetenschappers zou op het moment van de onthoofding de bloeddruk en het zuurstofgehalte in de hersenen zo snel dalen en zou er zo veel bloed verloren worden dat de hersenen meteen in coma zouden gaan. Ook als de eigenlijke dood nog enkele seconden op zich zou laten wachten.
Een correct uitgevoerde onthoofding waarbij één slag genoeg is, is een snelle en relatief pijnloze manier om te overlijden. Sommige experts schatten dat je binnen een paar seconden het bewustzijn verliest door de snelle bloeddrukverlaging in de hersenen.
Insecten zoals kakkerlakken hebben een open bloedsomloop. Het bloed stroomt dan vrij door het lichaamsweefsel en heeft niet veel druk nodig om vooruit te kunnen worden gepompt.
Het circuit van zenuwen tussen de zintuigcellen en de spieren in het lichaam 'weet' dus zonder tussenkomst van de hersenen hoe het moet bewegen. Daardoor kan de kip zonder hersenen blijven bewegen zolang het lichaam genoeg zuurstof en energie heeft.
Vogels hebben minder volume, maar meer neuronen in hun hersenpan zitten. Zeg nooit meer 'je hebt het verstand van een kip'. Want hoewel het brein van de meeste vogels (veel) kleiner is dan dat van zoogdieren, hebben ze wel meer neuronen in hun hersenpan zitten.
Kippen hebben zeker een tong én neusgaten. De snavel heeft meer de fiunctie om het eten en drinken op te pikken en kan je dus zien als de lippen van het dier en door middel van de tong wordt het drinken of voedsel naar binnen verplaatst en naar binnen gewerktOp de tong zitten zelfs enkele smaakpapillen.
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je een kakkerlak nooit mag doodtrappen. Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen. Dit is een fabel!
Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
Al in 1963 vonden Amerikaanse onderzoekers van het Virginia Polytechnic Institute in Blacksburg dat kakkerlakken een 6 tot 15 keer zo'n hoge dosis radioactieve straling kunnen overleven als mensen.
Een aantal kikkers, amfibieën en twee honden zijn overleden door de lozing van water uit een luchtwasser van een veehouderij in Sint-Anthonis (Noord-Brabant). De boer loosde het sterk vervuilde water op zijn land maar het is ook in een sloot gestroomd, maakte het waterschap vrijdag bekend.
Koala (20-22 uur)
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken. Wageningen Universiteit heeft de behoefte aan water en voedsel bij pasgeboren kuikens onderzocht in opdracht van het ministerie van landbouw.
Door te bewegen ziet ze het verschil tussen objecten die op de voorgrond en objecten die op de achtergrond staan. Daarom maakt ze tijdens het lopen dus altijd diezelfde 'knikkende' beweging. Zo kan ze afwisselend de details en de diepte van haar omgeving in zich opnemen.
Kakkerlakken komen 's nachts uit hun schuilplaatsen om voedsel te zoeken. Vinden ze niets, dan kunnen ze je een bezoekje komen brengen als je in bed ligt. Ze kunnen je in je gezicht, mond, vingers of handen bijten, mogelijk omdat ze vooral op deze plekken voedsel kunnen ruiken.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Het glanzende, slijmerige laagje werkt afstotelijk. Dat we niet alleen schrikken van kakkerlakken, maar ook van ze walgen, ligt onder meer aan het uiterlijk van de beesten. Naast de poten, haren en voelsprieten werkt met name het glanzende, slijmerige laagje over hun lijf nogal afstotelijk.