Een kameleon kan van kleur veranderen De kameleon is een klein reptiel dat allerlei kleuren kan aannemen! De meest voorkomende kleur is groen, maar kameleons kunnen ook geel, rood en oranje kleuren. Ze kunnen van kleur veranderen zoals ze willen. Hun huid bevat namelijk speciale cellen of chromatoforen.
Kameleons zijn niet de enige dieren die erom bekend staan dat ze van kleur kunnen veranderen. Ook verschillende soorten vissen, amfibieën, reptielen en kreeftachtigen kunnen er wat van. De meeste dieren veranderen van kleur door een toename van bepaalde hormonen.
Dit 'slimme weefsel' verandert van kleur dankzij de trucjes van kameleons. De nieuwe polymeer kan onder invloed van licht van kleur veranderen, een eigenschap die onder meer kan worden toegepast voor camouflage. Bij kameleons ziet het er zo simpel uit, van kleur veranderen.
Kameleons veranderen niet van kleur om zich te verstoppen. Soms wordt dat gedacht, maar zij doen dit om andere redenen. Zij veranderen hun lichaamskleur om roofdieren te waarschuwen of af te schrikken. Maar daarnaast kunnen kameleons hun eigen lichaamstemperatuur regelen door hun kleur aan te passen.
De alpensneeuwhoen, een vogel die in het hoge noorden van Eurazië en Noord-Amerika voorkomt, heeft in de zomer een bruin verenkleed, maar als de herfst arriveert, raakt hij in de rui. De aardkleurige veren van het zomerkleed maken plaats voor witte veertjes.
Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze nog een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje. Zelden of nooit is de kleurverandering het gevolg van een ziekte bij de vis.
Als uw parkieten worden geteisterd door parasieten of om een andere reden ziek is, kunnen de kleuren van de veren er minder helder uitzien. Preventie en genezing zijn de oplossing. De enige parkiet die daadwerkelijk van kleur veranderd tijdens de rui is de opaline.
Maar vogels hebben vier soorten kegeltjes, waardoor hun zicht tetrachromatisch is. Met onze drie soorten kegeltjes kunnen we de kleuren van de regenboog zien: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet - het zogenaamde kleurenspectrum.
Zeezoogdieren zoals zeehonden, dolfijnen en walvissen, zien nóg minder kleuren. Die arme stakkers hebben doorheen de evolutie slechts één kegeltje overgehouden. Ze kunnen geen enkele kleur onderscheiden en zien alles in vijftig tinten grijs.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Hagedissen die van kleur kunnen veranderen, zoals kameleons, maar ook (hoewel in mindere mate) veel anolissen, gekko's en echte hagedissen, doen dit door de pigmenten in de chromatoforen te herverdelen, zodat een andere kleur ontstaat.
Een populaire Taft tof geweven in platbinding met verschillende, vaak contrasterend gekleurde ketting- en inslaggarens. De heldere multifilament garens reflecteren het licht steeds op een andere manier, afhankelijk van de lichtinval; bij beweging verandert de kleur van de stof.
Zo'n variatie kan ontstaan wanneer sommige leden van de salamandersoort zich vaker in een bepaalde omgeving bevinden, waardoor hun kleuren veranderen om minder op te vallen voor roofdieren.
Zo kunnen ze doelbewust van kleur veranderen. Octopussen en inktvissen bepalen zelf de dikte en grootte van reflectorische cellen in hun huid. Zo kunnen ze doelbewust van kleur veranderen. De manier waarop licht weerkaatst op een object, bepaalt de kleur waarmee dat object wordt waargenomen.
De Mantis-garnalen zouden de meest complexe ogen in het dierenrijk hebben. De zogenaamde reuzegarnalen zijn in staat kleuren uit het ultraviolet tot het infrarood te onderscheiden, evenals het opsporen van andere subtiele verschillen in licht. Dat meldt persbureau Reuters.
Toch zijn hun zintuigen niet helemaal perfect: ze zijn kleurenblind voor rood en groen en zien deze kleuren als tinten zwart en grijs. Koeien zijn herbivoren. Het zijn natuurlijke grazers die rondlopen om grassen en andere lekkere planten te vinden.
Ratten met gepigmenteerde ogen zien een wazige wereld met slechts vage kleuren variërend van blauwgroen tot amber en ultraviolet. Het zien van ultraviolette stralen is voor de rat juist handig. Door ultraviolette licht te waarnemen kunnen ratten bijvoorbeeld urine zien.
Wel beschikken honden slechts over twee soorten kegeltjes in ieder oog. Mensen hebben er drie. Waarschijnlijk kunnen de dieren daardoor de meeste kleuren wel zien. Maar geen rood en oranje.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
De facetogen kunnen licht en kleur waarnemen. Vlinders zien geen rood, maar ze kunnen toch meer kleur zien dan mensen! Ze zien namelijk ook ultraviolet licht. Dat is ontzettend handig bij het zoeken naar de juiste bloem.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV!Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Onder kromsnavels vallen verschillende soorten vogels zoals de papegaai, de dwergpapegaai, de parkieten, kaketoes, ara's, lori's enzovoort.
De prijs van een parkiet hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 7 tot 250 euro. Een kleine kooi met een nestkast, water- en voerbak, verschillende zitstokken en speelgoed, kost minstens 120 euro. Een grote volière kost een veelvoud daarvan, maar biedt een beter onderkomen voor de dieren.
Sociaal gedrag en verzorging
Zeker voor wat oudere, verantwoordelijke kinderen is het een geweldige metgezel, onder toezicht. Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien.