Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Er zijn veel soorten leer. Zoals je waarschijnlijk wel weet is leer afkomstig van dieren maar er is tegenwoordig ook kunstleer. Leer wordt al van oudsher gebruikt voor het maken van allerlei dingen zoals schoenen en tassen. Onze verre voorouders hadden niets anders dan leer om zichzelf mee warm te houden.
Het Lederland leer wordt geproduceerd uit huiden van Zuid-Duitse, Zwitserse, Scandinavische, Zuid-Amerikaanse, Zuid-Afrika runderen en Oost-Aziatische runderen & buffels. Lederland besteedt veel aandacht aan de herkomst van het leer, want voor een kwaliteitsproduct is een goede basisgrondstof essentieel.
Leer van de rug van het dier is minder rekbaar dan van de buik. Echt leder kan dus ook stijf aanvoelen. Flexibiliteit en rekbaarheid zijn dus geen volledig betrouwbare herkenningspunten voor echt leder. Als het materiaal daarentegen heel soepel en elastisch is, gaat het zeker om echt leer.
Ook het naar buiten verwerkte, ongeschikte achterzijde van glad leer, lamsvellen of koevellen staat bekend als ruw leder. Nubuck leer (links) heeft een kleinere pool dan velours leer (rechts).
Nappa leer
Wat is nappaleer? Nappa leer is een soepel, zacht en gladleersoort.
Daar hebben wij maar één antwoord op: het wordt niet gemaakt. Leer groeit namelijk. Het is de huid van een dier, die na het overlijden zodanig wordt behandeld dat het natuurlijke bedervings proces wordt gestopt. Als je namelijk niets zou doen, blijft er van die huid heel weinig over.
Volnerf leer
Alleen de beste huiden worden gebruikt voor volnerf leder. Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
-PU leer voelt glad, echt leer is grof. Echt leer laat ook vaak groeven zien. -Echt leer absorbeert water, PU-leer doet dat niet.
Het is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld: de leerlooisector. Bij het maken van leer worden veel giftige chemicaliën gebruikt die vervolgens met het afvalwater worden weggespoeld. In veel ontwikkelingslanden waar leer wordt gelooid, leidt dit tot ernstige watervervuiling.
Leer is een natuurproduct en gemaakt van huiden van zoogdieren die meestal gehouden worden voor het vlees, melk en eventueel wol. Hierbij is het een zogenaamd bijproduct. Leer is een duurzaam en aangenaam materiaal, zeer sterk en met het juiste onderhoud gaat het jaren mee.
Voor het maken van leer is veel water nodig. Veel leerlooierijen zijn hierdoor vaak naast een rivier gevestigd. Het afvalwater van het leerlooien wordt vaak in de rivieren gedumpt. Dit kan ernstige water- en bodemvervuiling tot gevolg hebben.
Waar komt leer eigenlijk vandaan? Het grootste deel -zeker 99%- is van runderen, schapen, geiten en varkens. Al deze dieren worden gehouden en geslacht voor de vlees-, zuivel- en/of wolindustrie. Hun huid is dus een afvalproduct.
Vegan betekend dat het product – leer – geen dierlijke ingrediënten heeft. Dus in vegan leer en kleding bijvoorbeeld zit geen bont, leer, wol, angora, exotische huiden, mohair of zijde verwerkt. Dierproefvrij is een term die vaak gebruikt wordt in de cosmetica.
Nappa leder is leer dat op een manier gelooid is waarbij het heel glad is gemaakt. Nappaleer is te verkrijgen in Splitleer en nerfleer, het verschil is de manier van bewerking van het leer. Nerf leer is van een betere kwaliteit dan Splitleer.
Nerfleer is de bovenste laag waar de haren van het dier op hebben gezeten. Dit wordt vaak als het mooiste leer gezien en wordt gebruikt voor meubelleer, autoleer etc. De bovenste laag is dicht van structuur waardoor kans op beschadigingen of scheuren minder groot is. Dit wordt vaak nerfleer genoemd.
Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen.
Voor ernstiger beschadigd leer herstellen, is leerverf aanbrengen de juiste optie. De nieuwe, permanent hechtende toplaag biedt een goede oplossing bij versleten, zwaar verkleurd en gebarsten leer en tevens bij pennenstreken, vetvlekken, kattenkrassen en andere gebruikssporen.
Leer is een uiterst natuurlijk product dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Leer wordt gemaakt van dierenhuiden (o.a. runderen, schapen, etc). Maar eigenlijk wordt het eerder een bijproduct genoemd. Door van huiden leer te maken, komen deze terug in de economie terecht en wordt het alsnog gerecycleerd.
Een hele koe aan leer is ongeveer even duur als een lapje vissenleer."
Warmte kan de oppervlakte-eigenschappen van leer beschadigen. Wij raden u daarom aan om uw lederen meubelen niet direct tegen warmtebronnen aan te plaatsen. De beste afstand is minimaal 30 centimeter van de warmtebron.
Suède is een type leer en wordt in oppervlak gesneden, waarbij de binnenkant van het leer gebruikt wordt. De huid wordt gesplit. Het leer heeft een geborstelde fluweelachtige structuur en is minder sterk dan gewoon leer, maar is zacht en soepel. Door de open structuur van suède is het leer gevoelig voor vuil en vocht.
Over het algemeen is leer steviger dan stof en zijn de meeste leersoorten bestand tegen krasjes. Een goede keuze dus. We hebben het dan wel over het soort leer met een goede afwerking en beschermlaag. Ook is een leren bank beter te reinigen dan een stoffen bank.