De koe staat stipt op één als we het hebben over heilige dieren. Dit heilige dier wordt onder andere vereerd om hun melk.
Wanneer je op vakantie naar het land gaat, houd dan rekening met de 5 heilige dieren in India. Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen.
Heilig aapje
In India is voor veel mensen de Hoelman aap, of Hanuman Langoer, daarom een heilig dier. De aapjes kunnen er doen en laten wat ze willen. Niemand durft ze weg te sturen uit angst Hanoeman boos te maken.
Volgens de Chinese mythologie werd de wereld bewaakt door vier hemelse wezens: de Blauwe Draak, Witte Tijger, Zwarte Schildpad, en Rode Vogel. Ieder van deze wezens waakte over de grens van de aarde in een van de vier windrichtingen, en werd gekoppeld aan een van de jaargetijden.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Er zijn een aantal redenen waarom koeien als extra speciaal worden gezien door Hindoes. Ten eerste omdat koeien een schat aan nuttige producten oplevert. Vlees hoort daar niet bij. Hindoes geloven dat je geen levende wezens mag doden om op te eten.
Het hert
Nou: in de Bijbel dachten ze dat ook! Het hert straalt vooral het verlangen naar geluk uit en is het ideale beeld van 'reinheid'. Daarnaast wordt het hert in de Bijbel soms gebruikt als verwijzing naar God of Jezus.
De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
De kat stond in het oude Egypte in hoger aanzien dan welk ander dier ook. De heilige viervoeter werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf. En als een buitenlander een Egyptische kat gestolen had, stuurde de farao een leger om die terug te halen.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Ketaki bloemen: Hiervan wordt geschreven dat deze bloem het opnam voor Brahma en daarom loog tegen Shiva, waardoor Shiva deze bloem vervloekte. Champa bloemen: Deze bloemen zijn ook vervloekt om te offeren voor Shiva op basis van een verhaal waarin de Champa boom loog tegen Narad Muni.
Ganesha (ook wel Ganesh, Ganapati Tantra, Ekadanta of Vinayaka) is in het pantheon van het hindoeïsme de deva met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Zijn vahana, voertuig, is een muis of een rat genaamd Mashika.
Op het doden van runderen staan in de staat in het noordoosten van India zware straffen, tot wel zeven jaar gevangenisstraf.
Islam "humaniseert" de dierenwereld niet, maar beschouwt dieren als samenlevingen met eigen regels en waarden, verschillend van die van de mensen. Daaruit volgt dat men dieren niet mag behandelen alsof het mensen zijn en dat men niet mag verlangen dat ze zich volgens menselijke waarden en regels gedragen.
Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Nepal, Bhutan en Bangladesh, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 5% beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Ook in het noorden van China leeft nog een kleine populatie tijgers.
Wolven hebben een belangrijke functie in de natuur. Ze zorgen ervoor dat prooidierpopulaties gezond blijven, door alleen de zwakke en oude dieren te pakken. Ook is er door hun aanwezigheid weer ruimte voor bepaalde plantensoorten om zich te ontwikkelen.
Hoewel er nog steeds bruine beren in Europa leven, verdwenen ze rond het jaar 1000 n.C. uit Nederland. Daarna wandelden er af en toe nog beren vanuit Duitsland ons land binnen, maar van een vaste berenpopulatie in Nederland was geen sprake meer.
Een beer die honger heeft, is bijzonder gevaarlijk: 'Een brullende leeuw en een hongerige beer: dat is een zondaar die heerst over een behoeftig volk' (Spr. 28:15). De dichter van het bijbelboek Klaagliederen noemt eveneens leeuw en beer tezamen.
De ezel komt 111 keer voor. Hij stond naast de kribbe en later reed Jezus op een jonge ezel de stad binnen. Ook had je nog de pratende ezel in Bileam.
Het is begrijpelijk dat in de bijbel leeuwen ook verschrikkingen symboliseren: 'Hele kuddenstieren staan om mij heen, die zware beesten van Basan dringen op, leeuwen sperren hun muil naar mij open met doordringend, verscheurend gebrul' (Ps. 22:13-14). Gewelddadigheden worden met leeuwen vergeleken (Jes. 15:9; Ez.
Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand.
Hindoes bidden niet tot hun god of goden, maar vereren hun goden. Ze houden diensten in tempels, die vaak opgedragen zijn aan een bepaalde god of godin. Van die god of godin staat er een beeld in het gebouw.