De miljoenpoot Illacme plenipes heeft tot maar liefst 750 poten en gaat daarmee de boeken in als het dier met de meeste poten.
Miljoenpoot ontdekt met meeste poten ooit – al zijn er het nog steeds geen miljoen. In Australië hebben onderzoekers een miljoenpoot aangetroffen met 1.306 poten. Dat is het grootste aantal poten ooit gevonden: de vorige recordhouder had er 'slechts' 750.
Ze graven relatief diepe gangen van 40 centimeter en kunnen in grote aantallen voorkomen. Het aantal poten bedraagt bij jonge dieren 6 tot 7 paar poten, volwassen exemplaren hebben 12 paar poten. Duizendpoten staan bekend om de grote gifkaken, vooral Scolopendra-soorten zijn berucht en bovendien razendsnel.
Pissebedden hebben een vrij platte, ovale vorm. Zij bezitten relatief grote antennen en 7 paar poten. Achter de 7 pootdragende segmenten liggen 6 segmenten, steeds voorzien van een paar aanhangsels.
“Ze hebben aan elk lichaamssegment twee paar poten en bij elkaar kan dat aantal oplopen tot enkele honderden. Het record ligt rond 750 poten.
Miljoenpoten kunnen niet bijten of steken als er een vijand te dichtbij komt. Gelukkig heeft het beestje hier goede foefjes voor bedacht. Als de miljoenpoot zich bedreigd voelt, rolt hij zijn lichaam op tot een spiraal. In deze houding kan hij met zijn gepantserde rug zijn zwakke buik en poten beschermen.
Sommige tropische duizendpoten kunnen bijten, zoals sommige tropische schorpioenen kunnen steken: pijnlijk, verlammend, opzwellend, ziekmakend en soms dodelijk. Onze duizenpoten zijn dan toch lieverdjes. Zij houden zich koest onder schors, stronk of steen en zijn ons niet tot last.
Kreeften horen net zoals insecten en spinnen tot de geleedpotigen. Kenmerkend voor de kreeften zijn dat ze 5 paar poten hebben, in totaal dus 10 poten. Vier paar om mee te lopen en het voorste paar is omgevormd tot grote scharen.
Ongewervelden zijn dieren zonder wervelkolom. Dit zijn weekdieren (inktvissen), wormen, stekelhuidigen (zeesterren), schaal- en schelpdieren (kreeften, krabben, mosselen en garnalen), spinnen en insecten.
Spinnen; 8 poten, 8 ogen en spintepels. Er zijn zoveel soorten spinnen, dat algemeen gezegd kan worden dat het achtpotige dieren zijn met een tweeledig lijf.
Flamingo's zijn elegante dieren die meestal op één poot staan.
Vergelijk het met de beweging van een naaktslak', zegt Colpaert. Ook de manier waarop het diertje eet, is bijzonder. Het heeft geen mond of maag en moet voor de vertering rekenen op enzymen die het afscheidt. Geen mond, geen poten en geen brein.
Miljoenpoten hebben een zwaar bepantserd lichaam en vluchten snel weg of rollen zich op bij verstoring. Ze kunnen niet bijten of steken maar veel soorten scheiden irriterende vloeistoffen of giftige gassen als blauwzuur uit om vijanden te verjagen of parasieten te doden.
De mens is de bekendste tweevoetige soort. Andere primaten met dezelfde voorouders als de mens, als de chimpansee, bonobo en gorilla bewegen zich slechts incidenteel voort op de achterste ledematen. Andere tweevoetige diersoorten zijn schubdierachtigen, vogels, kangoeroes, springhazen en notomys.
Insecten hebben altijd zes poten en dat is onder andere een reden waarom spinnen niet onder de insecten vallen: zij hebben er acht. Bijna alle insecten hebben vleugels, alhoewel ze niet door elk insect ook daadwerkelijk gebruikt worden.
H.salminicola heeft bijvoorbeeld geen spieren, geen zenuwstelsel en ademt niet.
Het skelet is opgebouwd uit ongeveer 200 botten. In het volwassen hondenlichaam vormt het skelet ongeveer 10% van de totale massa van de hond. Om duidelijker te maken hoe bot groeit en ontwikkelt, gaan we even kijken naar één van de lange beenderen van de hond: het dijbeen.
Een ongewerveld dier is een dier dat geen ruggengraat of wervelkolom heeft. Meer dan 90 procent van alle levende diersoorten zijn ongewervelde dieren! Het gaat hierbij om dieren zoals zeesterren, zee-egels, regenwormen, zeesponzen, kwallen, kreeften, krabben, insecten, spinnen, slakken, mosselen en inktvissen.
Krabben hebben acht poten en twee scherpe scharen. Ze zien er heel grappig uit als ze zijwaarts over het strand lopen!
Zeekreeften hebben vijf paar poten, waarvan de eerste drie zijn voorzien van een schaar. Het eerste paar vormen de grootste scharen. De ene (klikschaar) is krachtiger dan de andere (grijper-schaar). De scharen van de andere poten zijn alleen van dichtbij te zien.
De grootste soort duizendpoot van allemaal is Scolopendra gigantea, uit de Amazone.
Miljoenpoten leven vooral onder vochtige omstandigheden onder bladeren, onder stenen, in rottend hout of in de bodem.
Miljoenpoten kunnen 3 jaar oud worden. Volwassen miljoenpoten leven in hoge luchtvochtigheid en houden niet van licht. Ze leven graag in kleiachtige grond waar de vocht vastgehouden wordt.