De Wolluis is te bestrijden met predatoren, een voorbeeld is een lieveheersbeestje. Deze eten de Wolluizen op en zijn vaak een effectieve oplossing indien men enkele van de lieveheersbeestjes plaats op de plant welke is getroffen door de Wolluis. Ook sluipwespen en gaasvliegen eten de Wolluizen op.
De makkelijkste manier om van wolluizen af te komen is door gebruik te maken van zijn natuurlijke vijand: het lieveheersbeestje. Lieveheersbeestjes zijn de luizen als lekkernij, en zullen dus vanzelf de plaag opeten.
Bestrijding. Het vervelende aan de bestrijding van wolluis is dat het heel goed tegen de kou kan, temperaturen van wel -40graden Celsius doen hem niks.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia. Toch vinden ze vaak de weg niet naar jouw tuin.
Bladluizen hebben vele natuurlijke vijanden. Het best gekend zijn de lieveheersbeestjes en vooral hun larven. Verder heb je de larven van gaasvliegen, zweefvliegen en van sommige galmugsoorten. Roofwantsen, oorwormen en sommige vogels eten ook luizen.
Zo kun je wolluis bestrijden met afwasmiddel, azijn of groene zeep. Een mengsel van water met bijvoorbeeld spiritus of een alcoholoplossing kan ook gebruikt worden als bestrijdingsmiddel tegen wolluis.
Vogels. Vogels en zeker koolmezen, pimpelmezen, mussen en merels zijn echte bladluis eters.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Dit is erg vervelend, want het verpest je plant en dat is natuurlijk zonde. Wij weten gelukkig hoe je er vanaf komt. De wolluis is zowel op binnen- als buitenplanten te vinden. Het vervelende aan deze beestjes is dat ze je planten erg doen verslechteren, waardoor ze uiteindelijk dood kunnen gaan.
Ze worden aangetrokken door vocht. Of ze nou al aanwezig waren in je tuin, of mee zijn gekomen met een (nieuwe) kamerplant, wolluizen worden in ieder geval sterk aangetrokken tot vocht. Wanneer er dus vorming van deze luis op je plant is kan het goed zijn dat deze plant teveel water krijgt en dus ook afgeeft.
Oorzaak wolluis
Droge lucht: wolluizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan. Minder sterke planten: wolluizen komen voor in planten die minder vitaal zijn. Dit kun je voorkomen door je kamerplant of tuinplant regelmatig van voeding en voldoende water te voorzien.
Je kunt wolluis eventueel gewoon met water bestrijden. Hiervoor heb je wel een krachtige plantenspuit nodig. Gebruik deze om de wolluizen van de plant te spuiten. Doe dit altijd buiten, en zorg ervoor dat het niet op je kleding komt.
Ondervoeding. Doordat wolluizen het eten van de plant opzuigen, kan de plant ondervoed raken. Dit gebeurt alleen als de wolluizen met veel zijn. Ben je er op tijd bij, dan kan je schade makkelijk voorkomen.
spiritus
Mix spiritus zeep en water. Houd de volgende verhoudingen aan: 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water. Spuit dit over de planten waar zich de wolluis bevindt. Herhaal de behandeling dagelijks net zolang dat de wolluis verdwenen is.
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Wie last heeft van hoofdluis, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.
Kook kammen, borstels en haarbanden 5 minuten lang in kokend water om de luizen en neten te doden.
'Luizen kunnen minder makkelijk lopen op haar met gel en haarlak', zegt Desirée Beaujean van het RIVM. Wat we zien is dat bij gel en haarlak de helft minder hoofdluis voorkomt dan bij kinderen die deze producten niet gebruiken.
De bladluis verspreidt ook een bacterie, die in sommige gewassen zoals aardappelen, de Zebra chip ziekte veroorzaakt, die gewasopbrengsten beïnvloedt. De wesp is een bladluis parasitoïde, wat betekent dat het zich aan een enkele gastheer hecht om deze uiteindelijk te doden.
Adalia bipunctata is een inheems lieveheersbeestje dat zich graag met verschillende soorten bladluizen voedt. De larve eet gedurende zijn ontwikkeling ongeveer 400 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje kan tijdens haar verdere leven nog eens 5000 bladluizen verorberen.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.