De buizerd heeft weinig vijanden. Ooit sterft de buizerd, dan eten insecten en schimmels de resten op. Schimmels maken mineralen die de eikenboom weer opneemt om te groeien. Daarmee is de kringloop rond.
Primaire consumenten zijn herbivoren (dieren die uitsluitend planten eten, bijvoorbeeld konijnen en olifanten) en omnivoren (dieren die zowel planten als andere dieren eten, zoals mensen en varkens).
In de eerste orde zitten de producenten. In de tweede orde zitten de planteneters. Deze noem je ook consumenten van de eerste orde. In de derde orde zitten vleeseters, bijvoorbeeld een leeuw.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.
De vissen, garnalen en schelpdieren , want dat zijn consumenten van de eerste orde als zij plantaardig plankton eten en consumenten van de tweede orde als zij dierlijk plankton eten.
De langste, bekende voedselketen is gebaseerd op fytoplankton als producent, en telt 10 niveaus.
Dieren eten planten om van te leven. Planteneters als koeien, varkens, kippen worden consumenten van de eerste orde genoemd (C1). Daar leven weer vleeseters (of alleseters) op die worden gerekend tot de consumenten van de tweede orde (C2).
Lang was niet helemaal duidelijk hoeveel mensen door de leeuwen werden opgegeten. Onderzoek wees in 2011 uit dat de leeuwen zeker van 35 mensen aten. De ene leeuw zou elf mensen hebben buitgemaakt. De andere zou van 24 mensen hebben gegeten.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Bacteriën, insecten en schimmels zijn afvalopruimers, die heten reducenten. Zij eten dood materiaal. Reduceren betekent kleiner maken en dat is precies wat reducenten doen.
Zoogdieren: omnivoren zijn bijvoorbeeld de bruine beer, wasbeer, bruine rat, veel marterachtigen en varkens. De chimpansees hebben een voedingspatroon dat behalve uit fruit en bladeren ook uit allerlei dieren, inclusief zoogdieren zoals andere apen bestaat.
Bij zoogdieren zien we kannibalisme onder ijsberen en eekhoorns. Ook bij schorpioenen en uilen is kannibalisme in het wild vastgesteld. Vaak gaat het om dieren die weinig voedsel kunnen vinden. Ook moederdieren kunnen bij grote stress of gevaar hun eigen jongen opeten.
Zij breken niet alleen dood hout af, ook dode bladeren, dode dieren en alle poep van dieren. Op die manier komen er voedingsstoffen vrij die planten weer kunnen gebruiken.
Detrivoren zijn bijvoorbeeld mieren, mestkevers, regenwormen, paddenstoelen. Reducenten zoals bacteriën en lagere schimmels zijn beter aangepast aan het afbreken van vloeibaar organisch materiaal. Op dood (en soms op levend) hout levende paddenstoelen (bijvoorbeeld de berkenzwam) worden 'boomzwammen' genoemd.
Dieren hebben eten nodig om te overleven maar niet elk dier eet hetzelfde. Er zijn planteneters (herbivoren), vleeseters (carnivoren) en alleseters (omnivoren). Planteneters, bijvoorbeeld koeien en herten, moeten heel veel planten eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.
'Menselijk vlees smaakt eigenlijk net hetzelfde als runds', steekt Negromonte van wal. De man ging een gesprek aan met een journalist van de krant The Mirror. 'Gemiddeld blijft het vlees drie tot vier dagen goed. We aten niets anders gedurende die dagen en zorgden dat alles, tot de laatste gram altijd opgepeuzeld was.
Kannibalisme is niet alleen taboe
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Een carnivoor (van Latijn caro, vlees en vorare, eten) of vleeseter is in de ecologie een willekeurig organisme dat uitsluitend dierlijk weefsel als voedsel gebruikt. Dit weefsel kan zowel van ongewervelde dieren als van gewervelden afkomstig zijn.
Planteneters noem je ook wel herbivoren. Herbivoor is een Latijns woord, waar 'herbe' staat voor gras, kruid of plant en 'vorus' voor eter. Er zijn verschillende soorten herbivoren. Ze zijn ingedeeld naar het deel van de plant dat ze eten: gras, bladeren, zaden of fruit.