Verschillende insecten(larven) zien jouw tuinplanten als een lekker hapje. Je bestrijdt ze het makkelijkst door natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, vogels en egels naar je tuin te lokken.
Er zijn twee groepen schadelijke insecten: zuigende en vretende insecten. Zuigende insecten zoals bladluizen, witte vliegen en tripsen zuigen plantensap uit de plant en veroorzaken zo zuigschade. Bladeren krullen op en de plant voelt plakkerig aan door de suikerachtige honingdauw die ze uitscheiden.
grote grazers: in Afrika neushoorns, antilopen, waterbok), buffel, giraffe, olifant, zebra en nijlpaard; in Europa edelhert, damhert, eland, konik, galloway, ree; in zee zeekoeien, waaronder de doejong of Indische zeekoe. knaagdieren: verreweg de meeste knaagdieren zijn plantenetend, zoals cavia's en eekhoorns.
Voeding. Wandelende takken zijn planteneters. Elke soort heeft een eigen dieet, maar braamblad wordt door bijna alle soorten wel gegeten. Let er bij de aanschaf van de wandelende tak in ieder geval op dat ze blad eten wat goed verkrijgbaar is.
Je kunt het bevolkte blad verwijderen, maar dit is vaak schadelijker voor de plant dan het beestje zelf. De plant heeft zijn blad namelijk nodig om licht op te vangen en zo te kunnen groeien. Wil je de mineerders toch bestrijden, kies dan voor natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp of roofwantsen.
Als je een kleine infectie wolluis of dopluis hebt, kun je de beestjes met een wattenstaafje met spiritus aanstippen en zo van je plant af halen. Voor de bestrijding van de andere beestjes die hierboven in het lijstje staan kun je een spray bij het tuincentrum kopen die specifiek voor jouw infectie geschikt is.
Hoe los je het op? stop een Pokon Bio Bladinsecten Capsule in de potgrond. Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond. Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden.
Vaak wordt bij een infectie van trips dan ook gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Een middeltje wat je nog tegen trips kunt proberen is een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10ml spiritus of methanol. Hiermee besproei je dan de plant een aantal keer per week totdat de plaag weg is.
Planteneters, bijvoorbeeld koeien en herten, moeten heel veel planten eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom eten ze vaak de hele dag, dat noemen we grazen. Het lichaam van een planteneter is zo gemaakt dat ze de planten makkelijk kunnen verteren.
Bloemen zijn een voedselbron voor veel soorten dieren. Vlinders en bijen zijn blij met bloeiende, nectarrijke bloemen en kruiden. Nectar trekt ook insecten aan die zelf weer als voedsel dienen voor vogels en vleermuizen. De bloemzaden worden gegeten door vogels en knaagdieren.
Bacteriën, insecten en schimmels zijn afvalopruimers, die heten reducenten. Zij eten dood materiaal. Reduceren betekent kleiner maken en dat is precies wat reducenten doen.
Roetdauw in de moestuin voorkomen
De zwart geworden bladeren van deze planten kunnen schoongemaakt worden met een zeepoplossing. Wrijf voldoende hard, want honingdauw is een kleverige en hardnekkige substantie. Verwijder bij een ernstige plaag de sterk aangetaste bladeren, verzamel ze en verbrand ze.
Bestrijding. Bestrijd anthracnose het liefst preventief. Dit doet u door een goede kwaliteit zaad te zaaien en aan wisselteelt te doen in de moestuin. Voor uw andere planten geldt dat een goede verzorging de planten in leven kan houden.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Rouwvliegjes of aarde vliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die in de potgrond leven. Deze kleine vliegjes komen evengoed in de winter als in de zomer voor. Bij het watergeven vliegen ze op. Als je veel last hebt van rouwvliegjes, zie je ze ook in huis vliegen of de vliegjes komen zelfs voor je ogen fladderen.
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Spint is verre familie van de spin. Onder een loep lijken ze ook op kleine spinnetjes, maar met het blote oog zie je vaak kleine zwarte, gele of witte stipjes op je kamerplant zitten. Ze maken kleine webjes tussen de nerven van je planten en ontrekken de plant van voedingsstoffen.
Als je wandelende tak gevallen is bij het vervellen zal hij vaak verkeerd opdrogen. Hij raakt dan misvormt en zal waarschijnlijk niet lang leven. Als hij lijdt is het beste hem te euthanaseren door hem in de vriezer te plaatsen. Dit is een snelle dood voor je dier.
Een andere manier, als je echt niet van de eitjes afkomt is invriezen. Wandelende takken die last hebben van overbevolking eten elkaar op en zo onstaat er kannibalisme. Indische wandelende takken zijn voor 99,9% vrouwelijk en planten zich zonder mannetje voort.
Over het algemeen duurt het 4 tot 8 maanden voordat een wandelende tak volwassen is. Daarna leven zij nog 3 maanden tot wel 18 maanden. De temperatuur waarbij de dieren leven beïnvloed hun levensduur ook: als ze kouder gehouden worden leven ze langer.