Hoewel kamelen fysiek in staat zijn cactussen te eten, kunnen ze door het kauwen op cactusbladeren wondjes oplopen. Toch kiezen ze vaak voor het ongemak en de pijn om van de stevige groene cactusbladeren te kunnen genieten.
Maar wat kun je nu eigenlijk eten? Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken.
In de natuur beschermen ze tegen aanvreten door dieren, nachtelijke kou en felle zon. Daarnaast zorgen ze voor een beetje afkoeling, dauwabsorptie en afvoer van neerslag.
Uit onderzoeken blijkt dat deze dieren al hun water uit planten halen, en hun hele leven doorbrengen zonder echt te drinken. Verder zien we in de woestijn heel veel insecten, slangen en andere reptielen, spinnen, schorpioenen, sprinkhanen, knaagdieren zoals eekhoorns, kangoeroeratten en springmuizen.
Van grassen tot uitgedroogde planten, de dromedaris eet bijna alles wat er in de woestijn groeit. Het dier is ongeveer 8 tot 12 uur per dag aan het eten. Om veel water op te kunnen slaan moet een dromedaris veel zout eten. Zo bestaat ongeveer 1/3 van het voedsel uit planten welke veel zout bevatten.
De dromedaris heeft één bult op de rug en de kameel heeft twee bulten. Daarnaast heeft een kameel langer haar, kortere poten en is hij dikker dan de dromedaris. Ook komen ze elk uit een ander leefgebied.
De natuurlijke vijanden zijn wolven.
De bergduivel komt voor in de woestijnen van Australië en staat bekend om zijn bizarre uiterlijk. De huid van het dier is volledig bedekt met gekromde stekels. Het is al langer bekend dat het dier geen water kan drinken met zijn bek.
In de woestijn groeit bijna niets, maar cactussen hebben het er prima naar hun zin. Als het regent, slaan ze het water op in hun stam. En hun stekels beschermen ze tegen dorstige vijanden. moet-ie ervoor zorgen dat-ie zo weinig mogelijk water verliest.
Kamelen zijn herkauwers, net als koeien, dus ze braken het voedsel uit hun maag weer omhoog om er weer op te kauwen. Lama's, alpaca's en kamelen behoren allemaal tot de kameelachtige. Dus ook kamelen spugen.
Maar bij de Nederlands-Belgische cactus- en vetplantenvereniging Succulenta merken ze daar weinig van. Had de vereniging in de jaren zeventig nog ruim 3000 leden, inmiddels is dat 1400. De gemiddelde leeftijd is 60 jaar.
Cactus water geven
Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden.
De stekelige doorns van een cactus kun je vergelijken met de blaadjes van een boom. Omdat de bladeren van een cactus zo klein zijn, verdampt het vocht niet en houdt de cactus het bij zich. Die stekels zijn voor nog meer dingen handig. Ze houden dorstige woestijnbeesten op afstand.
Kan een cactus doodgaan? Hoewel de cactus wordt gezien als één van de makkelijkste planten, is het toch mogelijk dat de plant dood kan gaan. De meest voorkomende reden is dat ze te veel water krijgen. Let er dus goed op dat je de water nooit te veel water geeft en wacht altijd tot de grond weer droog is.
Natuurlijk kun je niet elke cactus eten. Sommige zijn zelfs giftig. Maar de eetbare cactus bevat veel vitamine C en antioxidanten. Ook zou volgens onderzoekers het cholesterolpeil dalen na cactusconsumptie.
Cactussen zijn populaire kamerplanten omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Om de cactus extra groot te laten groeien, moet de cactus naar een grotere pot verhuisd worden. Bij het verpotten kunnen er sappen uit de cactus komen. De sappen van de Cactus Eurphorbia zijn giftig voor mensen.
De saguaro cactus is de grootste cactus ter wereld met een hoogte van soms meer dan 12 meter! Het grootste exemplaar op dit moment is de 'Champion Saguaro' met 13,8 meter. En de grootste ooit was een exemplaar zonder vertakkingen van 23,8 meter, maar die is helaas in 1986 omgewaaid tijdens een storm.
Veel zon, licht en ventilatie. In de zomer kunnen de planten buiten staan. Bescherm ze wel tegen teveel regen. Cactussen hebben een goed doorlatende en luchtige grond nodig.
Zoals andere succulenten zijn cactussen goed aangepast aan het leven in droge en warme omstandigheden. Hun bladeren zijn tot doorns geëvolueerd. De afgifte van water door verdamping is zo gereduceerd. De doorns en stekels bieden de plant ook bescherming tegen diervraat.
De dwergspitsmuis
Deze kleine muis heeft een metabolisme om jaloers op te zijn. De dwergspitsmuis weegt namelijk slechts 4 gram maar verorbert wel elke dag een royaal feestmaal. Hij vangt elke dag 1 tot 2 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan kevers, spinnen, pissebedden, insecten en larven.
Een olifant die echt veel dorst heeft, kan in een paar minuten meer dan 100 liter water drinken, maar meestal doet hij wel een hele dag over zo'n grote hoeveelheid.
Krokodillen zijn fascinerende dieren. Ze bestaan al sinds de tijd van de dinosaurussen, en hebben zichzelf sindsdien geperfectioneerd tot de ultieme moordmachines. Ze zijn meesters in camouflage, supersterk, en als het nodig is kunnen ze lange tijd zonder eten.
De Afrikaanse longvis zwemt in de winter rond in natte gebieden in en rond de Nijl en het Grote Merengebied van Afrika. In de zomer worden deze gebieden door de hitte erg droog en kunnen sommige wateren zelfs helemaal opdrogen. De longvis houdt daarom een zomerslaap.
Een kameel kost al gauw tussen de 10.000 en 15.000 euro, dus dat kan nog best interessant worden.