Hoe zou een gezond voedingspatroon voor artrose in het dagelijks leven eruit kunnen zien? U zou voor het ontbijt vers fruit en een salade met wat volkoren brood kunnen eten, maar meng dan geen yoghurt met het fruit. Tijdens de lunch, kunt u, in tegenstelling tot het traditionele lunchmenu, rauw eten proberen.
Zuivel. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zijn essentiële bronnen van calcium en vitamine D, beide cruciaal voor het versterken van botten en mogelijk het verminderen van pijnlijke symptomen bij artrose.
Als u ervoor kiest om tarwe te eten, kunt u het beste kiezen voor volkoren tarwe, zoals bruin brood en volkorenpasta. Tarwe is een goede bron van koolhydraten, die erg belangrijk zijn voor energie, en volkoren tarwe kan veel mineralen bevatten, zoals ijzer, mangaan, magnesium en antioxidanten.
Vermijd verzadigde vetten en kies voor onverzadigde vetten: Gebruik olijfolie en noten in plaats van boter en margarine. Beperk de inname van suiker en zout: Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
Welke voedingsmiddelen zijn af te raden bij artrose? Zonnebloemolie, margarine en pinda's. Deze bevatten veel Omega 6-vetzuren. Bij een overmaat van dit vetzuur in uw lichaam wordt de ontstekingsremmende werking van Omega 3-vetzuren afgeremd.
Hoe zou een gezond voedingspatroon voor artrose in het dagelijks leven eruit kunnen zien? U zou voor het ontbijt vers fruit en een salade met wat volkoren brood kunnen eten, maar meng dan geen yoghurt met het fruit. Tijdens de lunch, kunt u, in tegenstelling tot het traditionele lunchmenu, rauw eten proberen.
Het opnemen van pindakaas in het dagelijkse dieet kan de flexibiliteit verbeteren en ontstekingen verminderen . Volkorenbrood: Mensen met reumatoïde artritis hebben een hoog gehalte aan pantotheenzuur of biergist in hun lichaam. Onderzoeken tonen aan dat het eten van volkorenbrood kan helpen pijn en zwelling te verminderen.
Als je heel veel beweegt met het gewricht, kunnen de klachten erger worden. De klachten kunnen erg wisselen: soms zijn ze een paar weken erger, dan gaat het weer beter. Soms kan de pijn een tijd erger zijn door een ontsteking. Dan kan het gewricht dikker en warmer zijn en meer pijn doen.
Zo lijkt het dat sommige zuivelproducten, eieren, suiker en vlees de gewrichtspijn bij artrose patiënten zouden verergeren. Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Het beste brood om darmontstekingen te verminderen is brood gemaakt van volkoren granen . Geraffineerde granen, zoals de granen die in witbrood en witte pasta zitten, staan erom bekend ontstekingen in het hele lichaam te vergroten. Zuurdesembrood en roggebrood zijn beide goede opties voor een ontstekingsremmend dieet.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Roggebrood, met name volkoren rogge, bevat meer voedingsvezels dan volkorenbrood . De unieke vezels, bekend als pentosanen, bieden extra voedingsvoordelen. Roggebrood heeft ook een iets hoger mineraalgehalte, met name kalium, magnesium en ijzer.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Duivelsklauw thee
Kruiden van duivelsklauw kunnen ook gebruikt worden om ontstekingsremmende thee te maken. Ontzurende kruidenthee stimuleert de afvoer van zuren via de urine, wat goed is in geval van artrose. Op die manier zou men het dus ook een thee tegen artrose kunnen noemen.
Wat je eet heeft geen invloed
Er zijn geen aanwijzingen dat bepaalde voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren.
Het eeuwenoude middel colchicine tegen jicht is waarschijnlijk effectief voor patiënten met artrose: het aantal knie- en heupvervangingen vermindert met 30%. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.
Bij artrose is het belangrijk dat er een evenwicht is tussen rust en activiteit. Voorkom overbelasting door regelmatig van houding en beweging te veranderen. En zorg dat u uw gewrichten niet te zwaar belast, til bijvoorbeeld geen zware voorwerpen.
Pijnstiller: zijn gehalte aan oleocanthal geeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen die spier- en gewrichtspijn helpen te verminderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig olijfolie eten minder last hebben dan mensen die geen olijfolie gebruiken.
Bovendien is een dieet rijk aan volkoren granen ook in verband gebracht met betere gewichtscontrole, wat kan helpen pijn en symptomen van RA te verminderen. Dus, stap over van witbrood naar volkoren , en van gewone pasta naar volkoren, zegt Sandon. Let op: laat u niet misleiden door het etiket als u volkorenbrood koopt.
Walnoten bevatten bijvoorbeeld veel omega-3-vetzuren.Amandelen, macadamianoten, hazelnoten en pecannoten lijken ook heel gezond voor het hart. Dat geldt ook voor pinda's, hoewel ze technisch gezien geen noten zijn, maar een peulvrucht, net als bonen. Het is het beste om ongezouten of ongezoete noten te kiezen.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
Kurkuma blijkt dan ook één van de sterkste, natuurlijke ontstekingsremmers te zijn. In Zuid-Oost Azië is de helende werking van kurkuma dus al lang bekend, maar ook in het westen krijgt het kruid steeds meer belangstelling.