Speciaal voor iedereen die meer en gericht wil oefenen, is het Werkboek Wiscat Pabo ontwikkeld. In het boek vind je ruim 300 opgaven, zodat je goed aan de slag kan. Dit boek biedt je dus voldoende oefenmateriaal.
Wat leren voor Wiscat? Wat je leren moet voor de Wiscat zijn de tafels van 1 tot en met 12, het metriek stelsel, het kwadraten en wortel schema, en het procenten-breuken- decimalen schema. Dit moet je echt leren en uit je hoofd kennen. Verder moet je de Wiscat rekenregels leren voor breuken, decimalen en procenten.
Wat moet je kunnen? Om de WisCAT te halen moet je goed en snel kunnen rekenen. Dat betekent dat je het volgende moet kunnen: De tafels 1 t/m 12; • De kwadraten van 1 t/m 12; • Het metriek stelsel; • Het kunnen omzetten van procenten in kommagetallen, breuken en verhoudingen.
De Wiscat score geeft aan of jij de rekenvaardigheden als pabo-student beheerst op het referentieniveau 3F. Voor de LKT wiskunde moet je een voldoende behalen (5,5 of hoger). Na afname van de LKT wordt de landelijke cesuur bepaald. Dat is het totaal aantal vragen dat je minimaal goed moet hebben.
Voor de Wiscat moet je zoveel vragen goed hebben, dat je 103 punten haalt. Dat is het cijfer 5,5. Het is onbekend hoeveel vragen je goed moet hebben bij cito. Je krijgt een Wiscat score tussen de 0 en 200.
De WisCAT is een pittige rekentoets die je in jaar 1 van de PABO moet maken. Deze toets is een eis om de opleiding na jaar 1 te mogen blijven volgen en je hebt 3 kansen om de toets te halen. De rekentoets is lastig, omdat de stof ingewikkeld kan zijn en de toets vereist daarom een goede voorbereiding.
De ervaringen uit onderzoek. Vond jij de Wiscat toets moeilijk? Ongeveer een derde van de eerstejaars Pabo studenten haalt NIET in een keer de Wiscat rekentoets.
Je moet een score van 103 hebben om voor de wiscat te slagen. Dan heb je namelijk een 5,5. Het is niet bekend hoeveel vragen je dan goed moet hebben. Dat komt omdat verschillende vragen verschillende punten opleveren.
Voor de Wiscat toets heb je in totaal 100 minuten de tijd, waarin je 55 opgaven krijgt. De Wiscat bestaat uit 2 onderdelen. Voor het eerste deel hoofdrekenen heb je 17 minuten.
De Wiscat toets is voor iedereen die aan de pabo opleiding begint en moet in het eerste jaar succesvol worden afgerond. Hiervoor heb je drie pogingen. Uit cijfers blijkt dat een verrassend groot percentage van de studenten (meer dan 50%) de eerste keer niet slaagt.
Dit moet je weten over de Wiscat
Je wordt onder andere getoetst op hoofdrekenen, meten en meetkunde, informatieverwerking en andere rekenbasisvaardigheden. Na je aanmelding via Studielink, ontvang je van onze afdeling Studentzaken de aanmeldlink voor de Wiscat.
Pabo rekentoets leerjaar 1
In het eerste leerjaar van de pabo maak je de WisCAT toets. Zo weet je of je voldoet aan de norm voor rekenen, deze norm is bij iedere pabo opleiding hetzelfde. Als je de toets niet haalt, krijg je de tijd om aan de onderdelen te werken waarop je onvoldoende gescoord hebt.
In het eerste jaar van je opleiding aan de pabo maak je de rekentoets wiscat-pabo. Na het maken van deze rekentoets weet je als (instromend) eerstejaars student pabo of je voldoet aan de landelijk vastgestelde norm voor rekenen.
De Wiscat cito is een toets waarbij er 5 onderdelen worden getoetst en bestaat in totaal uit 50 vragen waarbij je minimaal 103 punten moet halen voor een 5,5. Het onderdeel hoofdrekenen bestaat uit 15 vragen en hier krijg je 15 minuten de tijd voor. Voor de overige 35 vragen krijg je 75 minuten de tijd.
Je krijgt in het eerste leerjaar drie kansen om deze toets met een voldoende resultaat af te sluiten.
Wat is kennisbasis rekenen? Kennisbasis rekenen-wiskunde is een vak dat wordt getoetst op de pabo. Meestal vanaf het derde jaar van de lerarenopleiding voor de basisschool; voor zij-instromers in het tweede jaar. Deze rekentoets heet ook wel de LKT, dat staat voor landelijke kennistoets rekenen-wiskunde.
De kennisbases zijn vast onderdeel van het onderwijsprogramma (curriculum) op de pabo's. Aan het eind van hun opleiding krijgen pabostudenten kennistoetsen voor taal en rekenen. Deze landelijke kennistoetsen laten zien of de student de inhoud van de kennisbases beheerst.
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.
De naam WisCAT staat voor "Wiskundige Computergestuurde Adaptieve Toets(pakket)" en is de verplichte rekentoets op de computer voor bijna alle pabo's in Nederland.
Wanneer je de toets niet haalt, mag je hem in het eerste jaar opnieuw doen. Zie het als je eerste herkansing. Het is dan natuurlijk wel aan jou om in een korte periode zo snel mogelijk je rekenvaardigheden bij te spijkeren. In het eerste jaar krijg je vervolgens nog twee extra kansen om de rekentoets pabo te halen.
Jaar 1 van de pabo is vrij eenvoudig te doorlopen, omdat hierin rustig wordt opgebouwd qua hoeveelheid stof en opdrachten. Tijdens jaar twee ligt het niveau hoger, je loopt langer stage en krijgt complexere opdrachten. Aan het eind van jaar twee maak je de keuze tussen de onder- en bovenbouw.
Instroom vanaf september 2024. Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor één of meerdere vakgebieden (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek), dan doe je voor dat vakgebied een toelatingstoets. Er is één toetskans per vakgebied voordat je met de pabo start.
Velen weten dat je een mbo-opleiding op verschillende niveaus (1 t/m 4) kunt doen. Niet iedereen weet dat het hbo ook verschillende niveaus kent: Niveau 5: de associate degree (Ad) Niveau 6: de bachelor-opleidingen, zoals de Pabo, maar bijvoorbeeld ook hbo Pedagogiek, Heao, etc.
Samenvatting. De pabo is een hbo-bacheloropleiding tot leraar basisonderwijs. Je kunt met een mbo4-diploma alleen aan de pabo studeren als je drie toelatingstoetsen haalt: voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
Behoorlijk ingewikkeld. Als ze de testen onder haar neus krijgt, schrikt ze toch van het niveau van de vragen. Bij aardrijkskunde en natuur en techniek gaat het dan ook mis: die haalt ze niet. "De vragen zijn hier en daar behoorlijk ingewikkeld.