Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Bij deze aandoeningen is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor u chronische ontstekingen krijgt. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren.
Bij een gewrichtsontsteking kunnen de bezinkingssnelheid (BSE)- en de CRP-waardes in het bloed stijgen. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en CRP-waardes. Je arts gebruikt deze waardes vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te volgen en niet zozeer om de diagnose te stellen.
Reumatoïde artritis (afkorting: RA) is een chronische inflammatoire systemische aandoening waarbij ontstekingen van de gewrichten op de voorgrond staan. Het betreft een chronische, symmetrische polyartritis van vooral pols-, hand- en voetgewrichten die leidt tot pijn, stijfheid, radiologische schade en functieverlies.
In je bloed kunnen stoffen aanwezig zijn die mogelijk op een auto-immuunaandoening wijzen. Als een bloedonderzoek een 'positieve' uitslag heeft, betekent het dus dat je misschien een vorm van reuma hebt. De uitkomsten van alle onderzoeken bij elkaar vormen de uiteindelijke diagnose.
De meeste mensen krijgen last van hun spieren, gewrichten en organen. Voorbeelden van organen die aangetast kunnen worden, zijn je slokdarm, longen, hart of nieren.
Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma. Artrose: hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten. Wekedelenreuma: hieronder vallen aandoeningen aan onder meer spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.
Het medicijn heet prednison of prednisolon. U krijgt het vaak ook als u verandert van reumamedicijn of als u opeens veel klachten heeft. Prednison of prednisolon is een hormoon. Het vermindert ontstekingen en zorgt ervoor dat uw afweer minder hard werkt.
Bekende varianten van ontstekingsreuma/auto-immuunziekte zijn reumatoïde artritis (RA) en de ziekte van Bechterew. Bij osteoporose wordt het bot steeds zwakker en verandert langzaam de structuur van het bot. Botbreuken komen dan vaker voor. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma.
Meestal treedt de ontsteking het eerst op in de gewrichten van de vingers, de polsen en de voorvoeten. Bij RA kunnen ook nabij gelegen slijmbeurzen of peesscheden ontstoken raken. Behalve in delen van het 'bewegingsapparaat' kan RA ook klachten veroorzaken in andere organen, zoals longen, huid, ogen en zenuwen.
Wanneer u reuma in de handen of polsen heeft, kunnen uw knokkels en vingers dik en ontstoken worden. U ervaart pijn in de hand en vingers, wat toeneemt bij het bewegen. U kunt daarom ook steeds meer moeite krijgen om soepel te bewegen. Daarbij is de hand extra stijf na lange tijd rust, zoals 's ochtends na het slapen.
Reuma en vlees en vis. Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
U heeft pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten. Bijvoorbeeld in de handen, polsen, voeten of enkels. Heel soms wordt een gewricht ook rood. U kunt de gewrichten minder goed buigen, strekken of bewegen.
Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte waarbij u ontstekingen in de gewrichten heeft en vaak ook in uw slijmbeurzen en pezen. Meestal gaat het hier om ontstekingen van uw handen, voeten, knieën, polsen en enkels. De ziekte kan ook uw organen en weefsels aantasten.
Bekend is dat patiënten met reuma ook een vorm van longfibrose kunnen ontwikkelen. Bij longfibrose vormen zich blijvende littekens (fibrose) in de longen, waardoor de longen minder goed zuurstof kunnen opnemen en ademen moeilijker wordt.
Mensen met reuma scoren lager op kwaliteit van leven in vergelijking met andere Nederlanders, zo blijkt uit dit onderzoek. Reuma staat op de 7e plaats van hoe de mensen zelf hun ziekte ervaren. Met andere woorden: heel zwaar en dat voor de rest van je leven', aldus de directeur.
'We ontdekten dat gewrichtsontstekingen die uitwendig niet waarneembaar zijn, wel zichtbaar zijn op MRI-scans. Deze zogeheten subklinische ontstekingen kunnen een voorbode zijn van de reumatoïde artritis (RA). Collega's in het laboratorium ontdekten dat mensen met reuma bepaalde antistoffen in het bloed hebben.
Klachten die veel voorkomen bij reuma zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. Hoe meer last je hebt van deze (of andere) klachten, hoe meer je dit merkt als je jouw dagelijkse bezigheden doet.
In de volksmond noemen we reumatoïde artritis vaak reuma. Maar dat klopt niet helemaal. Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal gewrichtsaandoeningen.Reumatoïde artritis is daar een van.
Eerste bezoek
De reumatoloog vraagt u, om uw klachten te omschrijven en stelt aanvullend vragen. Deze vragen zijn bedoeld om een goed beeld te krijgen van de ziekte en de mogelijke oorzaken daarvan. Aansluitend volgt een lichamelijk onderzoek, als het nodig is onderzoekt de arts bloed, urine of röntgenfoto's.
Als je een vorm van reuma hebt is het goed mogelijk om aan het werk te komen en te blijven. Of het nu in loondienst is, of als zelfstandige. Je kan veel zelf doen om de regie over je werksituatie te houden.
Misverstand 3: Artrose is geen reumatische aandoening.
Het kan zijn dat je te horen krijgt dat artrose geen reuma is. Dit klopt niet: artrose is een reumatische aandoening, alleen is het geen ontstekingsreuma. Ontstekingsreuma is een groep aandoeningen, waarvan reumatoïde artritis de meest voorkomende vorm is.
Volgens de laatste richtlijnen van de Gezondheidsraad doen veel mensen in Nederland er goed aan om vitamine D bij te slikken. Voor mensen met reuma kan het extra belangrijk zijn, bijvoorbeeld bij botontkalking of als je erg veel last hebt van vermoeidheid.
Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of bewegen in water. De spieren worden sterker en geven steun aan de gewrichten. De pijn wordt uiteindelijk minder. Als u medicijnen krijgt die goed helpen, beweeg dan steeds meer.
Een gezonde levensstijl kan reumatische aandoeningen niet voorkomen, maar het risico wel verlagen. Zo weten we bijvoorbeeld dat mensen die roken een grotere kans hebben op het krijgen van reumatoïde artritis. Bovendien heeft een gezonde levensstijl in veel gevallen een positief effect op de hevigheid van je klachten.