Dan is er een uitstekend alternatief: St.Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Westvleteren 12 is een zwaar alcoholisch bier met een percentage van 10,2%. Het bier wordt ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd. De Westvleteren 12 heeft een complex smaakprofiel maar is toch eenvoudig door drinkbaar. Het bier bevat tonen van karamel en chocolade en is rozijnzoet en nootachtig.
Ja, je leest het goed: de bieren van Sint-Bernardus zijn in wezen dezelfde als die van Westvleteren. Toch zijn er verschillen: het brouwwater is anders (en dat heeft invloed) en verder gebruiken de monniken een gist van Westmalle, terwijl Sint-Bernardus het oude Westvleteren-gist gebruikt.
Sint Bernardus is geen officieel abdijbier en voldoet zeker niet aan de eisen voor het Trappistenbieren predikaat. Maar dat de bieren overeenkomen is met deze gemeenschappelijke oorsprong vanzelfsprekend.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
De schotse brouwerij Brewmeister is er opnieuw in geslaagd om het sterkste bier ter wereld te produceren. Na recordbier Armageddon (65% alcohol) is nu Snake Venom met 67,5% alcohol de nieuwe nummer één.
De Trappist Westvleteren wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Vijf natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles.
Trappist Westvleteren 8 (donker) (8 vol.% alc.) = € 43,30. Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol.% alc.) = € 48,80.
De afdronk is moutig en de smaak bijft lang na. De Westvleteren XII blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Ben je geduldiger, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht.
Ontvangst. Westvleteren Twaalf (10,2%) werd meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen. Westvleteren Acht (8%) staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld.
Er zijn momenteel drie soorten Westvleteren bier. De Trappist Westvleteren Blond met groene kroonkurk, de Trappist Westvleteren 8 met blauwe kroonkurk, en de Trappist Westvleteren 12 met gouden kroonkurk. De blonde heeft 5,8% alcohol en heeft een verfrissende kruidige smaak.
Schenk de Westvleteren 8 en 12 niet te koud. 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
De kratten Trappist Westvleteren kunnen enkel gekocht worden door geregistreerde gebruikers via de webwinkel op de site www.trappistwestvleteren.be. Er zijn twee types van verkoop: verkoop met thuislevering. verkoop met afhaling aan de abdij.
Per adres kan er maar één krat van het type West-Vleteren 12 worden gereserveerd, voor een prijs van 69,70 euro, exclusief leeggoed. Dat is 23,3 euro meer dan in de abdij, maar het spaart de rit naar de Westhoek wel uit. Voor de trappisten uit Westvleteren is het bier hun enige bron van inkomsten.
Dit kelkvormige glas is ideaal om een Westvleteren, maar ook andere trappisten, zoals een Rochefort, te proeven omdat u hiermee optimaal kunt genieten van de aromatische complexiteit van dergelijke bieren. Profiteer van een unieke ervaring met dit glas, een Westvleteren XII waardig.
Want de broeders uit Westvleteren stuurden doodleuk hun toenmalige brouwmeester Mathieu Szafranski mét het trappistenrecept naar Watou. Resultaat: sinds 1946 wordt op een steenworp afstand van elkaar hetzelfde bier gebrouwen. Het bier uit Watou was evenzeer een trappist, maar kreeg de merknaam 'Sixtus Abt 12' mee.
Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
Maar het strafste bier ooit gebrouwen heeft maar liefst een alcoholpercentage van 70% en dat is zelfs straffer dan Vodka. Het record staat op naam van de Nederlandse brouwerij 't Koelschip uit Almere met het bier 'Mystery of Beer'.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.