In de natuur jagen wolven vooral op reeën en wilde zwijnen. Toch begeeft de wolf zich ook buiten natuurgebieden en ziet soms ook een schaap als prooi. We moeten vee dus beschermen en schade compenseren. Wolven jagen op dieren die ze gemakkelijk kunnen vangen.
Schapen zijn nuttige dieren. Als ze bijvoorbeeld op dijken gewijd worden, trappen ze de grond vast met hun pootjes. Door te grazen voorkomen ze dat er struiken en bomen op de dijk groeien die met hun wortels de dijk kunnen beschadigen.
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Ze kauwen hun voer kort en slikken het door. Als ze genoeg gegeten hebben, gaan ze rustig liggen herkauwen. Het voedsel wordt in een andere maag volledig verteerd. Ze hebben, net als koeien, 4 magen waarin dit gebeurt.
Wat eet een schaap? Schapen eten voornamelijk gras, aangevuld met hooi. Het is heel belangrijk dat je zorgt voor vers, mals gras en kwalitatief hooi. Daarmee weet je zeker dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.
bij mij lopen de kippen in de wei bij de schapen, en dat gaat goed. Wij hebben een dierenwei met daarin kippen, Vlaamse reuzen, geiten en mini-varkens. Dit gaat prima. Ze verdragen elkaar goed en zorgen voor een boel afleiding voor elkaar.
Vergeet niet dat de meeste schapenrassen gevoelig zijn voor koper. Als je geiten en schapen samen houdt, gebruik dan altijd schapenvoer. Herten daarentegen hebben wel koper nodig. Voorzie daarom afzonderlijke voederplaatsen voor schapen en herten.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Er zijn extreme langslapers zoals de vleermuis, buidelrat, luiaard en goudhamster met 15-20 uur slaap per dag. En kortslapers, zoals de olifant, de koe, het schaap en het paard, met een slaaptijd van 3-4 uur per dag.
Dieren moeten altijd de beschikking hebben over voldoende vers drinkwater. De NVWA zegt dat een paar keer per dag water aan een dier aanbieden niet voldoende is. Dieren moeten verkoeling kunnen opzoeken op schaduwplekken of in een goed geventileerde stal. Dit staat volgens de NVWA in het Besluit Houders van Dieren.
Welke giftige planten komen je schapen in de wei tegen? Jakobskruiskruid en andere kruiskruiden zijn giftige planten die pyrrolizidine-alkaloïden bevatten. Deze giftige stoffen tasten de lever van je schaap aan. Eet je schaap er veel of vaak van, dan treedt leververgiftiging op.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Wanneer blaten schapen? Geblaat wijst op onrust in de groep. Het is voor schapen de beste manier om te communiceren. Als ze zich op hun gemak voelen maken de dieren nauwelijks geluid.
De stichting komt met dit advies omdat er een onderzoek is geweest naar schapen in Nederland. Daaruit is gebleken dat via de wol van schapen zieke stofdeeltjes in de lucht kunnen komen. Als je deze stofdeeltjes inademt kun je erg ziek worden.
Behalve machtsvertoon is agressie een daad van verdediging. Een ram ruikt de bronstige ooien tot op 300 meter afstand en hij wil hen verdedigen. Aai een ram daarom nooit zoals een hond over zijn kop, daarmee prikkel je juist die agressie. Wie per se een schaap wil aaien, doet dat onder de kin.
Door de hoeveelheid regen in de afgelopen weken hebben schapen moeite een droge ligplaats te vinden. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren verhoogt dat de gevoeligheid voor klauwproblemen. Ook is het drogestofgehalte van het gras door de neerslag erg laag.
Schapen worden niet zwaarder als ze in de regen staan. Dit komt omdat er in het wol van een schaap wolvet (lanoline) inzit. Door het wolvet gaat het water langs zijn vacht en blijft het niet zitten. Zo wordt het schaap niet nat.
Een volwassen schaap drinkt tot 10 liter water per dag. Een automatisch drinksysteem of grote drinkbakken met proper water zijn dus nodig. Een liksteen voor schapen zorgt voor extra vitaminen en mineralen.
Merels en andere vogels zijn vaste gast. Ook insecten zoals vliegen, wespen en vlinders. Ze eten hun buikjes vol. Soms zie je alleen nog de schil van een uitgeholde appel liggen.
Soms hangen de appels in trossen aan de bomen en vallen er tijdens het plukken een paar. Regelmatig rapen onze medewerkers de appels aan het einde van de middag. Deze appels zijn voor € 1,- per kilo te koop bij de plukkramen en ideaal voor appelmoes, appeltaart en het paard.
Paarden en schapen gaat meestal prima samen. Als je nog schapen moet aanschaffen, kies dan bij voorkeur een beetje stevig of pittig ras.
Geen brood aan herkauwers
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan.
Het ligt er aan wat u er voor over hebt. Varkens zijn uitstekend in staan om uw grasland voorgoed te slopen. De schapen hebben er dan voor hoofd- of bijvoedng niet veel meer aan. U zult ze ook apart moeten voeden om nog enige controle uit te oefenen op hun voedingsopname en de vervetting van de varkens.