Zware blonde bieren horen in een tulpvormig glas. Sprekend voorbeeld van een zwaar blond bier is de Duvel. In het bijbehorende tulpglas worden de aroma's op de juiste manier verspreid, zodat het bier smaakt als het bedoeld is. Als je dit niet gelooft, drink dan eens een Duvel uit bijvoorbeeld een pilsglas.
Een glas wat vaak gebruikt wordt voor het proeven van speciaalbier is het voetglas. Zoals de naam al doet vermoeden is het een glas wat op een voetstuk staat. En dat verdiend een speciaalbier in onze ogen ook. Een voetglas is te onderscheiden in twee varianten; een bolglas en een Tulpglas.
In een kelk of bokaal worden vaak de Belgische bieren geschonken, zoals trappist, abdijbier, dubbel of tripel. Een kelk heeft een ronde, open vorm, waardoor de geuren en smaken van deze bieren goed tot uiting komen.
Blik is lichtdicht
UV-straling zorgt ervoor dat het bier sneller in smaak verminderd. Glas zorgt ervoor dat de inhoud in contact komt met UV-straling. Hoe lichter de kleur je biertje ook is, hoe sneller de smaak zal afnemen.
Standaardglazen. Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat rond de 10 gram alcohol (ca.12 ml). Dit zit ongeveer in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank.
In een normaal fluitje kan 20 centiliter bier.In een vaasje (ook wel bekend als het Amsterdammertje) gaat 25 centiliter, zo is algemeen bekend.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Een blik is 100% luchtdicht afgesloten, terwijl een bierdopje dat nooit helemaal doet (een draaidop zelfs nog minder). Doordat het bier in blik volledig afgesloten zit, zal het bier langer goed smaken. Een blik maakt het bier niet langer houdbaar, maar wel langer vers.
Gebruik hiervoor een schone wasbak of afwasteil met warm water, waar je een beetje soda in hebt opgelost. Er zijn ook speciale spoelmiddelen voor bierglazen. Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons. Spoel de glazen na het schoonmaken goed na met koud water.
Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat. Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage. Tripel bier vs.
Een tripel is een bovengistend bier met een hergisting op de fles. Het bier heeft een wat hoger alcoholpercentage, dat zal liggen tussen de 7 tot 10 procent. Dit komt doordat er meer suiker aan het bier wordt toegevoegd. De kleur van een tripel varieert tussen blond en amberkleurig.
Dit tulpglas met voet in formaat van 30 cl en met een hoogte van 22 cm en een doorsnede van 7,9 cm, heeft de inscriptie “Tripel Karmeliet” die speciaal geslepen is voor het proeven van de Karmeliet Tripel. Er kan overigens 50 cl bier in dit glas.
Wijze van inschenken
Schenk het bier rustig en in één beweging tegen de wand van het glas in, in een hoek van ongeveer 45° (tenzij anders vermeld wordt op het etiket) en niet te hoog boven het glas. Als het bier van op enige hoogte wordt ingeschonken zal er meer koolzuur vrij komen en is je schuimkraag te hoog.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Er is geen 'Economy of Scale'
Vraag- en aanbodeconomie. Simpel gezegd, de gemiddelde ambachtelijke brouwerij heeft de neiging om bier in zeer kleine batches te produceren, wat de prijs opdrijft. De hoge prijzen zijn grotendeels het gevolg van noodzaak in plaats van keuze.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Bier bederft niet, de smaak verandert
Het kan namelijk niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek is bewaard. De smaak, geur en kleur van het bier kunnen allemaal wel veranderen. Bij verschillende bieren zorgen die smaakveranderingen er juist voor dat het beter gaat smaken.
Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en proef. Doorgaans weet je hoe jouw (favoriete) bier eruit hoort te zien: drijven er plots brokjes in, dan kun je het beter niet meer opdrinken. Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken.
"Nederlands pils is perfect met een schuimlaag van twee vingers dik die bestaat uit minuscule koolzuurbelletjes. Kleine belletjes knappen minder snel en zorgen dus voor stevig schuim.
Hou je glas vast aan de onderkant en hou het glas wat schuin (idealiter in een hoek van 45° onder het flesje). Schenk vervolgens het bier rustig boven het glas en laat het in een spiraal langs de wand lopen. Laat het bier niet klokken in de hals van de fles. Is je glas bijna vol, draai het dan voorzichtig rechtop.
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Een pintje is een term waarmee in een café of andere horecagelegenheid een glas pilsener van de tap wordt besteld. Vergelijkbare termen zijn biertje en pilsje. Een Engels half-pintglas, model Nonik. De inhoud komt ongeveer overeen met het Nederlandse pintje.
Door de tegenslagen van de coronacrisis hebben grote bierbrouwers hun prijzen fors verhoogd. Hoeveel ben jij bereid voor je biertje te betalen? "De verwachting is dat de prijs voor een vaasje, een biertje van vijfentwintig centiliter, gemiddeld rond de 3 euro gaat kosten.