Volgens onderzoek van de American Society for Suicide Prevention vindt er ook veel zelfmoord plaats onder dokters. In verhouding met andere beroepen plegen (vrouwelijke) artsen maar liefst 250 tot 400% vaker zelfmoord.
Als het om zelfmoord gaat, gaat veel aandacht uit naar jongeren, maar ouderen en met name oudere mannen lopen veel meer risico. Ze zoeken minder vaak hulp en slagen vaker als ze een zelfmoordpoging doen door de methodes die ze kiezen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De belangrijkste oorzaken zijn dreiging van klachten, ontevreden patiënten en werkdruk. Dit leidt ertoe dat bijna 10 procent van alle ondervraagde tandartsen het afgelopen jaar dacht aan zelfmoord. Onder de gehele bevolking (16-74 jarigen) ligt dit op 5,4 procent.
Verdeeld over de weekdagen vindt het hoogste aantal zelfdodingen plaats op maandag, het laagste op zaterdag. Op maandag benemen gemiddeld bijna vijf mensen zich van het leven. Dit aantal neemt vervolgens af tot 3,5 op zaterdag.
Meeste zelfdodingen in Zeeland, minste in Flevoland
Flevoland was in 2019 de provincie met het laagste aantal zelfdodingen (4,5 per 100 duizend inwoners). In 2017 en 2018 lagen de zelfdodingscijfers in Flevoland hoger.
Een zelfdoding kost de maatschappij 2,8 miljoen euro, 113 wil meer aandacht voor preventie. 2,8 miljoen euro. Zoveel kost het de maatschappij als één persoon in ons land zelfmoord pleegt. Zelfmoordpreventielijn 113 liet dat uitrekenen.
Het land op dat op nummer 1 staat is Litouwen met 34,1. Het land met het laagste zelfmoordcijfer per 100.000 inwoners, is Haïti, met 0 zelfmoorden in 2005.
"Zelfmoord is erfelijk"
Aangeleerd gedrag is echter niet hetzelfde als erfelijk bepaald gedrag. Er bestaat geen specifiek zelfmoord-gen. Het is wel zo dat enkele belangrijke risicofactoren (bv.: biologische risicofactoren, depressie, alcoholmisbruik) voor een stuk erfelijk bepaald kunnen zijn.
Onder jongvolwassenen komt zelfdoding aanzienlijk vaker voor en is er ten opzichte van 2020 sprake van een stijging. In 2020 ging het om 199 20- tot 29-jarigen die een einde aan hun leven maakten. In 2021 is dit aantal gestegen naar 237.
Ieder jaar doen ongeveer 100 000 volwassenen in Nederland een zelfmoordpoging. Daarvan 'slaagt' ruim 1,5 procent. Zo'n 9 200 Nederlanders komen na een mislukte poging in het ziekenhuis terecht.
Hoewel vrouwen vaker een zelfmoordpoging doen, sterven meer mannen door zelfdoding. Hoe komt dat? Wereldwijd beroven bijna 800.000 mensen zichzelf elk jaar van het leven.
De meeste zelfdodingen worden gepleegd door 50- tot 60-jarigen, zowel bij mannen als vrouwen. In 2021 maakten 304 mannen en 128 vrouwen van 50 tot 60 jaar een eind aan hun leven. Zowel bij mannen als bij vrouwen is dit bijna een kwart van alle zelfdodingen.
Mensen met een depressie of depressieve klachten, schizofrenie, een psychose, persoonlijkheidsstoornissen of een alcohol- of drugsverslaving maken eerder een einde aan hun leven dan mensen zonder deze aandoeningen. Mensen die een einde aan hun leven maken, zijn op het moment dat ze dat doen bijna altijd depressief.
Suïcidaal gedrag bij kinderen uit zich in bepaalde gedachten en een uitdrukkelijke doodswens. Weglopen, middelenmisbruik, zelfverminking, asociaal gedrag, scheidingsangst zijn hier voorbeelden van. Je moet dit steeds ernstig nemen, ook al gaat het om terugkerende dreigementen.
Jongeren die in 2017 zelfmoord pleegden vaak verstrikt in web van zorg. De problemen in de zorg speelden in 2017 relatief vaak een rol bij de zelfdoding van jongeren tussen 10 en 20 jaar. Ook hadden deze jongeren vaak problemen met hoge verwachtingen en pesten, blijkt uit een groot onderzoek naar suïcide onder tieners.
Nederland heeft ook z'n rijtje bekende personen die zelf uit het leven stapten. Van zanger-cabaretier Lou Bandy (1959) tot meisje-met-rode-harenzanger Arne Jansen (2007) en van Vincent van Gogh (1890) tot Annie M.G. Schmidt (1995, dat het zelfmoord was, werd jaren later bekend).
Achtergrond. Bij psychiatrische aandoeningen kan suïcidaal gedrag een symptoom van de stoornis zijn. Ook zijn er psychiatrische symptomen die verband houden met een verhoogd risico van suïcide.
Zoals we hierboven al uitlegden, is (een poging tot) zelfdoding in Nederland, België en Suriname niet strafbaar. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen. Een zelfmoordpoging is strafbaar als je hiermee niet alleen je eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar brengt.
Suïcide betekent zelfmoord en is het opzettelijk een einde maken aan het eigen leven. Mensen die aan suïcide denken voelen zich vaak al langer depressief, angstig, ongelukkig of alleen. Ze hebben misschien het gevoel dat niemand ze begrijpt en willen niet langer door met hun leven.
Inleiding. Sinds 2018 besloten jaarlijks tussen de 1800 en 1900 mensen een einde te maken aan hun leven. Dat komt neer op ongeveer 5 zelfdodingen per dag.
Twee veelgenoemde oorzaken die geregeld uit statistische onderzoeken naar voren komen zijn mentale ziektes en slechte sociaaleconomische omstandigheden.
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).
Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.