Je rechterknie wiebelt ook een beetje en dit dacht je al, want je had na het squatten soms last van je rechterknie. Is dus toch je linkerbeen sterker dan je rechter. Je vraagt het aan één van de trainers in de gym en die bevestigd ook wat je zelf al dacht: links is sterker.
Het dijbeen of het femur, is het langste, grootste en sterkste bot van het menselijke lichaam. Het vormt het deel van het been dat van de heup tot de knie loopt.
De bovenbeenspieren zorgen voor het strekken van de knie (knie extensie), en hebben ook een functie tijdens de afzetfase van het hardlopen, waar de bovenbeenspieren verantwoordelijk zijn voor het buigen van de heup (heup flexie).
Ga stukjes wandelen en fietsen. De voorste bovenbeenspier wordt dan vanzelf weer net zo sterk als hij was. Als u wat langer minder kunt bewegen, kunt u oefeningen doen om de bovenbeenspier te versterken. Het is niet zeker of de knie er echt sneller door geneest.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Voorkant benen
Zo zie je welke spieren je (vooral) traint met een bepaalde oefening en welke oefening nuttiger is dan een andere. Bij het trainen van de benen gaat het met name om de grote spiergroepen. Aan de voorkant van het been gaat het dan vooral om de quadriceps. Bij de achterkant om de hamstrings.
Benen tegen de muur: de voordelen
Het is vooral nuttig binnen een half uur na je training. Deze houding zorgt voor extra herstel door de verbeterde afvoer van afvalstoffen, terwijl je ook je hamstrings oprekt en je onderlichaam ontspant. (Ook helpt het tegen duizeligheid na een harde training of wedstrijd.)
Eenbenige kuithef. Neem in elke hand een dumbbell en ga op de rand van een verhoging staan. Verplaats je gewicht naar je rechtervoet en til je linkervoet op of kruis deze over je rechterenkel. Balanceer op de bal van je rechtervoet, til je rechterhiel op en pauzeer; keer dan weer terug naar de beginpositie.
Binnenkant benen trainen
Door de adductoren kan jij je benen naar binnen en naar buiten bewegen, ze stabiliseren ook je bekken en ondersteunen je heupen.
Omdat het dijbeen een zeer sterk bot is, komt een breuk hiervan meestal door een ongeluk waarbij er veel energie is vrijgekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeval met een gemotoriseerd voertuig of een val van hoogte.
Wat zijn het? Twee heupflexoren (grote lendenspier en darmbeenspier) aan de voorkant van de heup die via je bekken en onderrug verbonden zijn met je dijbeen. Zij zorgen ervoor dat je je been op kunt tillen en duwen je vooruit bij het lopen en trappenlopen.
De tong is niet de sterkste spier van het lichaam. De tong is namelijk niet één spier, maar een verzameling spieren. Verder heeft hij niet de meeste kracht, want de kaakspier kan veel meer kracht uitoefenen. Ook levert hij niet het meeste fysieke werk in je leven, want dat doet het hart.
Je zwakke been versterk je absoluut niet binnen in één maand, maar het duurt vaak wel langer een aantal maanden voordat je resultaat zult zien. Een goede manier om je zwakke been te trainen is door regelmatig latje te trappen met je verkeerde been. Zo leer je richting en hoogte te geven aan de bal tijdens het trappen.
De spieren die voornamelijk gebruikt tijdens voetbal zijn: de hamstrings, kuiten, quadriceps(bovenbeen) en je core.
Rondrijden op de fiets stimuleert de kuitspieren zo goed, omdat je continu kracht zet op de pedalen met de kuiten waardoor je deze actief aan het aanspannen bent. Aangezien je al snel een uur op de fiets zit is dit dus een continue prikkel voor de kuitspieren. Tevens is fietsen voor vrijwel iedereen goed te doen.
Waar je borstspieren het best pas na 48 uur weer opnieuw getraind kunnen worden, kan je je kuiten bijna elke dag wel trainen. Dat zijn ze gewend. Het is niet alsof je kuiten alleen op dinsdag en vrijdag je lichaam moeten ondersteunen. Train je kuiten op z'n minst drie keer per week en voer je herhalingen rustig uit.
Wanneer je kuiten goed getraind worden zouden ze ongeveer net zo groot moeten kunnen worden als je nek en je bovenarmen. Bij mannen is dit het geval voor vrijwel alle elite dopingvrije bodybuilders. Bij vrouwen hebben de kuiten zelfs een grotere groeipotentie dan de bovenarmen.
Enkele tips voor het dagelijks leven
Vermijd hete douches en laat aan het einde van de douche koud water op je benen stromen, van beneden naar boven, om de bloedcirculatie te stimuleren. Masseer je benen, van beneden naar boven, om het bloed in je benen naar boven te stuwen.
Als de aders in uw benen, om wat voor reden dan ook, niet optimaal werken, kunnen ze minder goed het bloed naar uw hart vervoeren. Er blijft dan (te veel) vocht in uw benen en hierdoor voelen uw benen zwaar en vermoeid aan. Daarom kunnen vermoeide benen wijzen op problemen met de bloedcirculatie in uw benen.
Tintelingen in benen kunnen worden veroorzaakt door beknelde of beschadigde gevoelszenuwen. Deze zenuwen krijgen onvoldoende zuurstofrijk bloed doordat één of meer slagaderen in het been vernauwd of zelfs afgesloten is.
'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' volgens onderzoek in Sports Medicine. Wetenschappers analyseerden 10 eerdere onderzoeken die spiergroei vergeleken bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijdsbestek van een paar maanden.
Krachtspecifieke resultaten duren ongeveer even lang.
Als je consequent bent om een jaar lang te trainen en op de juiste manier te diëten, en om te beginnen geen significant overgewicht had, dan kun je na een jaar een slanke, gespierde lichaamsbouw verwachten met een zichtbare sixpack.”
Hoe snel kun je spieren opbouwen? Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.