In een elektrische installatie heb je altijd een aardlekbeveiliging nodig zoals een aardlekschakelaar of een aardlekautomaat. Wanneer je gebruik maakt van een installatie automaat, heb je ook een aardlekschakelaar nodig. De installatie automaat wordt dan achter de aardlekschakelaar geplaatst.
De aardlekschakelaar is van belang voor alle apparaten die niet "geaard" zijn, d.w.z. die niet (correct) aangesloten zijn op een geaarde contactdoos). De maximale stroom die mag lekken is 30 mA, dwz. als er meer dan 30 mA lekt, wordt de stroom uitgeschakeld van de groepen die op de aardlekschakelaar staan aangesloten.
Het is niet verstandig om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Dit, omdat dan de gehele installatie spanningloos raakt bij een aardlek. Het beste is dan ook om minimaal twee aardlekschakelaars toe te passen. Het is aan te raden om de groepen per verdieping te verdelen over beide aardlekschakelaars.
Voor groepen welke alleen een specifiek toestel voeden is aardlekbeveiliging niet verplicht, dus groep 5 (wasdroger) en 6 (vaatwasser) kan zo. Contactdozen voor algemeen gebruik moeten echter wel altijd achter een 30mA aardlekschakelaar!
Het is dan ook niet voor niets dat een aardlekschakelaar sinds 1975 in nieuwe of gewijzigde installaties verplicht is. Sterker nog: sinds 2005 moeten alle groepen achter minimaal twee aardlekschakelaars verdeeld worden. Tot slot: je kunt maximaal vier installatieautomaten achter één aardlekschakelaar plaatsen.
ANTWOORD: Volgens de NEN1010 mogen er MAXIMAAL 4 groepen achter één aardlekschakelaar 30mA. TOELICHTING: Bij een te hoge lekstroom wordt de aardlekschakelaar aangesproken. Wanneer je 5 of meer eindgroepen hebt is de som van de maximale acceptabele lekstroom zo hoog, dat deze waarde de schakelaar kan doen afslaan.
Bereken hoeveel groepen de groepenkast nodig heeft
Dit vanwege het toenemende aantal elektrische apparaten in huis en dus de toenemende vraag naar vermogen. De meeste groepen zijn overigens 16 Ampère en achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen geplaatst worden.
De groepen voor de wasmachine en droger moeten voorzien zijn van 30mA-aardlekbeveiliging als aanvullende bescherming. Of je een aardlekbeveiliging voor de omvormer van de zonnepanelen moet toepassen, hangt af van een aantal factoren.
Het is niet verplicht om een inductie kookplaat te beveiligen achter een aardlekschakelaar, echter adviseren wij dit wel altijd te doen. Een inductie kookplaat t/m 7400 Watt aangesloten op een 3-fase groepenkast kan worden aangesloten op 2 x 1-fase of op 2 aparte fasen.
Controle aardlekschakelaar
Voor de bescherming van mensen dienen aardlekschakelaars van 30 mA worden toegepast. Ook is het type AC niet meer toegestaan omdat deze alleen op sinusvormige lekstromen reageert.
Kookgroep plaatsen
De kookgroep gebruik je in principe in een 1 fase groepenkast. Je kookplaat mag dan een maximaal verbruik van 7,4kW hebben. De hoewel de kookgroep twee keer aan dezelfde fase wordt aangesloten telt deze als één groep.
De 40A is de maximale stroom die door de aardlek mag lopen, en de 30mA is de aanspreekstroom. Indien de foutstroom hoger is dan 30mA gedurende een aantal milli-seconden dan schakelt de aardlek de achterliggende installatie uit. Daarnaast heb je drie automaten van 16A met een B-karakteristiek nodig.
Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig. Elke installatie moet minimaal voorzien zijn van twee aardlekschakelaars én een hoofdschakelaar.
Dit zijn de fase en de nul. Geaarde stekkers worden gebruikt voor apparaten met een hoger risico op kortsluiting. Apparaten met een metalen behuizing of metalen omkasting bevatten als het goed is een geaarde stekker. De behuizing van deze elektrische machines is geaard.
De aardlekschakelaar kan eruit klappen door een storing.Dit kan veroorzaakt worden omdat de aarde op de aarding van het electriciteitsnet is aangesloten. Als dit niet het geval is, dan is hoogstwaarschijnlijk de trafo in uw schrikdraadapparaat kapot.
Wat is een aardlekautomaat? Een aardlekautomaat, ook wel bekend als alamat, is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee een elektrische installatie wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting van het elektriciteitsnet. Een aardlekautomaat wordt ook wel afgekort met 'alamat'.
"Je kan best voor de kookplaat een extra automaat in de kast plaatsen, nl. een automaat van 32 A. Dan heb je een 7,2 kw ter beschikking, meer dan voldoende voor de kookplaat. Je moet hiervoor wel een kabel van 6 mm² leggen.
Mochten er meerdere apparaten op de groep met de inductiekookplaat aangesloten zijn, dan is de kans op een overbelasting groot. Doordat een inductiekookplaat een groot benodigd vermogen heeft, wordt sterk aangeraden om hier altijd een losse groep voor te plaatsen in de meterkast.
Een aardlekschakelaar zou bij lekstroom alle aangesloten groepen (tot vier stuks) erachter uitschakelen. Dat wordt met een aardlekautomaat voorkomen. Een ander voordeel is dat je dus veel sneller kunt lokaliseren waar de lekstroom plaatsvindt. Aangezien de aardlekautomaat een kleiner deel van de installatie beveiligt.
Bij het aansluiten klikt u de schakelaar allereerst in de kunststof richel van uw groepenkast. Vervolgens sluit u de bruine verdeeldraad aan op het linker verdeelblok en de blauwe op het rechter verdeelblok. De onderste polen van de aardlekschakelaar verbindt u vervolgens met de hoofdschakelaar.
Gezien het feit dat alle wasmachines van tegenwoordig een capaciteit hebben van meer dan 2 KWh is het daarom verplicht om deze wasmachines op een aparte groep aan te sluiten. De wasmachine en de wasdroger mogen absoluut niet samen op één groep aangesloten worden.
Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen. In oudere woningen is vaak een 1-fase aansluiting.
Veel oudere woningen hebben een groepenkast die nodig aan vervanging is. Schakelaars branden in en aardlekschakelaars verouderen en weigeren dienst wanneer dat nodig is. Dit kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Onze groepenkasten gaan gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar mee.
Omdat het hier gaat om elektriciteit, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Voor een zonnepanelen installatie moet de groepenkast voldoen aan de NEN1010 norm.