Ook deze platvis is met diverse aassoorten te vangen.De nummer 1 zijn de slikzagers en witte zandzagers de zogenaamde witjes. Deze kun je gestreept op je haaklijn zetten ook soms werkt getrost nog beter. De zagers bewegen dan meer onder water trekt dan weer vis aan.
De platvis kan uw aas een langere tijd blijven volgen. Als aas kunt u de zeepier en/of zager gebruiken, maar ook reepjes haring, makreel, zandspiering, mesheften en Franse tap zijn een gewild aas. De hele vis, de mesheften en Franse tap kunt u diepgevroren mee nemen naar Denemarken.
Het beste allround aas waarmee je alle vissoorten kunt vangen zijn grote witte maden. Hoe gretiger de vis, hoe meer maden je aan het kontje op de haak prikt.
Met krabbetjes en garnalen kan je diverse zeevissen vangen. Krab werkt vooral goed voor het vangen van gul en zeebaars. Garnalen als zeevis aas leveren vaak platvis of zeebaars op.
De haken zijn altijd langstelig in de maat 1 voor platvis en de maat 1/0 wanneer er gericht op gul gevist wordt.
Het bevissen van de platvis
Is het water troebel dan is deze vis het beste te vangen met de zeepier of zager ook wel duizendpoot genoemd. Als het water helderder is dan zijn alle aassoorten mogelijk desnoods gecombineerd met kunstaas, want platvissen zijn roofvissen en ook erg nieuwsgierig.
De platvis is geen moeilijke vis om te vangen, maar je moet wel aan een aantal basisprincipes voldoen. Ten eerste maak je een onderlijn (60/100) met daaraan twee zijlijntjes via een goed afhoudend (bijv. bezemafhouders) of ronddraaiend (swivel-tee) systeem. Ik gebruik zelf nooit meer dan twee zijlijntjes.
Lood. Gebruik een zwaar stuk lood zodat je aas blijft liggen bij sterke stroming. Strandvissers gebruiken zwaar lood van 150 tot 225 gram.
Voor platvis gebruik je langstelige haken in de maten 6 en 4. Voor wijting, kleinere zeebaars en gul kun je een iets grotere haak nummer 2 nemen. Voor het vissen op kabeljauw en grote zeebaars wordt haakmaat 2/0 tot 5/0 gebruikt.
De kabeljauw is een alleseter die zich zelfs wel eens vergrijpt aan kleinere soortgenoten. Krabben, garnalen, visjes, schelpdieren en vooral zeepieren en zagers vormen echter aan de hengel het hoofdmenu. Grote zwarte zeepieren en verse franse tappen zijn het allerbeste aas, met de zager als goede tweede.
Voorn vangen
Vaak kan hij met een klein stukje brood aan je haakje al gevangen worden. De meest gebruikte manier om op voorn te vissen is met een vaste hengel. Aan deze vaste hengel wordt een stuk visdraad aan de top vastgemaakt.
De vis leeft vooral in meren met veel planten, maar ook wel in stromend water en zelfs in brak water. Hij leeft in scholen en eet slakken, tweekleppigen, kreeftachtigen, insectenlarven en plantaardig voedsel.
Door de zagers zo te bewaren worden ze wat harder, mooi rood van kleur en blijven beter op de haak zitten. Op deze manier kun je ze in de koelkast nog twee tot drie dagen bewaren. Overigens moet je oude zagers die stinken zeker niet weggooien: Dit is een perfect aas voor de tong!
Het maakt de mesheft een bijzon- der multifunctioneel aas voor onder meer schar, wijting, bot en zeebaars.” “De sardine wordt veel gebruikt bij het vissen met dood aas op snoek, maar is in de zeevisserij een onbekende en onderschatte aassoort.
Welk aas kun je gebruiken voor de tong? De leegloper of zeepier is een aasje waar je altijd vis mee kan vangen. Ook de tong is verzot op deze zwarte wormen. Maar wat soms nog beter werkt is een cocktail van aas.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
Maart: leng, pijlinktvis (calamar), poon, rog, scharretong, tarbot, zeebaars, zeeduivel. April: pijlinktvis (calamar), poon, roodbaars, zeebaars. Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis.
Lijndikte advies
Kust/Strandvissen: onder normale omstandigheden is 0.30 t/m 0.40mm voldoende. In combinatie met een voorslag van ongeveer 0.50mm kan je ook plekken met obstakels aan.
Een goede gevlochten lijn voor het strandvissen is de Spiderwire Smooth 8 Yellow. Deze lijn is gemaakt uit 8 dunnere lijnen en samen geweven tot een lijn. Hierdoor is de lijn enorm soepel waardoor je erg ver kunt werpen.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden. Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.
In de visserijzonde, de kustwateren en het zeegebied heeft u voor het vissen met hengels geen toestemming van de visrechthebbende of een vergunning nodig.
Strikt genomen is een voorslag als je met 0,30mm of 0,35mm nylon hoofdlijn vist vanaf het strand zonder obstakels op de bodem niet perse nodig. Maar als je een klein beetje gevorderd raakt zal je waarschijnlijk toch wel met wat dunnere lijn dan 0,30mm willen vissen, en dan is een voorslag toch echt van belang.
Je mag maximaal 20 kg niet gefileerde kabeljauw en 1 zeebaars per persoon meenemen. Voor de overige vissoorten zoals platvis en makreel is geen maximering van toepassing.
Fint is het best te vangen aan een klein reepje vis maar ook aan kunstaas. Vis je op korte afstand dan is een ieder kunstaas van 10 tot 18 gram voldoende. Denk daarbij aan kleine plugjes, spinnertjes, lepeltjes en jigkopjes met veren of rubber. Zit de vis verder dan zijn werppilkertjes een betere keuze.