Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Stop niet te vroeg met de behandeling, het kan soms lijken alsof het eczeem weg is maar niets is minder waar. Meestal duurt het 4-5 maanden voordat het eczeem onder controle is, volg dus het schema dat samen met de arts opgesteld is.
Probeer stress te vermijden, geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk verergeren. Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeemklachten. Pas wel op dat u niet verbrandt. Teveel zon kan leiden tot schade aan de huid.
Met de eczeem behandeling wordt de ontstekingsreactie van de huid teruggedrongen. Voor veel mensen is eczeem een tijdelijk verschijnsel dat vanzelf weer overgaat, maar voor anderen is eczeem een chronische of terugkerende huidaandoening die een ernstige invloed kan hebben op het dagelijkse leven.
Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn. Water en zeep maken de klachten erger. Ga daarom maximaal 2 of 3 keer per week onder de douche of in bad.
Eczeem is in de regel niet besmettelijk. Meestal spelen allergische en irritatie factoren een rol bij het ontstaan van eczeem. Wanneer echter het eczeem langer bestaat en de huid barrière verstoord is , kan er op den duur wel een infectie bijkomen. Meestal is er dan sprake van een bacteriële infectie.
Eczeem is een onvoorspelbare en blijvende aandoening. Uw kind wisselt perioden met klachten af met perioden zonder klachten. Meestal zijn de klachten tijdelijk. De klachten verdwijnen, soms voor altijd.
Het is een chronische huidaandoening, die kan wisselen in ernst. Actief eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, schilfering, met bultjes of blaasjes. Bij chronisch eczeem gaat het vooral om schilfering, een droge, soms verdikte huid en kloven. In vrijwel alle gevallen heeft de patiënt last van jeuk.
De behandeling van atopisch eczeem
De behandeling bestaat voornamelijk uit uitwendige behandeling met lokale crèmes en zalven of lichttherapie. Indien dat onvoldoende resultaat geeft, kan er ook nog behandeld worden met medicijnen.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Bij 1 op de 4 kinderen met eczeem is er namelijk sprake van een voedselallergie. Het gaat dan meestal om een allergie voor koemelk, kippenei, soja, noten of pinda. De eczeem verdwijnt dan vaak als een kind een dieet krijgt zonder voedingsmiddelen waarop het allergisch reageert.
Een gewone verzachtende en beschermende crème helpt bij eczeem vaak niet genoeg. U kunt beter een vette crème gebruiken, zoals vaseline lanettecrème of vaseline cetomacrogolcrème. Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Als het om eczeemklachten gaat, zijn er nog geen significante verschillen vastgesteld tussen hard en zacht water. Wel is het zo dat je met zacht water minder zeep en shampoo nodig hebt, waardoor de huid minder snel uitdroogt.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Eczeem is een auto-immuunziekte. Waarbij iedereen zijn eigen unieke gevoeligheden heeft die een uitbraak kunnen veroorzaken.
Eczeem reageert vaak goed op zonlicht. Veel mensen met eczeem hebben daarom in de zomer minder klachten van hun huidaandoening dan in de winter. Bij deze mensen kan ultravioletlicht therapie (PUVA of UVB) bij verergering van het eczeem soms uitkomst bieden.
Hoe herken ik ontstoken eczeem? De huid is pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er zijn blaren met pus en soms korsten.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Hoe stelt je arts de aandoening vast? Meestal wordt de diagnose van een schimmelinfectie gesteld op basis van het uitzicht van de huidletsels. Maar dat is onterecht, omdat een schimmelinfectie van de huid vaak zeer sterk lijkt op een andere huidaandoening, zoals bepaalde vormen van eczeem.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.
Acute eczeem herken je aan roodheid, zwelling en blaasjes. Na verloop van tijd maken de roodheid en blaasjes plaats voor schilfers en korstjes. Chronische eczeem gaat gepaard met schilfers. Je ziet grove huidlijnen die stug en droog worden.
- stoffen vermijden die de huid schuren, zoals wol. Ook al bestaat er geen natuurlijkere stof die doeltreffender is om het warm te hebben, de textuur kan helaas ruw zijn en dus de huid van de baby of het kind irriteren. - synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl.
VERZORGING VOOR EEN DROGE HUID
Heb je last van eczeem, dan kan kokosolie helpen je huid minder jeukerig of pijnlijk te laten voelen. Ook bij een verbrande huid kan kokosolie helpen: het helpt de huid herstellen en te voeden.