De onverzadigde vetzuren in olijfolie leggen een laagje om het haar dat bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf en tegen het breken van het haar. Olijfolie geeft het haar een mooie glans, verhelpt roos, gaat pluizig haar tegen en verzorgt de hoofdhuid. Vitamine E in olijfolie stimuleert bovendien de haargroei.
Oliën die daar heel geschikt voor zijn én fijn zijn voor je huid en haar, zijn bijvoorbeeld arganolie, avocado-olie, amandelolie (lekker goedkoop), olijfolie, druivenpitolie, sesamolie, jojobaolie, enzovoort. Voeg ook wat druppels etherische olie aan je oliemengsel toe.
De olie heeft een hydraterende werking, waardoor irritatie van de hoofdhuid voorkomen wordt. Om optimaal te genieten van deze hydratatie, kun je een kleine hoeveelheid olijfolie mengen met een even grote hoeveelheid kokosolie. Laat dit mengsel een half uur intrekken en spoel het vervolgens grondig uit met koud water.
Veel goede redenen om te kiezen voor haarolie
Haarolie vult namelijk tekorten aan en zorgt ervoor dat je haar en hoofdhuid vocht vasthouden. Met andere woorden: het vochtgehalte van je haar verbetert. Door je haar regelmatig een oliebad te geven voed je je haar. Je haar krijgt ook meer glans en wordt gladder.
Een voedende huidolie kan de oplossing zijn voor jouw (zeer) droge hoofdhuid. Oliën voeden je huid, stimuleren de doorbloeding en hydrateren de hoofdhuid. Het is dan wel belangrijk om de juiste oliën te kiezen. Kies bij voorkeur voor (producten met) kokosolie, jojoba-olie, aloë vera, arganolie en amandelolie.
Kan haarolie 's nachts in mijn haar blijven zitten? Ja, haarolie hoeft niet uitgespoeld te worden. U brengt haarolie aan op handdoek droog of droog haar. Dit kan zowel 's ochtends als 's avonds voor het slapen gaan.
Was je haar tijdens het douchen direct met shampoo en breng de olie aan. Laat de olie de rest van je douche in je haar trekken, terwijl je de rest van je lichaam wast. Probeer de olie 5 tot 10 minuten in te laten trekken.
Om van de overtollige olie af te komen kun je middelen proberen die je op droog haar aanbrengt, zoals droogshampoo, maïzena of babypoeder. Je kunt ook middelen proberen die je in je haar kunt laten trekken, zoals een eierspoeling, citroensap of zuiveringszout.
Haarolie is super makkelijk aan te brengen en heeft meerdere functies. Zo kan het je haar helpen om pluizend haar tegen te gaan, je haar te verzorgen, te onklitten en ga zo maar door. De olie breng je aan op nat, handdoekdroog of droog haar - op de mid-lengtes en puntjes.
Castor olie producten gaan als warme broodjes over de toonbank. Logisch ook, want met castor olie bereik je wat iedereen graag wil: dikker en voller haar. De olie staat al jaren bekend als dé wonderolie. Er is online genoeg bewijsmateriaal te vinden van vrouwen die de olie hebben gebruikt met een positief resultaat.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
De allerbeste plantaardige olie voor het laten groeien van je haar? Wonderolie! Omdat het een stroperige olie is, vermeng je ze best met een andere olie (zoals zachte amandelolie, avocado-olie, kokosolie, olijfolie …). Smeer dit mengsel uit, van de haarwortels tot aan de punten.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Was je hoofd en haren niet te vaak met water en zeep. Droog je lichaam na een bad of douche steeds goed af. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Huidolie hydrateert, beschermt en herstelt de huid, wat het tot een perfect onderdeel van je avondritueel maakt. Daarnaast kan huidolie ook helpen bij huidproblemen zoals littekens, striae en pigmentvlekken.
Kokosolie dringt tot diep in het haar door waardoor het haar intens gehydrateerd en gevoed wordt. Vooral voor de dames met droog haar is het een ideale moisturizer. Ook heeft kokosolie een antibacteriële werking, wat helpt tegen roos en zorgt voor een gezonde hoofdhuid.
Welke olie het beste voor jouw haar is, is afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Is jouw haar heel erg poreus en beschadigd? Dan kun je beter een aantal weken een goede pre-poo behandeling doen met kokosolie. Omdat deze olie als enige ervoor zorgt dat proteïne (dit versterkt o.a. je haar) in je haar blijft.
Haar verzorgen
Door af en toe wat babyolie in jouw haarpunten te smeren creëer je een prachtige glans en blijft jouw haar gehydrateerd.
Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Honing heeft veel gezonde vitaminen zoals B5 en vitamine E. Deze vitamine zijn erg goed voor je haar en hebben een positieve invloed. Het versterkt je haar en stimuleert ook haargroei. Je kunt honing met veel verschillende producten mixen zoals olijfolie, avocado en zelfs knoflook.
Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.
Uw hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te herstellen. Als de doorbloeding verbetert, krijgen de haarzakjes weer voldoende voedingsstoffen en zal het haargroeiproces zichzelf meestal weer herstellen. Hier gaan echter weken, soms zelfs maanden tot ruim een jaar overheen.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.