Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk. Een omgeving waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, zorgt voor een groter werkgeluk. Een werkplek waar vertrouwen en veiligheid voorop staan, betekent ook een werkplek waar open en eerlijk met elkaar gepraat wordt.
Volgens deze theorie bestaan er drie universele psychologisch aangeboren behoeften: autonomie, competentie en verbondenheid. Wanneer aan deze behoeften gehoor is gegeven, dan zijn mensen gemotiveerd, productief en gelukkig.
Werk-privébalans (62%) en beloning & arbeidsvoorwaarden (66%) zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Daarna komen betekenisvol werk (50%) en leuke collega's (58%) vaak voor in de top drie van werkplezier.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Werkgeluk hangt af van meerdere factoren, die samen de mate van geluk bepalen. Mensen worden niet alleen gelukkig door iets te doen wat ze leuk vinden. Het moet iets zijn waar ze energie van krijgen. Iets waarin een passende mate van verantwoordelijkheid samenkomt met persoonlijke ontwikkeling.
Je gelukkig voelen in je leven wordt voor een vrij groot deel mee bepaald door je tevredenheid over je werk. Als je werk je voldoening geeft, als je erkenning, waardering, en zelfrealisatie ervaart op je werk, dan is de kans op geluksgevoelens veel groter. Je hebt momenteel werk of je herinnert je goed je laatste job.
Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk vrijer bent. Daarbij draagt het bij aan je mentale rust en op die manier kan je positiever te werk gaan.
Complimenten geven
En niet alleen een compliment krijgen heeft een positief effect op het werkplezier, maar ook het geven van een compliment geeft een goed gevoel blijkt uit het onderzoek. Op deze manier creëer je een positieve werksfeer op de werkvloer en krijg je meer werkplezier.
Een gebrek aan een balans tussen werk en privé, een goede compensatie en arbeidsvoorwaarden en de cultuur binnen het bedrijf zijn de belangrijkste argumenten waarom werknemers vertrekken bij een werkgever. Sterker nog, de balans tussen werk en privé is nog nooit zo belangrijk geweest als nu.
Laat die beslissingen nemen door de medewerkers, door de teams. Zo zien ze hun toegevoegde waarde heel concreet. Niet toelaten dat medewerkers zelf beslissingen nemen, is dodelijk voor engagement, werkgeluk en wendbaarheid.
Bijna een kwart van de Nederlanders gaat dagelijks met tegenzin naar het werk!
Betekenis werkgeluk
Werkgeluk hebben is het hebben van werk waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt, waar je enthousiast van wordt en door wordt gemotiveerd. Het is een manier van werken en deels heb je dit geluk zelf in de hand.
Wat is duurzame inzetbaarheid? Duurzame inzetbaarheid is het tot hun pensioen inzetbaar houden van mensen op de arbeidsmarkt. Met het stimuleren van een positieve leercultuur beschikken werkenden over de juiste kennis en kunnen ze inspelen op veranderingen binnen de organisatie, arbeidsmarkt en hun carrière.
“De wetenschap laat zien dat verschillen in geluk in rijke, stabiele landen voor 40 procent bepaald wordt door genetische verschillen, 10 procent door omstandigheden (denk aan inkomen) en 50 procent door eigen keuzes die mensen maken.”
Als je geen zin in je werkt hebt, kun je een aantal dingen doen om het werk weer leuker te maken. Wat gaf je een goed gevoel op vakantie en kun je vasthouden in je werk? Probeer gewoon eens wat dingen uit! Begin de dag bijvoorbeeld met een kleine workout of kwartiertje meditatie.
Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
Om je echt betrokken te voelen bij een organisatie is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je er goed bij past. Medewerkers die het gevoel hebben erbij te horen, zetten net dat stapje extra en gaan over het algemeen minder snel weg.
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat werkgeluk van medewerkers een grote impact heeft op de prestaties die geleverd worden. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) is bijna een kwart (24,1%) van de Nederlanders ongelukkig op de werkvloer.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.