Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Als je lang in de zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent.
Pigment beschermt de huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Wanneer u blootstaat aan UV-straling maakt de huid meer pigment aan waardoor de huid bruin kleurt.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Pigment (melanine) is een kleurstof welke in de huid zit en wordt gemaakt door pigmentcellen. De cellen geven kleine hoeveelheden pigment af aan de buitenste laag van de opperhuid, waardoor de huid kleur krijgt. Onder invloed van zonlicht of uv neemt de aanmaak van pigment toe.
Er is simpelweg geen manier om pigment dat weg is weer terug te krijgen. Wat je wél kunt doen, is voorkomen dat je nog meer witte vlekjes krijgt. Dit doe je door consequent een breedspectrum zonnefilter (minimaal SPF 30) te gebruiken.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Een belangrijk effect van vitamine C in skincare is het tegengaan van deze hyperpigmentatie, waardoor pigmentvlekjes oplichten en zichtbaar kleiner en minder zichtbaar worden. Let wel, zolang de huid ook wordt beschermd tegen zonlicht met zonnebrandcrème en daarbij een hoed.
Hoe wordt melanine ontwikkeld
Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten. Het verschil in huidskleur komt door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en behouden in de huid.
Melanocyten zijn huidcellen in de buitenste laag van je huid. Als er uv-straling van de zon of de zonnebank op je huid komt, maken deze cellen het stofje melanine aan. Dit zorgt ervoor dat je huid donkerder van kleur wordt. De melanocyten zijn verdeeld over je hele huid.
Producten met retinol of vitamine B kunnen jouw huid ondersteunen in het herstel van het pigment. Hierdoor verdwijnen de witte vlekjes eerder, als ze ontstaan zijn door zonnebrand. Bij een andere oorzaak is meestal geen behandeling mogelijk en kan allen het camoufleren van de vlekken een oplossing bieden.
Bij blootstelling aan uv-stralen maakt de huid melanine aan en wordt bruin.
Vitamine E
Om je huid mooi te laten bruinen is het ook belangrijk dat je haar goed hydrateert. En je huid hydrateren doe je niet alleen van de buitenkant. Vitamine E helpt de hydrolipidenfilm van je huid te versterken, waardoor ze haar barrièrefunctie beter kan uitvoeren.
Het komt door een lichte vorm van eczeem (dermatitis).Dit veroorzaakt een huidontsteking waardoor de pigmentcellen tijdelijk minder pigment aanmaken. Omdat het zich met name in de zomermaanden uit, wordt het ook wel zomereczeem genoemd. In de meeste gevallen verdwijnt het vanzelf weer en is behandeling niet nodig.
Wanneer je dode huidcellen regelmatig verwijdert, wordt je huid getriggerd om nieuwe huidcellen aan te maken. Door dit vernieuwingsproces komt het pigment in de huid naar de oppervlakte en kan zo afschilferen. Je huid zal er hierdoor fris en helder uit gaan zien en je pigmentvlekken worden lichter.
Pigmentvlekken kunnen ontstaan door de zon, of zijn bij de geboorte al zichtbaar. Pigmentvlekken verdwijnen niet uit zichzelf en zijn zeer goed te behandelen d.m.v. een pigmentvlekken laserbehandeling.
Bij pigmentverlies, ook wel vitiligo genoemd, heeft u witte plekken op de huid.De kleur (het pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit.
Voedingsmiddelen rijk aan beta-caroteen
Bèta-caroteen stimuleert de melanine in de huid, die verantwoordelijk is voor de pigmentatie. Om van deze gezonde gloed te genieten, eet u groenten en fruit die rijk zijn aan carotenoïden: wortelen, tomaten, watermeloen, paprika's, abrikozen, enz.
Pigmentvlekken door hormonale veranderingen.
Hormonen zoals progesteron en oestrogeen kunnen de aanmaak van pigment stimuleren en dus pigmentvlekken veroorzaken. Door bijvoorbeeld het gebruik van anticonceptie, stress of door zwangerschap kan de hormoonhuishouding in je lichaam veranderen.
Onze huidskleur wordt bepaald door de dichtheid en de verdeling van melanine. Melanine is een pigment dat wordt aangemaakt door gespecialiseerde cellen in de kiemlaag van de opperhuid die melanocyten heten. Deze melanine wordt dan doorgegeven aan andere cellen in de kiemlaag wat leidt tot huidpigmentatie.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Waarom wordt mijn gezicht niet bruin? De lichaamshuid is heel anders dan de huid van het gezicht. Om bruin te kunnen worden, dient er melanine pigment aangemaakt te worden. Melanine pigment reguleert de kleur van de huid.
Biocyte Melanine Forte is voor mensen mey een lichte huid, die gemakkelijk rood worden in de zon en mensen die sneller bruin willen worden maar hun huid daarbij willen beschermen tegen UV-schade. Gebruik: 1 capsule per dag tijdens de maaltijd innemen met een groot glas water.
Vitamine C
Het gaat huidveroudering tegen, pakt onzuiverheden aan en helpt tegen pigmentvlekken. Een wonder voor je huid kun je wel zeggen. Bronnen voor vitamine C zijn: Spruitjes, (citrus) fruit, aardappelen, koolsoorten, kiwi's, bessen en aardbeien.
Hydroquinone- het meest gangbare en best geteste middel tegen pigmentvlekken. Alleen op recept te verkrijgen en moet met beleid gebruikt worden! (zie ook de blog “hydroquinone') Azelaïnezuur- een alternatief voor hydroquinone.
Pigmentvlekken crème van Biodermal is speciaal ontwikkeld om de zichtbaarheid van pigmentvlekken of zwangerschapsmasker en ouderdomsvlekken te verminderen. De drievoudige speciale werking vervaagt de zichtbaarheid van bestaande vlekken, met als resultaat een gezonde, egale teint.