Tussen beide muren zitten een lege ruimte van plusminus 6 centimeter.Dit noemen we de spouw. Deze ruimte voorkomt dat vocht van de buitenmuur een weg vindt langs de binnenmuur. Nadeel van deze lege ruimte is dat koude lucht makkelijk een weg vindt door de naden en kieren in de woning.
Onder de binnenmuur verstaat BMN alle muren die zich aan de binnenkant van het huis bevinden: de binnenste muur van de spouw, de gemeenschappelijke wand met de buren en de scheidingswanden die het huis opdelen in verschillende ruimtes. Welk blok, steen of profiel je gebruikt, hangt af van het type muur.
Een spouwmuur bestaat uit twee evenwijdige muren: een binnenmuur en een buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren is de spouw. Als isolatiemateriaal worden meestal EPS-parels of glaswolvlokken met veel kracht in de muur gespoten.
Een spouwmuur is een buitenmuur van je woning die uit twee delen bestaat: een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze muren zit een luchtruimte van 3 tot 6 centimeter breed: de spouw. Deze spouw is gevuld met lucht of met isolatiemateriaal.
Een gevel is opgebouwd uit diverse delen. Je ziet aan de buitenkant een deel, maar de binnenmuur van je huis valt in principe ook onder de gevel. De binnenmuur en buitenmuur van een gevel worden doorgaans gescheiden door een spouw. Die spouw is een holle ruimte die met spouw ankers de beide muren met elkaar verbindt.
Meestal wordt ervoor gekozen om eerst de spouwmuur te isoleren, voordat de gevel eventueel wordt geïsoleerd. De spouw is de ruimte die tussen een binnen- en buitenmuur zit.
Vochtproblemen zijn vooral te achterhalen wanneer je last hebt van een muffe geur in huis of gaten, scheuren of kieren in de buitenmuur. Verdere kenmerken zijn; schimmel op de muur, loslatend behang of stucwerk, een flinke toename van condensvorming huis en een hoge luchtvochtigheid.
Er is niets vastgelegd in het bouwbesluit wat betreft de minimale dikte van de gehele muur. Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed.
De binnenmuur wordt gescheiden van de buitenmuur door een lege ruimte. Deze lege ruimte noemen we de spouw. De voornaamste functie van de spouw is dat vocht minder snel doorslaat naar de binnenmuren.
Om muizen uit uw muren te verjagen, kunt u ultrasoon geluid gebruiken. De muizen hebben namelijk een hekel aan de hoge toon. Indien u dit enige tijd volhoudt, is de kans groot dat de muizen uw spouw verlaten. Het wordt voor hen immers ondraaglijk om in de buurt van zo'n hoge toon te leven.
Het zorgt voor frisse lucht, voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming, en draagt bij aan een prettige leefomgeving. Soms is het echter nodig om ventilatiegaten door buitenmuren te laten boren, vooral bij betonnen muren waarin geen bestaande openingen aanwezig zijn.
Hoe je een spouwmuur kunt herkennen is aan de dikte van de buitenmuren van je huis. Als je muren meer dan vierentwintig centimeter dik zijn dan heb je een grote kans dat je te maken hebt met een spouwmuur. Je kunt de dikte van je spouwmuren meten tussen de binnenmuur en de buitenmuur.
Het binnenspouwblad, oftewel de binnenmuur zit grenzend aan de binnenkant van jouw woning. Dit is vaak gemaakt van sterk materiaal zoals beton, zandsteen of baksteen. Aan de binnenkant van je woning is deze recht afgewerkt.
Ten eerste: wat is een spouw? Een spouwmuur is een buitenmuur van een woning die uit 2 delen bestaat. De spouw staat voor de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Een groot deel van de Nederlandse woningen van na 1920 is op deze manier gebouwd: twee muren en daartussen een spouw.
Een spouwmuur is opgebouwd uit een binnen- en buitenmuur. Tussen deze muren is een ruimte overgelaten; de spouw. Deze ruimte vervult een isolerende en vochtwerende functie. Het is tevens mogelijk om deze ruimte op te vullen met isolatiemateriaal om nóg meer warmte vast te houden.
Is er geen bouwtekening beschikbaar? Meet dan de dikte van de muur bij een deuropening. Is de muur dikker dan 25 centimeter, dan is er een spouwmuur aanwezig. Bij minder dan 25 centimeter is er geen spouw of een hele dunne spouw.
Een spouwmuur wordt geventileerd aan de hand van stootvoegen. Dit zijn verticale voegen in de buitenmuur die tot aan de spouw reiken. Deze zijn zowel op een hogere als lagere plek in de muur terug te vinden. Dit creëert een constante luchtstroom, waardoor de spouw wordt geventileerd.
Vocht problemen door warmte en kou
Als er vocht problemen zijn, komt dit vaak door warmte en kou. Vocht wat in huis / garage zit gaat op de koude plekken van de muur zitten, waardoor het lijkt of de muur dan lek is. Denk aan slecht geïsoleerde muren of ventilatie. Een koude brug in de muur, kan puin zijn in de spouw.
Onderschat nooit een probleem met ratten in de spouwmuur. Die weten namelijk ook feilloos andere ruimtes te vinden. Nodig dus meteen een professionele bestrijder uit voor een effectieve oplossing waar je nog een poosje over napraat.
Je kunt soms aan de buitenkant van een rijtjeshuis zien of die gehorig zijn. Als de muren tussen de woningen aan de buitenkant dun zijn, bijv.20 cm, dan weet je zeker dat het om een gehorig huis gaat. In dat geval heeft de woning een enkele woningscheidende wand, waardoor de woning dan erg gehorig is.
Zo geldt in de regel dat woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1976 wel voorzien zijn van een spouwmuur die nog NIET geïsoleerd is. Woningen die voor 1930 gebouwd zijn hebben nog geen spouwmuur terwijl woningen die na 1976 gebouwd zijn vaak standaard van een geïsoleerde spouwmuur voorzien zijn.
Voor scheidingswand isolatie zijn glaswol, steenwol en houtvezel zeer geschikt. Deze isolatieproducten staan bekend om hun goede akoestische en thermische eigenschappen. Bovendien zijn ze gemakkelijk in gebruik.
Regendoorslag, ook vaak doorslaand vocht genoemd, is vocht dat via de buitengevel doordringt in je woning. Vooral oude en beschadigde gevels die barsten vertonen zijn er gevoelig voor.
Regenwater kan binnendringen via beschadigd voegwerk, scheuren in de bakstenen of door gebrekkige dakafvoeren. Wanneer de bakstenen in de gevel verzadigd geraken met vocht, ontstaan er zichtbare vochtplekken. De gevel moet dan hersteld en geïmpregneerd worden.
Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen. Ook de cementspecie die tussen de bakstenen wordt gemetseld brengt meestal ook geen soelaas.