Bib Gourmand-restaurants staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De naam 'Bib' verwijst naar Bibendum, het iconische Michelin-bandenmannetje.
Michelin versus Gault&Millau
Toch is er een verschil tussen de twee. Terwijl Michelin een score geeft van één tot drie sterren, werkt Gault&Millau met een score op 20, beginnend bij 10 op 20 en dan steeds hoger. De twee gidsen hanteren voor hun beoordeling wel min of meer dezelfde werkwijze.
Om een Michelinster te krijgen moet een restaurant vier keer door verschillende inspecteurs worden bezocht, voor twee sterren tien keer. Voor drie sterren moet het restaurant bezocht worden door de locale inspecteurs én de inspecteurs uit Frankrijk.
Uitreiking Michelinsterren 2024 | Alleen nieuwe Amsterdamse Michelinster voor restaurant Showw, Graphite en The Duchess verliezen ster.
Wanneer krijgt een restaurant een ster? Dat bepalen anonieme inspecteurs. Zij beoordelen restaurants aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie.
Bib Gourmand-restaurants staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De naam 'Bib' verwijst naar Bibendum, het iconische Michelin-bandenmannetje.
Michelin-inspecteurs (recensenten) bezoeken restaurants anoniem en kennen één, twee of drie sterren toe aan restaurants die als zeer goed worden beschouwd: " Keuken van hoge kwaliteit, een tussenstop waard " (Cuisine de qualité, mérite une halte)
Elders verloren zowel Hakkasan Mayfair als Hakkasan Hanway Place hun sterren, net als Salt by Paul Foster, Barrafina Dean Street, Leroy en Paco Tapas.
' 'Op de betaalkaart staat vaak een andere naam dan waarop de reservering is gemaakt. ' 'Michelin-inspecteurs geven nooit fooi en ze bestellen geen koffie. ' 'Een Michelin-inspecteur wil graag alle facetten van de menukaart proeven: vlees, vis én vegetarisch.
In interviews heeft Michelin-directeur Jean-Luc Naret er een punt van gemaakt om te zeggen dat de degradatie van Chez Panisse niet hetzelfde is als een sterrenchef die een ster verliest. De inspecteurs konden gewoonweg niet de consistentie vinden die ze ooit hadden .
Er bestaan veel misverstanden over Michelinsterren. Je kan ze niet weigeren of teruggeven. Bedrijven die claimen hem terug te geven, veranderden meestal van concept waardoor ze niet meer in aanmerking komen voor een ster.
Gordon Ramsay is natuurlijk een wereldberoemde chef, maar bij het grote publiek staat hij vooral bekend vanwege zijn tirades op tv. Hierdoor wordt weleens vergeten dat hij een enorm goede chef is en dat hij in de top staat van chefs die de meeste michelinsterren hebben verzameld, 16 in totaal.
Het beste restaurant ter wereld staat in Barcelona. Nergens eet je zo lekker als bij Disfrutar, vinden de recensenten van de World's 50 Best Restaurants, die gecharmeerd zijn door de eigenzinnige gerechten - denk aan sandwiches met gazpacho-ijs - van liefst drie chefs. The Jane van Nick Bril staat op plaats 36.
De titel van Chef van het Jaar 2024 gaat dit jaar naar Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime in Paliseul. “Voor zijn kookstijl haalt Maxime het beste uit de regio, een keuken die klassiek gefundeerd is maar waaraan hij zijn creativiteit koppelt.
1. Tokio, Japan. In Tokio vind je in totaal meer dan 200 Michelinsterren!
Maar interessant genoeg is de test met de gevallen vork misschien wel een mythe. In een interview uit 2016 onthulde Michael Ellis, directeur van de Michelin Guide International, " Nee, ze laten geen vork of mes op de grond vallen ", toen hem werd gevraagd of Burnts beweringen wel echt waren.
Een voorproever is een persoon die (meestal) eten of drinken proeft voor dat een ander meestal belangrijk persoon het proeft.
Het vlaggenschiprestaurant van Hakkasan op Hanway Place vierde onlangs 20 jaar lang een Michelinster, maar is die nu kwijt, net als het restaurant van de groep in Mayfair. In totaal zijn 18 restaurants hun ster kwijtgeraakt in de laatste Guide, de meesten omdat ze het afgelopen jaar zijn gesloten .
Er is de Barrafina op Drury Lane, Covent Garden en dan de met een Michelin-ster bekroonde op Dean Street in Soho . De locatie op Adelaide Street is de derde van de groep, eigendom van en bedacht door Sam en Eddie Hart, die ook culinaire trouwe Quo Vadis en het nieuwere Mexicaanse restaurant El Pastor bezitten.
In Nederland heeft slechts één restaurant het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle. Acht restaurants hebben voor het eerst de groene Michelinster in de wacht gesleept, wat het totaal op 23 restaurants brengt die deze relatief nieuwe onderscheiding dragen.
RIJKS® ontving in 2016 een Michelinster, steeg in 2019 van 16,5 naar 17 punten in de Gault & Millau-gids en werd datzelfde jaar opgenomen in de prestigieuze lijst van het team achter The World's 50 Best Restaurants: de 50 Best Discovery.
Het niet meer toekennen van een Michelinster is een zeldzaam verzoek.
Restaurants kunnen één tot drie MICHELIN-sterren ontvangen voor de kwaliteit van hun gerechten op basis van vijf criteria: de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, de beheersing van de smaak en de kooktechnieken, de persoonlijkheid van de chef-kok in de keuken, de harmonie van de smaken en de consistentie tussen bezoeken .