De tongspeekselklier (glandula sublingualis). Deze ligt onder de tong en maakt speeksel aan tijdens het eten. Dit speeksel komt via afvoergangen in de mond.
De tong zit verder aan de onderzijde met de tongriem aan de mondbodem bevestigd. Doordat de tong aan de voorzijde vrij eindigt, is dit de flexibelste spier van het lichaam. De tong is met een groot aantal papillen bekleed.
De tong bestaat uit 2 delen
Dan is er nog het achterste deel van de tong. Dit deel heet de tongbasis. Het zit achter en onder het voorste deel.
In de mondholte liggen de boven- en onderkaak gevuld met tanden en kiezen. De zijkanten en bodem van de mond bevatten speekselklieren. Boven de mondbodem bevindt zich je tong. De bovenkant van de mondholte grenst aan je neus via het harde en zachte gehemelte.
De keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. In de neus-keelholte.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
De belangrijkste hiervan zijn: het gehemelte: de bovenkant van de mond. de mondbodem: de onderkant van de mond.
Een stevige, duivenei grote zwelling aan de binnenzijde van de kaakhoek. Bij voelen is de ontstoken speekselklier weinig pijnlijk en goed beweegbaar. Het speeksel uit de speekselklier is vaak helder, maar kan witte vlokken en soms ook pus bevatten.
In de oorspeekselklier is 20% van de gezwellen kwaadaardig, in de onderkaakspeekselklier is 50% kwaadaardig en in de speekselklier onder de tong 70% kwaadaardig. Hoe kleiner de speekselklier, hoe groter de kans op kwaadaardigheid. Soms komen in een speekselklier uitzaaiingen voor van andere tumoren in het lichaam.
Dit is een chronische ontsteking van de speekselklieren waarbij te weinig speeksel wordt gevormd. Dit syndroom kan voorkomen bij reuma en bij leverziekten. De speekselstenen (samengeklonterde kalkdeeltjes) belemmeren de afvoer van speeksel waardoor een ontsteking kan ontstaan.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad, maar als er maar aan één kant een bultje zit kan het juist weer kwaadaardig zijn. Ook onverklaarbare rode of witte delen op de tong of knobbeltjes (zeker als ze geen pijn doen) kunnen op tongkanker wijzen.
Behandeling. Een ranula moet operatief verwijderd worden. Tijdens deze operatie worden de slijmcyste en de daaraan verbonden ondertongspeekselklier weggehaald. Het weghalen van de ondertongspeekselklier is nodig: als deze niet verwijderd wordt, is de kans op terugkeer van de ranula ongeveer 50%.
Een ranula is een slijmcyste van de speekselklier die onder de tong (ondertongspeekselklier) in de mondbodem is gelegen Het betreft een met speeksel gevulde afgekapselde holte. Een ranula uit zich als een veelal pijnloze, week aanvoelende en blauw doorschemerende zwelling die onder de tong in de mondbodem is gelegen.
Glossitis is een ontsteking of irritatie van de tong.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Hoe vaak komt speekselklierkanker voor? Speekselklierkanker is een zeldzame ziekte. In 2021 kregen 211 mensen de diagnose speekselklierkanker.
Door verstopping van de afvoergang ontstaat stuwing van speeksel in de speekselklier (het speeksel kan niet weg) waardoor klachten optreden. Deze verdwijnen vaak na enige tijd vanzelf omdat beperkte afvloed van speeksel langs de steen meestal mogelijk is.
Eenvoudige verstopping kan worden behandeld met pijnstillers, het stimuleren van de speekselproductie door bijvoorbeeld zure snoepjes te eten en door massage van de klier. In geval van een bacteriële ontsteking kan de behandeling worden aangevuld met antibiotica.
Als een bacteriële infectie de speekselklierontsteking veroorzaakt, is een antibioticakuur nodig. Bij een chronisch of steeds terugkerende ontsteking kan de arts de ontstoken klier operatief verwijderen. Zowel de KNO-arts als de kaakchirurg is betrokken bij de behandeling van speekselklierontstekingen.
Zo'n kwaadaardige tumor heet speekselklierkanker. De meeste tumoren in de speekselklieren zijn goedaardig en groeien langzaam. Ze voelen rubberachtig aan en doen meestal geen pijn.
Speekselkliertumoren zijn zeldzaam. Slechts 3-6% van alle tumoren in het hoofd-halsgebied bevinden zich in de speekselklieren. Meestal bevindt de tumor zich in de glandula parotis (oorspeekselklier). Speekselkliertumoren komen zowel bij mannen als vrouwen voor.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.
De glandula parotis (x 2; oorspeekselklier) bevindt zich aan beide zijden vlak naast het oor. Binnen deze klier ontspringen verschillende eindtakken van de nervus facialis die de gelaatsspieren bedienen. De glandula submandibularis (x 2; onderkaakspeekselklier) ligt aan beide kanten net onder de kaakrand.
Een dentale tumor is een weefselmassa die meestal ontstaat onder zacht weefsel in de kaak en die ofwel goedaardig of kwaadaardig van aard kan zijn. Deze gezwellen moeten zeer serieus worden genomen en u dient uw tandarts te raadplegen bij de eerste detectie van één.