Gewone Griekse Yoghurt
Je kunt zelfs een gewone, vetarme of vetvrije versie vinden, net als zure room. Griekse yoghurt zorgt voor de perfecte vervanging voor elk recept dat om zure room vraagt. Het werkt als topping, dip of in gebakken goederen.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
In koude bereidingen zoals in dipsauzen of als garnering van gerechten kun je de twee prima onderling vervangen, maar wanneer je kookt wordt het een ander verhaal. Zure room bevat veel minder vet waardoor je soep of saus veel sneller gaat schiften, minder romig wordt en een zure smaak krijgt.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Crème fraîche
Het is vaak stevig en dik, maar na even doorroeren wordt het al vloeibaarder. Crème fraîche kun je zowel warm als koud verwerken. Voor koude bereidingen kun je crème fraîche vervangen door zure room.
Sour cream, oftewel zure room, wordt gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan room. Daarna blijft de boel even fermenteren, waardoor het zijn specifieke zure, beetje wrange smaak krijgt. Voor crème fraîche wordt de room alleen aangezuurd met bacteriën, maar niet gefermenteerd.
Veel mensen denken dat zure room en crème fraîche hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Zure room en crème fraîche zijn twee verschillende producten, hoewel ze op eenzelfde manier gemaakt worden. Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%.
Zure room. Door een kleine hoeveelheid dikke zure room mee te kloppen zal de slagroom een licht-frisse smaak krijgen en blijft het langer stijf. De juiste hoeveelheid is 1/4 deel zure room en 3/4 deel slagroom.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Allereerst: je kunt in bijna elk recept de crème fraîche vervangen door yoghurt. Dat is gezonder en smaakt ook lekker fris. Het enige nadeel is dat yoghurt minder dik is. En soms wil je gewoon wat romigers door je soep, saus of guacamole.
'Gewone' (Nederlandse) yoghurt vs Griekse yoghurt
Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft.
Yoghurt kan in een warme saus makkelijk schiften. Gebruik het daarom het liefst op kamertemperatuur. Bovendien is yoghurt alleen geschikt om te verfijnen en moet je deze niet laten meekoken.
Zure room
In zure room zit ongeveer 50% minder vet dan crème fraîche. Daarnaast schijnt er praktisch hetzelfde te smaken. Zure room is alleen wel minder geschikt om te gebruiken bij warme gerechten aangezien zure room kan gaan schiften en crème fraîche doet dit niet bij de wat hogere temperaturen.
Gebruik melk in plaats van kookroom
Het enige verschil is dat melk een laag vetgehalte heeft in vergelijking met eetbare room. Hierdoor is melk in vergelijking met andere varianten enigszins ongeschikt als vervanger van kookroom. Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Zure room zorgt voor een friszure toets in je gerecht: in een hapje bij het aperitief, of als afwerking van een soep. Zure room geeft altijd dat tikkeltje extra, zoals in een puree, aardappelsalade of dipsausje. Je kan het gebruiken in koude en warme gerechten, en het combineert makkelijk met bv. kip en zalm.
Slagroom: Volle room of slagroom is het geheime ingrediënt voor romige quiches. Let hierbij op dat het vetpercentage minimaal 35% is en de slagroom geen toegevoegde suiker bevat. Hoe hoger het vetgehalte, hoe lekkerder het eindresultaat.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Zure room bestellen | Albert Heijn.
Smetana of Schmand (Duits) is een term voor verschillende nauw verwante zuivelproducten uit Centraal- en Oost-Europa. Het is een soort zure room met tussen de 10% en 42% vet die wordt gebruikt om mee te koken en te bakken.
Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom.
Er zit 2,4 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) zure room, waarvan 1,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
vragen wel eens om crème fraîche of zure room. In het Engels heet dit ook wel sour cream. Het verschil tussen crème fraîche en zure room is dat over het algemeen zure room 20% vet bevat en crème fraîche 35% vet.