Een van de bekendste producten van antiaanbaklaag pannen is Tefal. Deze geeft op hun website aan dat Tefal pannen geen gevaarlijke stoffen bevatten zoals PFOA, PFOS of C8. Maar dat ze de veilige stof PTFE gebruiken. PTFE behoort wel tot de PFAS-groep, maar is door de EFSA, WHO en FDA goedgekeurd om veilig te gebruiken.
Polytetrafluorethyleen (PTFE).
PTFE is een fluorpolymeer en een stof die tot de PFAS-groep behoort. Het is ook bekend onder de merknaam Teflon. Het wordt gebruikt als coating in pannen met een anti-aanbaklaag. Bij normaal gebruik geeft een pan met PTFE erin geen gezondheidsrisico.
Uit een Radar-enquête onder ruim 18.000 mensen blijkt dat bijna 1 op de 3 denkt dat 'PFOA-vrij' betekent dat er geen PFAS in de anti-aanbaklaag zit. Daar klopt alleen niets van. PFOA is bovendien al jaren verboden, en experts vinden het daarom vreemd dat het überhaupt op de verpakking staat.
Vroeger werd PFOA gebruikt als hulpstof bij het maken van Teflon, maar dit gebeurt sinds 2015 niet meer. Een hulpstof komt niet in de pan terecht, maar wordt alleen gebruikt tijdens het maken van Teflon.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
PFAS wordt verder opgedeeld in 2 takken: PFAS met een lange koolstofketen (8 en meer C-atomen), waaronder PFOS en PFOA vallen. PFAS met een korte koolstofketen (doorgaans 6 C-atomen), waaronder stoffen als korte-keten-PFOA, PFBS en PFBA.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op.
Een van de bekendste producten van antiaanbaklaag pannen is Tefal. Deze geeft op hun website aan dat Tefal pannen geen gevaarlijke stoffen bevatten zoals PFOA, PFOS of C8. Maar dat ze de veilige stof PTFE gebruiken. PTFE behoort wel tot de PFAS-groep, maar is door de EFSA, WHO en FDA goedgekeurd om veilig te gebruiken.
Om zeker te zijn dat u geen giftige stoffen binnenkrijgt kunt u het beste een pan kopen zonder de teflonlaag. De alternatieven zijn onder andere ijzeren-, keramische-, gietijzeren- of koperen pannen. Al deze pannen hebben wel wat meer onderhoud nodig en zijn vaak niet geschikt voor de vaatwasser.
Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft. Voor gietijzeren pannen raden we vrijwel altijd Le Creuset aan.
Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen.Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang. Dat verschilt dus sterk van persoon tot persoon.
Bij normaal gebruik zijn pannen met PFAS erin veilig voor uw gezondheid. Gooi een beschadigde pan wel weg. PFAS zitten in teflonpannen met een antiaanbaklaag. Als u de pannen normaal gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing zijn ze veilig.
Kraanwater drinken en gevarieerd eten zijn belangrijk om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen. Als je zorgt dat je veel verschillende voedingsmiddelen eet, voorkom je dat je vaak voedingsmiddelen eet waar meer PFAS in zitten.
Professionele koekenpan
Voor het bakken en braden van je gerechten zijn er verschillende merken geschikt. Demeyere en de Buyer bijvoorbeeld.
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen.
Dit geldt overigens ook voor staal. Algemeen genomen bevatten vrijwel alle ( degelijke! )gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
Verbod op onder andere PFOS en PFOA
Er is een verbod op sommige PFAS. Zo is PFOS sinds 2008 verboden in veel toepassingen. PFOA en een aantal stoffen die daarop lijken, zijn sinds 2020 verboden voor producten voor consumenten, zoals antiaanbakpannen.
Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.
Bij een keramische pan hoef je niet zoveel boter of olie te gebruiken, omdat de keramische pan bijna niet aanbakt, je krijgt hierdoor veel minder vet binnen wat uiteraard veel gezonder is. Het voordeel van de keramische pan is dat hij de warmte beter verdeeld en langer vasthoudt, dit bespaart energie.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag raakt beschadigd, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Wanneer je 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig dat je 'm vervangt.
Tefal koekenpannen zijn betaalbaar.
Een goede koekenpan van Tefal kun je al kopen voor zo'n 25 tot 40 euro. De duurdere Tefal pannen hebben vaak wel een betere antiaanbaklaag (Titanium Excellence), die minder snel slijt.