Het slaapmutsje is een plant uit de papaveraceae of papaverfamilie. Deze familie is in Nederland met name bekend van de klaprozen (papaver). Buiten Nederland is de familie ook bekend van het verslavende opium dat gewonnen wordt uit het ingedroogde melksap van de slaapbol (Papaver somniferum).
De vrucht. De vrucht van de plant heeft kleine, zwarte zaadjes die alkaloïden bevatten. Stoffen met een licht kalmerende en pijnstillende werking en die helpen om beter te slapen. Consumptie dient echter met mate plaats te vinden, wat de plant heeft giftige delen in het groen en kelk.
Slaapmutsje (kruid) is de generieke benaming voor de bovengrondse delen van de plant Eschscholzia californica Cham. De plant wordt gekweekt of in de bloeitijd verzameld ter verkrijging van de bovengrondse delen voor geneeskundig gebruik.
Slaapmutsje is niet verslavend. De plant heeft een pijnstillende werking. Bovendien werkt de plant als een antidepressivum en een slaapmiddel omdat het helpt om sneller in te slapen (ABASCAL & al, 2004). Eschscholtzia wordt vaak gebruikt als slaapmiddel om te helpen inslapen.
Een slaapmuts is een muts die gedragen wordt tijdens de slaap. Een slaapmuts kan gebruikt worden om het hoofd warm te houden of te voorkomen dat hoofdhaar klit of afbreekt door wrijving tegen het hoofdkussen.
Het antwoord is heel makkelijk: het dragen van een muts is niet slecht voor je haar en maakt je dan ook zeker niet kaal. Een wollen muts ventileert prima en is niet schadelijk voor je haar. Daarnaast is felle zon niet goed voor je hoofdhuid, je kan er zelfs een duf gevoel van in je hoofd oplopen.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Hoe werkt Goudpapaver? De bovengrondse delen van de goudpapaver bevatten actieve stoffen. Deze helpen je lichaam om goed te slapen en bij stress. Deze plant bevat meerdere, geïdentificeerde bioactieve stoffen zoals chinolide-alkaloïden, rutine, fytosterolen, carotenoïden en cyanogeenglycosiden.
Goudpapaver is een plant die ook wel slaapmutsje wordt genoemd doordat het de nachtrust bevordert. Goudpapaver is rijk aan alkaloïden die een verdovende werking hebben, waardoor u bij gebruik van dit voedingssupplement eenvoudig 'doei' kunt zeggen tegen inslaapproblemen, nachtmerries en slapeloosheid.
Slaapmutsjes bloeien lang, van juni tot september. Het is een eenjarige plant, wat betekend dat als je zaait in de lente je gelijk dat jaar ook bloemen ziet. Ze worden ongeveer 20 tot 60 cm hoog, meestal zo'n 40 centimeter als de omstandigheden goed zijn.
Het zaaien van slaapmutsjes is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Je kan ze ook op een veldje uitstrooien waar al een beetje gras of onkruid groeit, zolang er maar kale grond zichtbaar is. Je kan zaaien in maart, april of mei zodat je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt.
Waar koop je eetbare bloemen? Je vindt ze steeds vaker in delicatessenzaken of bij de betere groenteboer. Als je de bloemen zelf kweekt, ben je ook zeker dat ze onbespoten zijn en dat je ze vers kunt verwerken.
De zaden van slaapmutsje kunnen direct in de volle grond gezaaid worden. Kies hiervoor een standplaats in de volle zon. De plant groeit op alle gronden, maar heeft een lichte voorkeur voor een arme en zanderige grond. De plant heeft weinig verzorging nodig.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Een baby komt van een warme baarmoeder waar de temperatuur altijd perfect is, in een koude buitenwereld waar hij of zij zichzelf nog niet goed warm kan houden. De lichaamswarmte verliest een baby namelijk via het hoofdje, waarom een babymutsje hard nodig is om de temperatuur op peil te houden.
Het is nooit aangetoond dat het veel dragen van een hoed of petje invloed heeft op kaalheid. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit je haar beschadigen, maar je wordt er dus niet sneller kaal door.
De bonnet draag je het beste langs je haargrens, en dan op of achter je oren, wat voor jou het prettigste draagt. Op deze manier knelt de bonnet niet en zakt ook niet af. Draag hem daarbij niet te strak, losjes aantrekken middels het verstelbare elastiek is mijn advies.
Een plant die sterk op een Klaproos lijkt, maar gele of oranje bloemen heeft is Schijnpapaver, Papaver cambricum. Het is onmiskenbaar een soort uit de Papaverfamilie die oorspronkelijk vooral als tuinplant gewild is.
Juffertje-in-het-groen houdt van veel zon en een vruchtbare bodem. In de halfschaduw doet het plantje het ook prima. Belangrijk is dat de grond waterdoorlatend is, want van nattigheid houdt het juffertje niet. Als er teveel water bij de wortels blijft staan zal het plantje het niet goed doen.
Eenjarige stokrozen kun je het best half april of in mei zaaien. Op die manier heeft de plant nog genoeg tijd om te kunnen bloeien in juli en augustus. Tweejarige stokrozen kun je het best in mei, juni of juli (of eventueel nog begin augustus) zaaien.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.