Ingrediënten: Gedehydrateerde aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, maïs), rijstbloem, TARWEZETMEEL, maïsmeel, emulgator (E471), maltodextrine, zout, gistextract, gistpoeder, kleurstof (annatto). Dit product is niet meer leverbaar vanuit SPAR of de leverancier. Kies hieronder een alternatief.
Pringles worden uitgestoken uit een dunne lap deeg van aardappelpoeder, mais en bloem, met wat smaakmakers, olie en kruiden. Ze gaan in kleine ronde mandjes de frituur in en worden daarna opgestapeld in die kartonnen koker.
Normale chips is gemaakt van aardappelen maar Pringles bestaat voor minder dan 50% uit aardappel. Ze zijn dus voornamelijk gemaakt van maïszetmeel, tarwe en aardappelvlokken.
Door de luchtdichte bus blijven de zoutjes veel langer goed en breken ze niet in kleine kruimels, maar het is wel een érg stevige verpakking.
De meeste mensen steken Pringles echter met de bolle kant naar boven in hun mond. Hierdoor komt je tong in contact met de kant met de minste smaak. Als je dus optimaal wilt genieten van de smaak, kun je het beste de niet-bolle kant van de chips naar boven in je mond stoppen.
Chipsbus ('Pringles') is restafval, want het is geen plastic en gemaakt van gemengd materiaal (karton en folie). Chipszak hoort bij het restafval: door het aluminiumlaagje op de folie kan het niet gerecycled worden. Dit is een ander laagje dan in een drinkpak. Dat kan wel verwijderd worden in de fabriek.
Het merk verscheen op de Amerikaanse markt in 1967 en in 2000 op in Nederland. De koekjes zelf worden ook 'Pringles' genoemd, als meervoud van 'Pringle': een metonymie. De snacks hebben een vorm die lijkt op die van aardappelchips, maar ze worden van zo'n 40% aardappelvlokken, maïs, tarwe en rijst gemaakt.
Acrylamide zit met name in aardappelproducten zoals friet/patat, chips, aardappelkroketten en gebakken aardappelen en ook in biscuits, (ontbijt)koek, crackers, (geroosterd) brood en koffie. Volwassenen krijgen gemiddeld de meeste acrylamide binnen via aardappelproducten en koffie.
Pringles is sinds 2012 eigendom van Kellogg's. Deze verkoop heeft wat voeten in de aarde gehad, omdat het chipsmerk in eerste instantie voor anderhalf miljard dollar verkocht zou worden aan Diamond Foods, producent van onder meer de ook in Nederland verkrijgbare Kettle Chips.
Pringles-chips zijn vooral een succes foto 1 geworden door de beroemde koker waarin je de chips wel vijftien maanden kunt bewaren. Pringles worden in Nederland onder andere verkocht in kokers van 88 stuks. Op de verpakking staat dat er 165 gram in zit. De chips wegen per stuk natuurlijk niet allemaal precies hetzelfde.
In een grote bus Pringles (€2,26/200 g) zitten 100 Pringles. In een kleine bus Pringles (€1,-/50 g) zitten 25 Pringles.
Gft staat voor groenten-, fruit- en tuinafval. Etensresten mag je in een gft-container gooien. Zowel groenten en fruit als dierlijk keukenafval, vaste zuivelproducten, eieren en eierschalen, brood, noten en pitten mogen erbij. Zelfs vlees- en visresten mogen bij het gft.
Hoe worden Pringles gemaakt? In een eerste fase worden ingrediënten zoals tarwe, rijst, maïs en aardappelvlokken tot een deeg bewerkt. Aan deze deeg worden vervolgens bepaalde schimmels toegevoegd. Daarna worden ze diep gebakken en gedroogd met een industriële hoge druk blazer.
Hoeveel zout zit er in Pringles? Er zit ongeveer 1,1 gram - 1,3 gram zout per 100 gram in een bus Pringles.
Pringles Chips Original bus 165 gram - Chips.
Afmeting Pringle busjes: 8.5H (cm) x 8B (cm).
Dit poeder wordt in een speciale vorm geperst (in het geval van Pringles een hyperbolische paraboloide) en dan gefrituurd, gekruid en in een cilinder geplaatst. Door deze procedure hebben alle chips een identieke vorm waardoor ze compacter in de bus gestapeld kunnen worden.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.