Het is belangrijk om te beseffen hoeveel verlichting een zaailing nodig heeft. Meestal hebben ze dagelijks 14 tot 16 uur licht nodig, en veel regio's krijgen slechts ongeveer 10 uur zon. Daarom kan een kweeklamp nuttig zijn. Maar je moet de lichten niet 24 uur aan laten staan.
Geef bij voorkeur vaker kleine beetjes water, dan veel in 1 keer. En kies voor water op kamertemperatuur in plaats van koud water vers uit de kraan. Zijn de zaailingen nog erg kwetsbaar dan kunt u de grond ook benevelen met de plantenspuit. Of laat ze van onderaf zelf water opzuigen.
Een zaailing of jonge wietplant heeft maar een klein beetje water nodig. Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld bij binnenkweek) kan je 2 maal per dag een klein beetje water geven. Wanneer de plant wat meer is volgroeid kan je de hoeveelheid water omhoog halen en de frequentie omlaag.
Cannabisplanten zijn het meest gelukkig wanneer ze ongeveer 10-12 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Je weet waarschijnlijk wel dat wietplanten ontzettend krachtig groeien. Ze vereisen daarom een hoop zonne-energie om deze groei te bewerkstelligen.
Wattage: Per vierkante meter kweekruimte wil je minimaal 300 Watt (LED) verlichting. Richt je altijd op het daadwerkelijke verbruik en niet het HPS verbruik dat het zou evenaren. Het wattage per diode (per led lampje) wil je het liefst op minimaal 3 Watt hebben.
Het maximum aantal uren dat je de lamp aan zou moeten zetten is 16 uur per dag, dat is ook ideaal voor als je stekjes of zaadjes kweekt. Voor een stabiele groei van een volwassen plant is 10 tot 12 uur licht voldoende. Waar moet je op letten bij een groeilamp? Er zijn verschillende soorten groeilampen.
Voor het afharden van je zaailingen kies je een mooi beschut plekje uit. Op een zonnig plekje maar niet in de brandende zon. Na een dag of vijf zijn je plantjes redelijk gewend en mogen je planten buiten blijven. Ook 's nachts, als de nachttemperatuur maar niet onder de 10 graden zakt.
Zaai- of stekgrond is de beste keuze, maar het is niet noodzakelijk. Je zaailing zal het waarschijnlijk ook volhouden in universele potgrond voor wiet. Gebruik echter geen wiet potgrond met extra voedingsstoffen.
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Na 1-7 dagen zijn je zaden ontkiemd.
Je ziet dan de eerste bladeren verschijnen. Zodra de zaailingen 3mm groot zijn, verpot je ze naar het uiteindelijke groeimedium.
Bij kleine zaadjes is slim om per potje meer dan één zaadje te planten. Bij grote zaden doe je steeds één zaadje per potje.
Het doorschieten wordt voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan licht. De zaailingen strekken zich letterlijk uit naar het licht, waardoor het steeltje uitrekt. Je ziet dan in de meeste gevallen ook een iel, licht steeltje als stam in plaats van een gezonde groene steel.
Een groeilamp is een LED-lamp die eigenlijk altijd wordt gebruikt in de tuin- en kassenbouw om planten en bloemen te laten groeien (en bloeien). Door het aangepaste kleurenspectrum van blauw, rood en wit licht zal de plant het beter doen onder deze lamp dan zonder lamp.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Potgrond met scherpzand = zaaigrond
Zaaigrond kun je kopen bij een tuincentrum (of online*), maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken. Verdun hiervoor (turfvrije) potgrond met scherpzand. Op die manier verdun je de meststoffen. Ook zorgt scherpzand ervoor dat de structuur wat losser en minder 'plakkerig' is.
Bovendien kun je de worteltjes dan ook vrij vroeg oogsten waardoor je na de oogst in juni/juli nog veel keuze hebt in wat je als nateelt zou willen zaaien (bijvoorbeeld stamsperzieboontjes, bietjes, sla, kool, etc.).
Autoflowering soorten geven de voorkeur aan een ietwat zuur medium, net als fotoperiode cannabis. Je doet er als kweker verstandig aan om een optimale pH-waarde aan te houden van 6,0-6,5. Let hier goed op als je aarde koopt. Als je de pH ervan moet reguleren, zijn hiervoor verschillende producten verkrijgbaar.
Eenjarigen kun je het beste toppen als ze nog heel jong zijn en ze zo'n acht tot tien blaadjes bezitten. Ook kan dit worden gedaan bij jonge planten die in de volle grond zijn gezaaid. Het toppen houdt bovendien een al te snelle groei van binnen gezaaide planten onder controle.
Het verspenen zelf doe je door eerst de zaailing te verwijderen uit de zaaibak. Pas daarbij op dat je de kwetsbare wortels niet beschadigd. Steek daarna met een pootstokje of je vinger een gat in de aarde en laat hier de zaailing voorzichtig in zakken. Eventjes de aarde voorzichtig aandrukken, water geven en klaar!
Plaats de plantjes overdag een paar uur buiten. Dit doe je op een beschutte plek waar ze geen last hebben van de wind en niet in de volle zon staan. Op de eerste dag laat je de planten zo'n drie tot vier uur buiten staan. In de volgende vijf tot zeven dagen laat je de planten steeds één of twee uur langer buiten staan.
Een goede LED van 250W is gelijk aan een HPS van 400W. Daarmee krijgen ongeveer 5–6 planten genoeg licht. Ter vergelijking, een hoogwaardige LED van 1200W is genoeg voor zo'n 8–9 planten.
Tijdens de groeifase zijn led kweeklampen met een dominante blauwe lichtkleur van noodzakelijk belang om een goede groeifase te bevorderen. Blauw licht is geschikt voor planten die hoeven te groeien. Ook jonge planten presteren ideaal onder blauw kweeklicht.
Als algemene richtlijn geldt dat ledlampen van 200-400W 30-70cm van de planten moeten hangen, terwijl lampen van 450-600W een afstand van 50-80cm vereisen. Systemen met hogere wattages moet je zelfs nog hoger hangen. Houd je planten daarbij goed in de gaten wanneer je een nieuwe lamp gaat gebruiken.