Verwijder een sprei en maak het oppervlak of bedden schoon om de kruimels, vuil of stof te verwijderen. Breng dan een vloerreiniger aan op een vlek, bijvoorbeeld een tapijtreiniger zal je werk doen. Als alternatief u het zout mengen met citroensap en een pasta maken.
Een oplossing van zachte zeep en lauw water is voldoende om hardnekkige vlekken en kringen te verwijderen. Maak geen gebruik van houtschadelijke stoffen, zoals was, olie, agressieve schoonmaakmiddelen, sprays, schuurmiddelen of schuursponzen.
Een hoofdbord van een hard materiaal kun je simpelweg afnemen met een microvezeldoek. Bij een stoffen hoofdbord biedt een kledingborstel de uitkomst. Deze pakt net wat meer stof op van textiel dan een simpele stoffer. Als je last hebt van hardnekkige pillen en pluisjes, kan een meubelontpiller de oplossing bieden.
Een stoomreiniger is effectief voor het reinigen van een matras. De stoom is 100-110˚ heet. Dit desinfecteert en doodt de bacteriën. Stoom kan ook onaangename geurtjes verwijderen.
Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn. Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Waar de gemiddelde levensduur van een matras zo'n acht jaar is, gaat een topmatras gemiddeld vijf jaar mee. Natuurlijk is dit, net zoals bij matrassen, afhankelijk van het type topmatras.
De overtrekken van de bovenmatrassen bestaan uit hoogwaardige vezels, die grote hoeveelheden water opnemen, en er kan oververhitting en krimp optreden als uw wasmachine te klein is.
Matrasbeschermer: minstens 1x per maand
Toch raden wij je aan om dit type beddengoed maandelijks te wassen. Het hoeslaken vormt slechts een bescheiden verdedigingslijn tegen zweet, viezigheid en bacteriën: daarna dringen deze stoffen genadeloos door in jouw matrasbeschermer.
Wil je tijk toch in je wasmachine wassen? Was deze dan op een koud wasprogramma en plaats de hoes om je matras als deze nog licht vochtig is - dit voorkomt het krimpen van de tijk.
Om huisstofmijt te doden dien je te wassen op minimaal 60 graden Celsius, maar sommige materialen laten andersom maximaal 30 of 40 graden Celsius toe. Gebruik het wasvoorschrift op de matrasbeschermer of ga uit van de laagste temperaturen, om krimpen en andere problemen te voorkomen.
De technische levensduur van een boxspring ligt vaak tussen de 15 en 20 jaar. Wat de werkelijke levensduur van een boxspring is, is afhankelijk van veel factoren. De kwaliteit van je boxspring. Het aantal pocketveren, de hardheid van de vering, de topper enz.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
De boxspring fungeert als ondersteuner van uw lichaam. Door een boxspring topper toe te voegen wordt uw ligcomfort aanzienlijk verhoogt. De topper biedt u namelijk een comfortlaag. Het gouden duo van ondersteuning en comfort wordt gevormd door de combinatie van de boxspring en het topdekmatras.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Matras schoonmaken met baking soda of soda
Je strooit baking soda of normale soda op het textiel en laat dit een dag liggen zodat het kan inwerken. Nadien is het een kwestie van je bed goed stofzuigen. Je doodt hiermee vrijwel alle bacteriën die huishouden in je matras. De ideale manier om je matras te desinfecteren.
Bij het wassen van je topmatras dien je met een aantal wasvoorschriften rekening te houden. Was de matrastopper op 40 graden Celsius. Gebruik hiervoor een programma dat is afgestemd op fijne materialen. Een matrastopper kan het beste gewassen worden met een zacht wasmiddel.
Een boxspring matras moet gemiddeld om de 10 jaar vervangen worden. Gebruik je een topmatras bovenop je matras? Deze gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee. Je boxspringonderstel gaat een stuk langer mee, zo'n 20 tot 25 jaar.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
Je kunt gewoon thuis vanuit de luie stoel opdracht geven om je boxspring opnieuw te laten bekleden. Je hoeft er je huis niet eens voor uit. De bekleding die je boxspring er weer als nieuw uit laat zien wordt helemaal op maat voor je gemaakt waarbij je zelf kunt kiezen voor de kleur.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Vooral bij de goedkopere 'budget' matrassen is dit een veelvoorkomend probleem.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Een tijk wordt ook wel een matrashoes genoemd. De tijk is de hoes die over je matras heen zit, niet te verwarren met een molton of hoeslaken. De matrashoes is de stof die over de kern van het matras heen zit.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.