Als je een frappe mixer/handmatige melkopschuimer hebt, kun je de koffie, suiker, en 2 el water makkelijk in een glas opschuimen. Schenk de opgeschuimde koffie in een glas, vul met ijsblokjes en vul aan met melk, water, of een mix! Hoe meer melk, hoe romiger. Serveer het drankje met een (herbruikbaar) rietje.
Griekse ijskoffie, frappé - frapé
Het is een koud koffiedrankje voor bij het zwembad, op het strand of lekker in je eigen achtertuin. "Frappé is een van de populairste koffie soorten in Griekenland. De naam frappé komt uit het Frans, waarmee drankjes bedoeld worden die gekoeld zijn met ijs.
Griekse frappé is een ijskoffie. Maar anders dan de ijskoffie die we in Nederland kennen. Je maakt hem namelijk met oploskoffie. Het liefst een beetje sterk.
De oorsprong van de frappé ligt in de Internationale Beurs van Thessaloniki in 1957. Het bedrijf Nestlé demonstreerde een nieuw kinderdrankje, een chocolademelkpoeder dat kon worden bereid door melk toe te voegen en een en ander in een shaker te schudden.
Koude koffie: IJskoffie, Cold brew of Dutch coffee.
Griekse ijskoffie (frappé) maken
Warme temperaturen vragen om een heerlijk verkoelende ijskoffie. Ideaal om je dag mee te beginnen. In Griekenland is de frappé tegenwoordig niet meer weg te denken. Je vindt ze dan ook overal.
Bestel je een frappuccino, dan krijg je cappuccino gemixt met ijsklontjes, wat sterk lijkt op een milkshake. De klassieke ijskoffie is gewoon een koude koffie, waar je ijsblokjes aan toevoegt.
Nescafé Frappé is een verfrissende melkkoffie die je koel houdt. Je kunt 'm mengen met een lepel, of schudden met een shaker. Voeg wat ijs toe, roer je koffie en geniet van je heerlijk koele traktatie. Nescafé Frappé is een verfrissende melkkoffie die je koel houdt.
Het verschil tussen een frappuccino en een ijskoffie is, dat de frappuccino gemixed is met ijsklontjes tot een soort milkshake. Soms gaat er ook vanille-ijs en slagroom in. Deze ijskoffie is gewoon een koude koffie met ijsblokjes en een beetje melk. Veel minder calorieën dus.
Roer een beetje koud water door de oploskoffie (optioneel)
Voeg net genoeg koud water toe om alle koffie nat te maken en er een smeersel van te maken. Deze voorbereiding geeft je koffie een soepelere smaak, alhoewel het niet altijd enorm veel invloed heeft.
De Griekse koffie heeft geen betrekking op de herkomst van de bonen maar op de manier van bereiden. Tijdens het koken van het water, gemalen bonen en suiker ontstaat een schuimlaag, de kaimáki, die essentieel is voor een perfecte koffie.
Plaats de inhoud van 1 sachet Nescafé Gold non-dairy Cocunut Latte in een (koffie)glas. Voeg de dadelsiroop toe en giet het kokend water in de glas. Meng alles goed samen totdat de Nescafé opgelost is in de glas.
IJskoffie bevat minder cafeïne
Hete koffie bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl ijskoffie maar 40 milligram bevat. Hierdoor is ijskoffie echter wel een stuk gezonder: minder cafeïne zorgt voor een betere nachtrust, lagere bloeddruk en gezonde hormonenbalans.
Ingrediënten: Halfvolle MELK (75%), Starbucks koffie (water, koffie-extract) (18,2%), suiker (6,5%), karamelaroma (bevat MELK), zuurteregelaar (kaliumcarbonaat), Hoog cafeïnegehalte (30mg/100ml).
Reacties. (sterke) koffie, ongeveer 120 ml 120 ml melk Suiker/zoetstof, zoveel als je zelf lekker vindt.
Laat een pak langhoudbare melk eerst afkoelen in de koelkast. Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Freddo espresso
Echte Italiaanse koffie, maar dan koud. De espresso wordt in een mixer met ijs gemengd zodat er een romige textuur ontstaat.
Idealiter gebruik je een demitasse, een kopje van 60-90 ml inhoud. Schenk twee keer de inhoud van het kopje aan water in de briki. Voeg hier twee flinke theelepels Griekse koffie aan toe. Voeg vervolgens naar smaak suiker toe, twee theelepels suiker is genoeg voor een 'metrio' (gemiddeld zoete) koffie.
De geschiedenis van koude koffie gaat echter veel verder terug. In Kyoto, Japan, werd rond 1600 al koude koffie gezet. De gezoete vorm van ijskoffie die we tegenwoordig kennen is afkomstig uit het Arabische Algerije.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Er liggen ijskoffies in het gewone schap: die moet je zelf thuis koud zetten, zoals de espresso macchiato van LIDL. Verder hebben wij voorgekoelde ijskoffies uit de koeling van de supermarkt geproefd. IJskoffie bevat overigens geen ijs(blokjes) zoals de naam doet verwachten.