Cement is een bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. dat je samen met zand (en grind in het geval van beton) en water mengt om er specie mee te maken. Specie, ook wel mortel genoemd, is het mengsel waar je uiteindelijk mee gaat metselen, voegen, tegelen of iets vastzetten.
Metselmortel dient bijvoorbeeld in uitgeharde toestand zoveel mogelijk dezelfde druksterkte te hebben als de gemetselde steen. Deze bestaat meestal uit een mengsel van cement (bindmiddel), zand en water. Soms wordt gekozen voor een mengsel van gebluste kalk als bindmiddel, zand of tras en water.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Specie is een verzamelnaam van mengsels die gebruikt worden voor metselwerk, pleisterwerk en beton. Het bindmiddel is kalk, cement of gips. De belangrijkste functie van specie is de stenen aan elkaar te kitten.
In het verleden bestonden mortels hoofdzakelijk uit mengsels van kalk en zand. Cement zorgt er voor dat de mortel steviger is wanneer het uithard. Mortel is wanneer het de juiste verhoudingen heeft zelfs sterker dan de meeste bakstenen.
De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
In een kalkmortel is hydraulische kalk het bindmiddel met eventueel een kleine toevoeging van cement. Deze samenstelling geeft de mortel een lagere druksterkte en enige flexibiliteit.
Fijn of grof zand? Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Bij Gedimat kunt u kant en klare mortel verkrijgen die voorzien is van een uithardingsvertrager zodat deze voldoende lang bewerkbaar blijft (+/- 8 uur). Deze gebruiksklare mortel kan vervoerd worden in mortelkuipen van 200 liter.
De droge mortel bestaat uit zand en cement, meestal portland- of hoogovencement. Pas als de werkzaamheden beginnen, wordt de mortel aangemaakt en het benodigde water bijgevoegd. Een silo wordt vaak van tevoren gevuld bij een cementfabriek en dan tijdelijk op de bouwplaats neergezet.
Samenstelling metselspecie
De mengverhouding voor de metselspecie is 1:3 (Metsel- cement : zand) in volumedelen. Metselen is een ambacht waarbij het gevoel van de metselaar een grote rol speelt. De ene metselaar zal een vettere metselspecie (1:2,5) prettiger vinden en de andere een schralere specie (1:3,5).
Mortel is een mengsel van cement en zand, soms met kalk toegevoegd. Het heet ook wel specie.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Kalkmortels zijn mortels die bestaan uit kalk (steenkalk of schelpkalk) en metselzand, dus zonder toevoegingen van bijvoorbeeld cement, voornamelijk toegepast als metselwerk en voegwerk. Kalkmortels zijn elastischer dan gewone mortels en gaan lang mee. De mengverhouding is bijvoorbeeld 6 delen kalk en 4 delen zand.
Voegmortel voor metselwerk - 5 kilo. Voegmortel voor het voegen van metselwerk van bakstenen en metselstenen zoals keramische blokken, kalkzandstenen binnen, beton-stenen en blokken, steenstrips en natuursteen. Ook zeer geschikt voor het repareren van voegwerk.
De dispersie moet een uitzonderlijke flexibiliteit geven in een mortel met de volgende samenstelling: 100 g cement, 200 g zand en 100 g COMPAKTUNA® in een cementering van 2 mm dik.
Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Cement bestaat uit Portlandcement. Dit is een mengsel van calciumsilicaten. Portlandcement wordt gemaakt door kalksteen te verhitten. Vaak gebeurt dit in combinatie met klei, zand en/of as.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.