Type 1 diabetes is een vorm van diabetes die bij ongeveer 10% van alle mensen met diabetes voorkomt (ongeveer 100.000 mensen). Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar). Het begint vrij plotseling.
Iedereen kan diabetes krijgen. Maar sommige mensen hebben meer kans dan anderen. We weten wat het risico groter maakt voor diabetes type 2 en voor zwangerschapsdiabetes.
Diabetes type 2 is nooit enkel je eigen schuld. Je hebt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen door erfelijke aanleg in combinatie met de manier waarop je leeft. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol.
Uw ouders, broers of zussen hebben diabetes type 2. U heeft een hoge bloeddruk. U heeft een hoog cholesterol. U heeft een ziekte aan uw hart en bloedvaten, of een verhoogd risico om dat te krijgen.
Testen op diabetes kan het beste bij de huisarts. Die kan met een vingerprik een druppel bloed afnemen en het bloedsuikergehalte daarin meten. Vaak gebeurt het ook met een buisje bloed in een laboratorium. Soms houden apotheken actieweken waarbij je je gratis kunt laten testen.
Veelgestelde vraag. Is diabetes te genezen? Diabetes is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen. Maar er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan, dus misschien kan het in de toekomst wel.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Waar de oorzaak van diabetes type 1 niet gerelateerd is aan suikerrijke voeding, kan diabetes type 2 dit wel zijn. Wie veel producten eet of drinkt met toegevoegde suikers vergroot namelijk de kans op overgewicht. Overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2.
Diabetes in de familie
Heeft je moeder diabetes, dan heb je 3% kans om het ook te krijgen. Als het je vader is 5%, en als het je broer of zus is 8%. Bij meerdere familieleden met diabetes ligt je risico boven de 20%.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes.
Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben.
Diabetes, droge huid en jeuk
Oorzaak: uitdroging als gevolg van de afvoer van overtollige suikers via de urine. Die droge huid brengt dan jeuk met zich mee. Diabetes is daarnaast ook gelinkt aan problemen met de bloedsomloop die eveneens jeuk kunnen veroorzaken, vooral aan de benen en voeten.
Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Voor een deel komt vermoeidheid door een wisselende suikerspiegel.
Beperk het eten van calorierijke producten zoals snoep, koek, snacks en alcohol. Drink bij voorkeur (bron)water, thee, koffie. Incidenteel risdranken, vruchtensappen of siroop, dit alles zonder suiker. Maximaal 2 tot 3 glazen light of zero frisdrank, vruchtendrank of siroop.
MODY kan lijken op diabetes type 1 en op diabetes type 2, en daarom kan het lastig zijn om de diagnose te stellen. MODY is erfelijk. Het wordt veroorzaakt door een of meerdere fouten in de ontwikkeling van de alvleesklier.
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Eet gezond, beweeg voldoende, vermijd stress, slaap voldoende en stop met roken. Hiermee kun je het risico op diabetes type 2 tot de helft verkleinen. Een gezond eetpatroon is gevarieerd. Denk daarbij aan producten zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, zuivel, peulvruchten, vlees, vis of vegetarisch.