Ingrediënten: Zout, plantaardig vet (palm, volledig geharde palm), smaakversterkers (E621, E631, E627), groenten¹ 4,9% (ui¹, wortel¹, tomaat¹), suiker, peterselie¹, gebrande suikerstroop, specerijen (SELDERIJZAAD, nootmuskaat, kurkuma¹, peterseliewortel¹), maltodextrine, aroma, citroensappoeder, gistextract.
Dacht je dat bouillonblokjes voor in je soep onschuldig zijn? Helaas, het is een ingrediënt dat allesbehalve gezond is. Daarom gebruik je het dus best met mate. Niets zo lekker als een grote kom soep om je aan op te warmen tijdens de koude maanden.
Eén blokje kan 500 ml bouillon maken. Zout, smaakversterkers: mononatriumglutamaat, dinatriuminosinaat, dinatriumguanylaat, vetten en oliën, gistextract, gehydrogeneerd plantaardig vet, kruiden, gedroogde ui, suiker, kurkuma, kleurstof: E150c: gedroogde peterselie, gedroogde selderij.
Het blokje met het minste zout is de 'low salt' groentebouillon van Damhert en bestaat voor 7 procent uit zout bestaat.
“Dat komt omdat zout normaal gesproken twee belangrijke rollen vervult in bouillonblokjes . Het versterkt andere smaken en vormt de structuur van het blokje, waarbij zoutkristallen alle andere ingrediënten bij elkaar houden,” legt Gunabalan Raju, Technical Project Leader, The Hive, Wageningen, uit.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Kallo Foods Biologische Zeer Laag Zout 6 Runderbouillonblokjes, 48g
Dit product beschikt over duurzaamheidskenmerken die worden erkend door betrouwbare certificeringen.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Hoe te gebruiken. Los het blokje op in 450ml kokend water . Voeg het blokje direct toe aan het gerecht.
Ingrediënten: Tarwemeel (met toegevoegd calcium, ijzer, niacine, thiamine), zout, gedroogde glucosestroop, smaakversterker (mononatriumglutamaat), gistextract, aroma's, kippenvet (3%), aardappelzetmeel, suiker, geconcentreerd kippenextract (2%), kleurstof (ammoniakkaramel) .
Knorr Groentebouillonblokjes, van het populairste bouillonmerk van het land, zijn glutenvrij en gemaakt van duurzaam geteelde groenten. Ze geven u een rijke smaakbasis om uw plantaardige of vegetarische maaltijden te verrijken, of het nu gaat om een curry, een heerlijke saus, een smakelijke soep of een ander spannend gerecht dat u wilt proberen.
Soep - Kippenbouillonblokje Knorr (1 blokje) bevat 0,6 g totale koolhydraten, 0,1 g netto koolhydraten, 0,5 g vet , 0,5 g eiwit en 30 calorieën.
Daarnaast is van het belang dat u extra gaat drinken. Hoeveel u extra gaat drinken, bespreekt u met de PD-verpleegkundige. Het drinken van bouillon helpt tegen de duizeligheid en de daling van de bloeddruk.
Gezondheid
Soep zoals Knorr Soep drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Knorr Soep drinkbouillon tuinkruiden kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Geconcentreerde toevoegingen, zout, soms zelfs suiker en palmolie... Onze culinaire assistenten zijn verre van onberispelijk. In vrijwel alle blokjes zitten glutamaten en smaakversterkers. Natriumglutamaat wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het "Chinese restaurantsyndroom" .
Veroorzaakt indigestie en zuurgraad
Ook is zuurgraad een resulterende leidende factor die wordt veroorzaakt door het eten van Maggi, omdat het de aanwezigheid van citroenzuur markeert. Dit kan ook leiden tot slechte gezondheidsproblemen, waardoor een opgeblazen gevoel en boeren een symbool zijn voor zuurgraad.
De Maggi kippenbouillon minder zout, meer kruiden geeft je maaltijden eenvoudig extra smaak. De bouillonblokjes bevatten minder zout en meer kruiden dan de traditionele bouillonblokjes.
“Iets zoals bouillonblokjes kan zeker in een gezond en evenwichtig voedingspatroon passen”, licht Sanne Mouha toe. “Wel kan je ze dan beter gebruiken in plaats van zout en niet als aanvulling op zout.
Ingrediënten. gejodeerd zout, aroma's (bevat SELDERIJ), aardappelzetmeel, suiker, palmvet, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (TARWEGLUTEN, zout, zonnebloemolie), uien, knoflook, kleurstof (karamel), koriander, kruidnagel.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Het zorgt voor gezonde darmen.
De gelatine in de bouillon helpt je darmwand te herstellen wat zorgt voor een gezonde spijsvertering en goede opname van vitamines en mineralen. Gezonde darmen zijn essentieel voor je algehele fysieke en mentale gezondheid.
Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken. Bijvoorbeeld in de herfst of winter, wanneer er veel virussen heersen, of wanneer je jezelf niet zo fit voelt.
Maggi opkikker kip is een verantwoorde kippenbouillon, die je snel klaarmaakt. Deze bouillon bevat slechts 9 kcal per portie en is ideaal als tussendoortje.