Wat zit er in e-liquid? De meeste e-liquids hebben 4 ingrediënten: Propylene glycol (Propyleenglycol) en/of vegetable glycerin (plantaardige glycerine) basis, nicotine (optioneel), (soms) gedestilleerd water (om de vloeistof te verdunnen) en aroma.
Het is ook een krachtig zenuwgif, dat o.a. in insecticiden gebruikt wordt. Maar ook voor mensen is nicotine giftig.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Sanders doktert: 'De longfunctie, zelfs de longinhoud, zou verbeterd zijn na het starten van de e-sigaret. ' Het gebruik van sigaretten zorgt voor irreversibele (niet/nooit meer te herstellen) schade in luchtwegen en longen. Verbetering door middel van gebruik van de e-sigaret ligt dus niet in de lijn der verwachting.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Verreweg de meeste ex-rokers die overgestapt zijn op de e-sigaret en sporten ervaren bijna unaniem een algehele verbetering van hun lichamelijk gestel en een betere conditie. Tijdens het sporten zijn zij dus minder snel moe en beleven hierdoor veel meer plezier aan het sporten.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Van de regen in de drup, dat is wat een aantal mensen ervaren wanneer ze overstappen naar elektrisch roken of beter gezegd 'dampen'. Klachten als een droge mond, hoesten of verlies aan smaak komen regelmatig voor.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een “kick”. De bloeddrukstijging komt doordat de kleinere bloedvaten samentrekken.
Verbod op e-sigaretten met een smaakje
Het verbod moet de e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. De tabakssmaak zal wel toegestaan blijven. Het verbod volgt op conclusies van Trimbos over e-sigaretten. E-sigaretten zijn schadelijker dan gedacht.
Het roken van elektronische sigaretten, ook wel vaping genoemd, kan zelfs zonder nicotine in het hart en de bloedvaten schaden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania.
"Soms is iemand zo verslaafd, zijn er al meerdere stoppogingen gedaan en werkt geen enkel ander middel. Dan kun je zeggen dat het roken van e-sigaretten minder schadelijk is." Hoewel duidelijk is dat de damp van een vaper schadelijke stoffen bevat, zijn de gevolgen op de lange termijn nog onbekend, geeft Croes aan.
Het is namelijk wel zo dat een vape zonder nicotine een stuk minder schadelijk is, dan een vape mét nicotine. Nicotine blijft namelijk een giftige stof dat via je bloed onder andere in je hersenen terecht kan komen. We mogen daarom concluderen dat een vape zonder nicotine minder schadelijk is dan een vape mét nicotine.
De tweedelige e sigaret lijkt qua het meeste op een normale sigaret. Deze e-sigaret bestaat uit twee delen: een oplaadbare batterij en een cartomizer. Een cartomizer is een cartridge die gevuld is met liquid en staat gelijk aan ongeveer 15 tot 20 sigaretten.
Het gaat onder andere om propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhaleer je deze stoffen, dan kan dat leiden tot hartkloppingen, een verhoogde kans op kanker, vermoeidheid, gewichtsverlies, een langzamer herstel als je ziek bent, irritatie van de luchtwegen en astma en COPD.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Proefpersonen die stopten met roken hadden een 4.8% gewichtstoename. Er was geen bewijs van toename van het gewicht na de stopzetting door degenen die gebruikers die overgestapt waren op E-sigaretten. De tweeproduct gebruikers hadden een bescheiden gewichtstoename van 1.5%.
Wel kan de damp van een e-sigaret nicotine bevatten, waardoor je verslaafd kan raken aan de e-sigaret en zodoende verslavend werken. Ook bevat de damp van de e-sigaret propyleenglycol, wat bijvoorbeeld ook verwerkt is in zeep.
Rookaanslag is vaak bruin maar soms ook gitzwart. Vooral sigaren staan bekend om hun hardnekkige aanslag. Vaak is de aanslag te zien op de voortanden maar is vaak veel erger aan de binnenzijden van tanden en kiezen. Deze aanslag is de kleurstof die in de rook zit die in het tandsteen is getrokken.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut vertelt tegen het NOS Radio 1 Journaal dat vooral kinderen extreem snel verslaafd kunnen raken aan vapen. In twee tot drie dagen, zelfs!
Omdat er nauwelijks belasting wordt geheven op de e-sigaret is het roken ervan veel goedkoper dan het roken van gewone sigaretten. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van een starterskit, maar daarna is het roken een stuk goedkoper. Voor het roken van 80 sigaretten betaal je gemiddeld nog geen tientje.
Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie. Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam. Tussen de 3 en 9 maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid. De achteruitgang van de longfunctie stopt en kan licht verbeteren.