De smaak van onze producten is zo goed omdat we bij KFC enkel vers aangeleverd kippenvlees gebruiken. De verse kipstukken en kipfilet worden pas in het restaurant gemarineerd, gepaneerd en gefrituurd. Dat het kippenvlees niet verder verwerkt of in vormpjes gegoten is, kun je zien aan onze gerechten.
De nieuwe kipleveranciers van KFC zijn niet halal-gecertificeerd en de Nederlandse KFC restaurants verkopen sinds 1 januari 2013 geen kip meer van halal-gecertificeerde leveranciers.
Van de Nederlandse fastfoodketens is kipketen KFC de meest kipvriendelijke. Opnieuw staat Kentucky Fried Chicken bovenaan een lijst van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection, die checkt hoe de fastfoodbedrijven met kippen omgaan. De KFC gaat dus het beste om met hun kippen, blijkt uit de lijst.
Wakker Dier doopt KFC om tot KFP – Kentucky Fried Plofkip. De fastfoodketen gebruikt namelijk nog steeds plofkip. Met beelden van knapperige sla en krokante kip verleidt KFC hun klanten tot de 'real deal'.
KFC verkoopt plofkip. Eerder gaf de fastfoodketen aan zich niet te herkennen in die term omdat hun kip uit Nederland komt en aan de minimale Europese regelgeving voldoet. Deze regels omschrijven inderdaad precies hoe plofkippen standaard gehouden worden: met maximaal 21 dieren op een vierkante meter in dichte stallen.
In het Verenigd Koninkrijk is KFC een van de populaire fastfoodketens. Per minuut worden er zo'n 400 stukjes kip verkocht. In de documentaire worden de omstandigheden getoond waarin 23 miljoen kippen jaarlijks moeten leven. Op de beelden zijn tienduizenden kippen te zien die in grote loodsen worden gehouden.
Wat voor soort kip verkoopt Kippie? De producten die Kippie in zijn winkels verkoopt zijn van de gangbare vleeskip. Dit is een reguliere soort.
Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.
De laatste maanden gaven steeds meer ketens, waaronder AH en Jumbo, aan over te stappen naar vlees van kippen die een beter leven hebben gehad. “Zeker sinds marktleider Albert Heijn afgelopen maart bekendmaakte om vanaf 2023 alleen nog kip in de schappen te leggen met minimaal één ster, is het snel gegaan.
1 bucket (400 g) bevat 2922 calorieën.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
KFC Nederland introduceert een nieuw vegetarisch assortiment: de Original Recipe Veggie Tenders - verkrijgbaar op een burger, in een bucket, als snack, in een boxmeal en als Twister. De knapperige Veggie Tenders zijn gemaakt van het plantaardige eiwit mycoproteïne.
Burger King NL on Twitter: "@Ron_van_der_B Hi Ron, het vlees dat voor onze burgers gebruikt wordt is niet halal. Groeten, Burger King NL" / Twitter.
Alle supermarkten stopten met plofkip. De kippen die sindsdien in het schap liggen groeien minder snel, maar de omstandigheden waarin deze nieuwe kippen leven, verschillen niet veel met die van een plofkip. Ze krijgen nog altijd te weinig ruimte en komen nooit in aanraking met frisse buitenlucht.
In 2023 is de plofkip definitief uit de versschappen van de supermarkt verbannen; Boni heeft vandaag als laatste grote supermarktketen gezegd te stoppen met de verkoop van de keurmerkloze kip.
Ook levende kippen. De aanvoer is inmiddels gestopt en dat drijft de prijs op.” Samen met de gevolgen van de vogelgriep zorgt dat voor een verdubbeling van de prijzen voor kipfilet en kippendij. En dat zijn nu juist de producten die zoveel gekocht worden tijdens de ramadan.
ZIJN DE PRODUCTEN VAN KIPPIE HALAL? De kip in onze maaltijden, kip in saus (m.u.v. kip in cashewsaus), stokbroden, kipsaté, minisaté en kipdöner is halal geslacht. De overige gegrilde producten zijn niet halal geslacht, maar onder gasverdoving, volgens Nederlandse wetgeving.
Het concept van de Kippiepan is heel eenvoudig. Je haalt bij één van de meer dan vijftig winkels een pan met inhoud op. Die inhoud kan variëren van kippenkluifjes tot sateetjes of gemengde snacks, in verschillende formaten. Voor de pan betaal je 15 euro borg, die krijg je weer terug na inlevering.
Harland David Sanders (Henryville, 9 september 1890 - Louisville, 16 december 1980), beter bekend als Colonel Sanders, was een Amerikaans ondernemer. In 1952 richtte hij de fastfoodketen Kentucky Fried Chicken op. Het bedrijf gebruikt zijn portret als mascotte.