Gegevens voor de jaren 1996 tot en met 2022. Bekijk ook de tabel met het aantal inwoners per buurt in de gemeente Amsterdam. Inwoners in de gemeente Amsterdam, 1996 tot en met 2022. Het aantal inwoners in de gemeente Amsterdam is met 164.514 personen toegenomen van 718.119 in 1996 tot 882.633 in 2022 (dat is 23%).
De gemeente Amsterdam is naar inwonertal de grootste gemeente van Nederland en telt 905.234 inwoners (31 januari 2022, CBS). Groot-Amsterdam telt 1.394.998 inwoners. Het aantal verschillende nationaliteiten in de gemeente (in 2007: 177) behoort tot de hoogste ter wereld.
Van alle verhuizende Amsterdammers bleef 66 procent gewoon binnen de stadsgrenzen. Zij zochten een woning elders in de stad, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Maar ruim 42.000 Amsterdammers lieten vorig jaar wel de stad achter zich. Het merendeel daarvan blijft in de Randstad, of de provincie Noord-Holland.
Meeste Amsterdammers wonen buiten Amsterdam
In Diemen en Landsmeer is het percentage geboren Amsterdammers hoger dan in Amsterdam: meer dan de helft is er in Amsterdam geboren. Ook in Purmerend, Almere en Lelystad bevinden zich relatief veel Amsterdammers.
In heel Nederland had 24,2 procent van de bevolking op 1 januari 2020 een migratieachtergrond, maar in grote steden was dat aandeel hoger. Binnen de vier grote steden gezamenlijk had 51,8 procent een migratieachtergrond. In Amsterdam was het aandeel inwoners met een migratieachtergrond 55,6 procent.
Opvallend is dat, binnen Amsterdam, het stadsdeel Nieuw-West het meest populair is onder inwoners met een Turkse herkomst (45,3%) of met een Marokkaanse herkomst (41,9%). Bijna de helft van de inwoners in Amsterdam met een Turkse herkomst, woont in het stadsdeel Nieuw-West.
Amsterdam kent een vrij grote groep moslims, zo'n 12 procent van de bevolking. Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat alle groepen moslims steeds vaker bidden en vaker naar de moskee gaan. Wel zijn er grote verschillen tussen Marokkaanse moslims en Turkse moslims.
Ontstaan. Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. De verlening van dit "tolprivilege" was een zet in een jarenlange strijd om de macht in het gebied.
1: Amsterdam
Onze hoofdstad heeft net als de vorige editie de eerste plek in de ranking van beste steden op zijn naam geschreven.
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
De meest bekende bijnaam van die van Amsterdam is wel 'Mokumers'. Mokum = makan (Hebr.) = stad. De schimpnaam 'Stoepeschijters' hebben de Amsterdammers hoofdzakelijk te danken aan die van Broek in Waterland en Monnikendam, die bekend staan vanwege hun zindelijkheid.
Hoeveel nationaliteiten wonen er in Amsterdam? In de stad wonen maar liefst 180 verschillende nationaliteiten. Dit is meer dan andere grote steden zoals Antwerpen met 164 verschillende nationaliteiten en New York met 150 verschillende nationaliteiten.
Amsterdammers van Surinaamse, Marokkaanse en Turkse afkomst vormen de grootste groep Amsterdammers met een migratieachtergrond. Nog steeds heeft dat jaar een merendeel van de inwoners (636.000 van de 727.095) de Nederlandse nationaliteit, maar elk jaar neemt dat aantal met enkele duizenden af.
Almere is verkozen tot lelijkste stad van Nederland. Ruim 2.900 mensen brachten op volkskrantreizen.nl een stem uit op de tien genomineerde lelijke plekken. Lezers konden stemmen op vijf Nederlandse en vijf buitenlandse genomineerden.
Pekela is met een gemiddeld inkomen van 25.800 euro per jaar de 'armste' gemeente van Nederland. Wel steeg het Pekelder gemiddelde inkomen met bijna duizend euro. Stadskanaal staat op plek 2 met een gemiddeld jaarinkomen van 26.500 euro.
Emmen is de saaiste stad van Nederland volgens uit onderzoek. De burgemeester laat het er niet bij zitten! Uit de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten blijkt Emmen het minst aantrekkelijk om te wonen. Er is heel weinig werk en weinig voorzieningen.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
De Binnenstad van Amsterdam is het meest centrale deel van stadsdeel Centrum. Het is het gebied binnen de ring Singel - Amstel - Kloveniersburgwal - Geldersekade - IJ. Dit is het oudste deel van de stad, daterend van voor de grote uitbreidingen van de 16e en 17e eeuw (Lastage en Grachtengordel).
Hoewel er in Amsterdam nog altijd bovengemiddeld veel mensen in armoede leven, kregen ook zij het de afgelopen jaren dus beter. Gezamenlijk hadden Amsterdammers in 2020 een vermogen van bijna 108 miljard euro, in 2015 was dat ongeveer de helft.
De hoogste percentages worden waargenomen in de gebieden rond de grote steden. In Groot Amsterdam is 12,7 procent van de bevolking islamiet, in de agglomeratie 's-Gravenhage 11 procent en in Groot-Rijnmond 9,9 procent. Op enige afstand volgen de Zaanstreek met 8,8 en Utrecht met 7 procent.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Op 1 januari 2020 beschikten volgens het CBS 16,2 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is ruim 93% van alle Nederlanders.
Het gebrek aan vertrouwen in de overheid, onbetrouwbaarheid van politici, sociale malaise, de gesloten arbeidsmarkt, moeilijke toegang tot huisvesting en lage lonen wekken bij de Marokkanen angst op en zorgen voor een ontgoocheling in het hele land'.