Het gaat meer bepaald om alcoholvrije bieren (1), douchekoppen (2), tafellopers (3), gebitsreiniging (4), vervanging en opslag van zomer- en winterbanden (5), dierenpensions (6), paraplu's (7) en zonnebrillen (8). Twee getuigen zijn dan weer uit de korf gehaald: vaste draadloze telefoons en zonnebankabonnementen.
In deze indexkorf werden een aantal nieuwe producten toegevoegd en werd ook het gewicht voor bepaalde producten aangepast. De nieuwe producten die vanaf 2021 doorwegen in de indexberekening zijn: vitaminen, mineralen en voedingssupplementen, consultaties bij de psycholoog, dakkoffers, computermuizen en toetsenborden.
De groeivoet van de zgn. 'gezondheidsindex' - die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen - zou in 2022 gemiddeld 9,1% en in 2023 7,0% bedragen, tegenover 2,01% in 2021 en 0,99% in 2020.
De eerstvolgende overschrijding van de spilindex zou plaatsvinden in oktober 2022. Als gevolg daarvan zouden de lonen in onze sector in december 2022 met 2% stijgen. De volgende spilindex zou bereikt worden in december 2022, waardoor de lonen opnieuw met 2% zouden stijgen in februari 2023.
Gezondheidsindex. De gezondheidsindex is afgeleid van de consumptieprijsindex, waaruit een aantal producten zoals alcoholische dranken (in de winkel gekocht of in een café geconsumeerd), tabakswaren en motorbrandstoffen (met uitzondering van LPG) gehaald zijn.
Maar in 2022 stijgt de huur maar liefst tot € 1 002,25. Een toename van ongeveer € 67 per maand vergeleken met vorig jaar.
In april 2022 is de spilindex overschreden. De nieuwe spilindex is 118,36. De nieuwe verhogingscoëfficiënt vanaf 1 juni 2022 is 1,8845. Deze verhogingscoëfficiënt wordt gebruikt voor de berekening van de wedde en veel toelagen en vergoedingen.
Toelichting over de indexniveaus
De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in augustus 119,39 punten. De volgende spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen is vastgelegd op 120,73 punten.
Eind juli 2022 is de spilindex overschreden. Hierdoor stijgen: de sociale uitkeringen (zoals pensioenen, werkloosheidsuitkeringen…)
Wat is loonindexering? Het principe van loonindexering is eenvoudig: wanneer de prijzen van goederen en diensten boven een bepaalde drempel stijgen (de zogenaamde spilindex), worden de meeste lonen automatisch verhoogd.
In alle lokaliteiten worden de lokale indexcijfers van alle getuigen vermenigvuldigd met de gewichten van deze getuigen. Vervolgens worden de gewogen indexen samengeteld en ten slotte wordt dit cijfer gedeeld door de som van de gewichten, dus door 1000. Zo krijgen we voor elk van de 65 lokaliteiten één indexcijfer.
De aanpassing van de lonen aan de index wordt berekend op basis van het gemiddelde van de gezondheidsindex tijdens een periode van 4 maanden. De loonontwikkeling volgt dus met enige vertraging de stijging van de levensduurte. Men spreekt dan van loonindexering.
Als de prognose uitkomt, zal de spilindex dit jaar in totaal vijf keer overschreden zijn. Eerder dit jaar gebeurde dat al in februari, april en juli. Ook in december 2021 werd de spilindex trouwens al overschreden. Het Planbureau verwacht bovendien dat er in 2023 nog twee overschrijdingen volgen.
Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Met andere woorden: door inflatie wordt de munt in de loop van de tijd minder waard.
DPI / Dienstenprijsindex voor diensten. CPI / Consumentenprijsindex voor producten. PPI / Producentenprijsindex voor grondstoffen. CAO Salaris Indexcijfers voor lonen.
Sectoren waar het loon éénmaal per jaar indexeert (vaak vanaf januari), stevenen af op een historisch hoge indexering van meer dan 10% in januari 2023. Dat blijkt uit de maandelijkse inschatting op basis van de macro-economische inflatiecijfers van HR dienstverlener SD Worx.
Alles hangt af van het paritair comité waar jouw werkgever onder valt. Om te weten of jouw loon geïndexeerd wordt, moet je dus eerst weten tot welk paritair comité je behoort. Binnen een bedrijf vallen arbeiders en bedienden vaak onder een ander paritair comité en kunnen dus andere regels gelden voor de loonindexering.
Loon stijgt met meer dan 10 procent in verschillende sectoren begin januari: “Historisch hoge indexering” Sectoren waar het loon éénmaal per jaar wordt geïndexeerd, stevenen af op een indexering van meer dan 10 procent in januari 2023.
Hoe berekent u de nieuwe huurprijs? Indexformule. De formule voor de indexatie ligt wettelijk vast: de aangepaste huurprijs = (basishuurprijs (voorzien in het contract) × nieuw indexcijfer) / aanvangsindexcijfer.
Het brutobedrag van de pensioenen en andere sociale voordelen die de Pensioendienst uitbetaalt, stijgt opnieuw met 2 procent op 1 mei 2022. Zo worden de uitkeringen aangepast aan de 'stijgende prijzen' (levensduurte).
Vanaf 1 juni 2022 is de nieuwe verhogingscoëfficiënt 1,8845. Het indexcijfer van de consumptieprijzen - of algemene index - meet de prijsevolutie van goederen en diensten die de gezinnen consumeren. De indexcijfers tonen de evolutie van de levensduurte voor de gezinnen.
Je moet rekening houden met de gezondheidsindex die wordt gepubliceerd in de maand waarin de huur wordt geïndexeerd. De startindex (ook wel basisindex genoemd): deze komt overeen met de index van de maand voorafgaand aan de verjaardag van het huurcontract.
Lonen van arbeiders stijgen aan een vast tempo van 2 procent per jaar. Maar lonen van bedienden en overheidswerknemers stijgen in vergelijking hiermee een stuk forser tijdens de loopbaan. De mate waarin je loon evolueert, hangt zeker ook af van de sector.