Appels die slecht zijn geworden, kun je beter weggooien. Hoewel het eten van appels die beginnen te verouderen niet altijd gevaarlijk is, zijn appels net als andere verse producten onderhevig aan schimmelgroei.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De appel is beurs of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Koken & etenZijn de appels op je fruitschaal gerimpeld of hebben ze lelijke plekken? Niet weggooien. Je kunt er appelmoes van maken of cake. Als ze in een cake zitten, merk je niets van zijn rimpeltjes.
Je moet daarnaast voorzichtig met appels omgaan. Als één appel een blauwe plek krijgt, rot deze sneller en hierdoor bederven de andere appels ook sneller. Het beste kun je appels bewaren in de koelkast. Hierdoor blijven ze vaak tot 4 weken goed, ongeveer 2 weken langer dan in een fruitschaal.
Fruit in de koelkast
Appels zijn in het fruitschap een kleine week houdbaar, maar in de koelkast kun je ze wel 2 tot 4 weken bewaren.
Appels worden echter, net als andere groenten en fruit, na een tijdje minder vers. Appels die ver over hun houdbaarheidsdatum heen zijn kunnen uiteindelijk zelfs onveilig worden om te eten; het is dus belangrijk om te weten hoe je er achter kunt komen of ze nog wel vers zijn.
De boosdoener: ethyleen
Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd. Verse appels kun je op die manier wel tot een maand lang bewaren!
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Echte bewaarappels. De ene appel is beter te bewaren dan de andere. Vooral zurige appels met een dikkere schil zijn beter te bewaren dan appels met een dunne schil. Rassen zoals Boskoop, Braeburn, Elstar, Cox Orange, Pinova, Jonagold, Jonathan en Topaz staan erom bekend dat je ze langer kunt bewaren.
Elstar appels zijn na aankoop circa 2 weken houdbaar. Bewaar appels op een koele, donkere plaats. Bij voorkeur in de koelkast, daar blijven ze tot wel 4 weken goed.
De voornaamste reden waarom er nog stickers op groente en fruit zit, is om informatie te geven over hoe het product geteeld is. Bestaat de code uit vier cijfers? Dan zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens het telen van het fruit, schrijven onze collega's van ELLE.
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Zo zou fruit de vertering vertragen, waardoor voedsel kan gaan rotten in de buik. Dit kan zorgen voor gasvorming, een opgezette buik en darmklachten. Toch is dit niet helemaal waar: fruit bevat veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat voedsel uit de maag langzamer wordt opgenomen.
Alle andere vruchten en afgevallen fruit zijn vooral geschikt om meteen te worden verwerkt, bijvoorbeeld in een appeltaart, appelmoes of appelsap. En zelfs de rotte of afgevallen appels die taart, moes of sap niet waardig zijn, kun je nog gebruiken. Op de composthoop, bijvoorbeeld!
Maar die appel ademt. ' 'Een appel haalt adem net als wij, hij heeft dan geen longen maar hij neemt zuurstof op en produceert CO2. En door hem te koelen en door minder zuurstof in de bewaring te hebben kan zo'n appel dat heel lang volhouden, die blijft heel lang in leven.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Bij appel en peer gaat het rijpingsproces na het plukken nog even verder. Ze produceren ethyleen, een gas dat zorgt voor het rijpen of zoeter worden van fruit. Om het afrijpingsproces te vertragen, bewaar je het fruit het best op een koele, vorstvrije en donkere plaats zoals een garage, schuur of kelder.
De Elstar is een middelgrote geel/rode appel en is zoet/zuur en sappig en valt onder de bekendste appels van Nederlands en een goede consumptie en bewaar appel en geeft makkelijk vrucht.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Suiker is een zoetstof die nooit over de datum gaat. Zowel bruine, witte als in poedervorm. Let wel op bij met name basterdsuiker dat je het écht luchtdicht verpakt: zodra er vocht bij komt ontstaan er harde klonten. Helaas zijn niet alle soorten azijn oneindig houdbaar, maar witte azijn gelukkig wel!
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.