Het nationale gerecht van Afghanistan is Kichiri. Dat is een gerecht met kleffe rijst, je kan het vergelijken met een risotto, omdat het op dezelfde manier wordt gemaakt van dezelfde soort rijst. De Afghaanse keuken kent twee varianten Kichiri, namelijk met vlees en vegetarisch.
Qua verse groenten, zijn tomaten, uien en aardappels favoriet en ook fruit (grapefruit, granaatappels, abrikozen, sinaasappels, bessen en pruimen) en noten (walnoten, pistache en amandelen) zijn een belangrijk onderdeel van de Afghaanse keuken. Zuivel vind je er terug in de vorm van verse yoghurt.
De Afghaanse keuken gebruikt veel kruiden, maar maakt het niet te pittig.
Cultuur. Bijna 85% van de Afghanen zijn Soennitische Moslims. De bevolking is door de jarenlange oorlogen en politieke onrust arm. Het grootste exportproduct van de Afghanen is opium, maar de opbrengst hiervan komt toe aan slechts een klein aantal boeren.
De rijst die ik koop kan je bv. op de zwarte markt halen in Beverwijk. Supermarkt Tanger heeft het ook. Je kunt het ook op andere plekken vinden, maar je moet vragen vragen naar Afghaanse of Indische rijst.
Gebruik bij voorkeur hele kruiden die je er makkelijk uit kunt vissen als de rijst gaar is. Denk hierbij aan een gekneusde stengel citroengras, een steeltje kaneel, een laurierblad of wat plakjes gember. Je kunt trouwens ook gewoon gedroogde kruiden toevoegen aan het kookwater. Lekker experimenteren!
Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn.
De belangrijkste taal in het Afghaans is Dari. Als u iemand wilt begroeten in het Dari, zegt u Ruz bacher. Dit betekent “goedendag” en schrijft u als volgt: روز بخیر. In de ochtend begroet u iemand met sobh bacher, dat goedemorgen betekent.
Talen: Dari (Afghaans Perzisch) 77%, Pasjtoe (ook Pashto, Pashtu) 48% (officiële talen), Oezbeeks 11%, Turkmeens, Beloetsji, Pasjai, verscheidene Nuristaanse en andere talen. Er wordt ook veel Arabisch gesproken.
totale bevolking: 52,1 jaar (2018 est.)
Kortom, in de Afghaanse keuken raak je nooit uitgekeken! Drink naast de Kichiri een koud glas Dogh (een Afghaanse yoghurtdrank) en je maaltijd is compleet!
De taliban stichtten het Islamitisch Emiraat Afghanistan, soms ook wel de Islamitische Staat Afghanistan genoemd. Vrouwen werd het verplicht hun hele lichaam met kleding te bedekken, met een boerka en het werd hun verboden onderwijs te volgen.
De Nederlandse overheid raadt alle reizen naar en in Afghanistan sterk af. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga niet naar Afghanistan. De Nederlandse ambassade in Afghanistan is gesloten.
Religie. Bijna alle (meer dan 99%) inwoners zijn moslim. De grote meerderheid (80 tot 85%) is soenniet, een minderheid (15 tot 19% en hoofdzakelijk Hazara) sjiiet. 1% hangt een andere godsdienst aan.
Dus moet men de voeten plat op de grond houden of met gekruiste benen zitten zoals het de gewoonte is bij de Afghaanse bevolking. Eet nooit met de linkerhand. De linkerhand wordt in de Afghaanse cultuur voor minder hygiënische doeleinden gebruikt. Snuit nooit je neus in het openbaar.
In Afghanistan wisselen oorlogen en conflicten elkaar al decennialang af. In grote delen van het land wordt gevochten. Het land kampt daarnaast ook met een humanitaire crisis: naast een dreigend voedseltekort voor 20 miljoen mensen, heerst er aanhoudende ernstige droogte en corona.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Wil je nasi maken? Kook dan de rijst een dag ervoor. Of kook de rijst 's middags, laat afkoelen op een bakplaat die je in de koelkast schuift. Zo krijg je droge, afgekoelde rijstkorrels – en de perfecte nasi.
Rijst of pasta met saus, salades, aardappels, vlees, groente: allemaal met mes en vork. Zo wordt er ook in restaurants gedekt. Geen lepels dus. Mogelijk wordt in Indonesië of Suriname de lepel vaker ingezet bij rijstmaaltijden, maar in Nederland is dit geen gebruik.
Rijst koken in veel water
Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Officieel moesten de Afghanen de interventie van de Sovjet-Unie betalen met grondstoffen. Meer dan 600.000 Sovjettroepen werden in totaal naar het land gestuurd, waarvan 14.751 stierven. Vrouwen werden uit Russische helikopters gegooid en hele dorpen werden vernietigd.