Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Dadels zijn vruchten die afkomstig zijn van palmbomen. Deze natuurlijke vruchten bevatten mangaan, koper, ijzer, calcium, magnesium en zwavel. De ingrediënten zijn allemaal goed voor je gezondheid. Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam.
De dadel vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het gebied tussen de Nijl en de Eufraat. Tegenwoordig worden dadels vooral in Noord-Afrika en in Arabische landen geteeld, maar ook in Israël, Californië en Australië. Wanneer is de dadel verkrijgbaar: De dadel is het gehele jaar door te verkrijgen.
Zij bevatten veel belangrijke voedingsstoffen bevatten en zijn rijk aan vezels, wat de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Dadels bevatten zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B6 en K en aan mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie.
De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten. Daarnaast 35 g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en 7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede, daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.
Hoeveel dadels mag je per dag eten? Als we de Hadith volgens Al-Boechâri moeten geloven, is zeven het magische aantal dadels dat je per dag moet eten. Dit zou voorkomen dat je ooit last krijgt van 'gif noch zwarte magie'. Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Dadels zitten vol vezels. Die dragen bij aan de spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang. Dit voorkomt dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na het eten. Bovendien bevat een dadel veel vitamines, zoals A, B, E en K en mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer en zink.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.
De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten. In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en vliegjes.
De gezonde dadels bevatten veel vezels
In dadels zitten veel vezels. Deze zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd of na een aantal gezonde dadels. Dit is belangrijk voor de spijsvertering. De vezels prikkelen namelijk de maagwand, waardoor de darmen aan het werk worden gezet.
Dadels en afvallen
Maar omdat je met het eten van dadels ook een hoop vitamines en vezels binnenkrijgt, kun je gerust dadels eten tijdens het afvallen. Hou er wel rekening mee dat een teveel aan dadels het afvallen kan vertragen of zelfs helemaal kan stoppen.
Dadels bevatten behoorlijk veel calorieën, waardoor het niet is aan te raden om veel dadels te eten tijdens het afvallen. Wanneer je ongemerkt te veel dadels eet en daardoor veel energie binnenkrijgt, kan het afvallen vertragen of helemaal stilstaan.
Aan het eind van de avond snijdt het bruidspaar de bruidstaart aan. Daarna geven de bruid en bruidegom melk en dadels aan elkaar. Melk staat voor reinheid en maagdelijkheid en de dadels staan voor vruchtbaarheid. Daarna is er feest met traditionele muziek en lekkere hapjes en drankjes.
Medjoul dadels zijn enorm gezond. De bodem waarop dadels geoogst worden heeft een impact op de voedingsstoffen die aanwezig zijn in de vruchten. Meerdere soorten vitamines zijn in deze vrucht aanwezig: A, B2, B3, B5, B11 en K. Daarnaast is choline aanwezig in deze dadel.
Zo moet je, volgens de traditie, het vasten breken door eerst dadels te eten. Daarbij mag je nooit een even aantal dadels eten. Dus je eet of één dadel of drie dadels en begint daarna met wat de pot schaft.
Waar is dat verlossende antwoord?!?! vieze vingers te voorkomen....? Dadels zijn vies!! denk dat het voor de decoratie is.
Onbeperkt dadels eten? Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking.
Rijk aan vezels en een bron van meerdere vitaminen als vitamine C en B3 en mineralen als koper en kalium. Daarnaast kan het consumeren van dadels ervoor zorgen dat het LDL (negatieve) cholesterol verlaagt en dat kalk in de bloedvaten wordt bestreden.