Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maaglast uitlokken of verergeren, zoals: vette of sterk gekruide gerechten;zure of koolzuurhoudende dranken;koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Bonen, koolsoorten, ui en prei zijn gasvormende producten. Wees hiermee voorzichtig. Een volle maag kan klachten geven als u ligt. Eet dus niet half liggend en eet 3 uur voor het slapen gaan niets meer.
Bij klachten na gebruik van lactose kan het helpen om uw melkproductengebruik te reduceren tot de aanbevolen hoeveelheden: 300 – 450ml. Mochten klachten hierna niet overgaan, kan het helpen om zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt te gebruiken.Deze worden vaak beter verdragen.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maaglast uitlokken of verergeren, zoals: vette of sterk gekruide gerechten;zure of koolzuurhoudende dranken;koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust;Misselijkheid en overgeven;Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Als je last hebt van maagpijn, kan je paracetamol nemen. Gebruik medicijnen niet vaker en langer dan nodig en lees voor gebruik de bijsluiter. Let op: neem geen NSAID's, zoals ibuprofen, of middelen met acetylsalicylzuur, zoals aspirine. Die pijnstillers kunnen juist maagpijn veroorzaken.
Een acute gastritis duurt enkele dagen tot enkele weken, een chronische kan oplopen tot meerdere weken of zelfs maanden. In het geval van hardnekkige en chronische ziekten schrijft de arts meestal medicatie voor.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Gebruik brood zonder korst, zachte broodjes of croissant. Beleg: besmeer ruim met roomboter en smeerbaar beleg: hummus, smeerkaas, roomkaas, leverpastei, -paté of -worst, filet americain, vlees- of vissalade, zacht gekookt ei, omelet of pindakaas. Broodvervangers: (Gladde) pap, bijvoorbeeld griesmeel, maïzena, custard.
In de meeste gevallen wordt een maagzuurremmer voorgeschreven om een maagontsteking of een maagzweer te behandelen. Als het om een bacteriële maagontsteking door Helicobacter pylori gaat, bestaat de behandeling uit een combinatie van 2 antibiotica met een maagzuurremmer.
Havermout, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en alle soorten groenten en fruit horen dus zeker op je bord thuis voor een gezonde maag.
Een acute maagontsteking verdwijnt meestal vanzelf. Eventueel kan je huisarts bepaalde geneesmiddelen voorschrijven die het herstelproces versnellen. Ook bij een chronische maagontsteking of een maagzweer kan dit van pas komen om de klachten te verminderen.
Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren.Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.
Verboden. Vers brood, bruin brood, fantasiebrood (krenten en rozijnenbrood), pistolets. Gegratineerde deegwaren. Zwaar gebak zoals bladerdeeg, beignets, pannenkoeken, wafels, peperkoek, speculaas.
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Bananen. “Bananen zijn een topper omdat ze goed verteren en lief zijn voor je maag.
Verboden: rauwe of gebakken groenten. Ajuin, koolsoorten met uitzondering van bloemkool, radijs, ramenas, schorseneren, erwten, witte bonen, komkommer, paddestoelen, broccoli.
Denk maar aan fruit, licht verteerbaar voedsel, gefermenteerde zuivel en ook kruiden zoals muntthee kunnen voor verlichting zorgen bij buikpijn. Heb je moeite met het verteren van (te veel) dagelijkse indrukken en prikkels, dan kan dat op je maag slaan.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.