De letterlijke betekenis van milieuvriendelijk is: niet belastend of vervuilend voor het milieu. Het milieu staat voor een omgeving waarin iets of iemand leeft. Er worden altijd gekeken naar de betekenis van milieu op ecologisch niveau bij de term milieuvriendelijk.
Milieuvriendelijk wordt over het algemeen vertaald met 'niet schadelijk voor het leefklimaat (het milieu)'. Een milieuvriendelijk product is een product dat zowel in het productieproces, het gebruik, als in de afvalfase geen schade toebrengt aan de leefomgeving. Dat wil zeggen: Geen milieuverontreiniging.
Eco-vriendelijk is een andere term voor wat we kennen als milieuvriendelijk, ecologisch of groen. Het verwijst naar goederen en diensten, wetten en richtlijnen die beweren dat er minder, minimaal of geen schade aan ecosystemen of het milieu wordt toegebracht.
Milieuvriendelijke producten bevatten vaak gerecyclede materialen, gemakkelijk te recyclen materialen of materialen verzameld uit een natuurlijke bron die gemakkelijk te vervangen en het minst schadelijk zijn voor de oogst.
Een ecologisch product tast de omgeving niet of minimaal aan of kunnen zelfs helpen deze te verbeteren. Ecologische of milieuvriendelijke producten worden op een duurzame manier geproduceerd, vaak lokaal met de natuur en de kringloop mee.
Duurzame relatie. Een 'duurzame relatie' houdt in dat de relatie 'in voldoende mate op één lijn is te stellen met een huwelijk'. Welk geslacht of welke seksualiteit beide partners hebben, speelt daarbij geen enkele rol. Van het begrip 'duurzaam' bestaat geen specifiekere definitie.
Laten we dan eens dieper induiken op elk van deze 4 duurzaamheidsprincipes; de sociale, economische, menselijke duurzaamheid en het milieu.
Het huidige voedselsysteem is niet duurzaam. Vooral vlees maar ook zuivel en kaas vormen de grootste milieubelasting, zo blijkt uit een studie van het RIVM.
Natuursteen
Een van de meest duurzame en recyclebare materialen is natuursteen. Het winnen van diverse natuursteen soorten gaat namelijk eenvoudig zonder dat dit een grote impact op het milieu heeft. Natuursteen wordt namelijk zo gebruikt als dat het in de natuur gevonden wordt.
Om te weten of uw producten als duurzaam (sustainable) kunnen worden beschouwd, moet u ze aftoetsen aan volgende kenmerken: Ze zijn opgebouwd uit biologische (hernieuwbare) materialen die geen verstoring veroorzaken in de voedingsketen of uit niet-hernieuwbare materialen die reeds in omloop zijn.
glaswol: een duurzaam isolatiemateriaal
Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk.
EU Ecolabel-producten zijn makkelijk te herkennen aan het logo met de bloem en de sterren. U vindt ze niet alleen in gespecialiseerde rayons, maar ook tussen de huishoudproducten zoals schoonmaakmiddelen, verven en papierproducten.
Flessen en blikjes met statiegeld - zoals plastic PET-flessen, bierflesjes en drankblikjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen en blikjes zonder statiegeld. Dat komt vooral omdat bijna 100% van de flessen en blikjes weer ingeleverd worden en er zo dus veel minder zwerfafval in het milieu terecht komt.
Glas blijkt milieu-onvriendelijker dan plastic
Per kg verpakking is eenmalig glas dus beter dan tetra. Maar voor 1 liter sap is er meer glas nodig dan tetra-verpakking: 700 gram versus 60 gram. Voor 1 liter sap is de ecologische voetafdruk van een glazen verpakking dus 0,56 gm² en van tetra-verpakking 0,2 gm².
Hoe komt plastic in het milieu? Alle plastics breken na verloop van tijd af en worden uiteindelijk microplastics. Door slijtage bij het gebruik van plastic komen ook microplastics vrij.Veel microplastics komen in het milieu terecht als zwerfafval uit elkaar valt.
Metaal is pas duurzaam als het gerecycled wordt. Zo gaan aluminium, staal, koper of ijzer heel lang mee.
Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal ( biobased ), zoals hout of bamboe afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en linoleum, zijn vaak een duurzame keus.
Wat zijn producten die duurzaam zijn? We noemen producten duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier waardoor natuur en milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal of zonder grondstof uitputtende mechanische processen.
Wereldwijd hebben we een gelimiteerd aantal grondstoffen tot onze beschikking. Wij zijn ons ervan bewust dat we hier spaarzaam mee om moeten gaan. Daarom zetten we ons in voor onder andere duurzame grondstoffen, duurzamere verpakkingen, het hergebruiken van reststromen en het tegengaan van voedselverspilling.
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo'n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.
Mede dankzij de duurzame keurmerken op de verpakkingen van onze producten is het ook voor de klant zichtbaar. Al meer dan een kwart van de omzet bij Lidl is afkomstig van producten met een duurzaamheidskeurmerk (in 2022: 27,3%). Al onze grondstofdoelen zijn ook te vinden in ons inkoopbeleid.
Duurzaamheid bij Theek 5
De doelen richten zich op 5 P's: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).
Deze drie aspecten zorgen de basis voor de 3 P's: People, Planet & Profit.
Naast betaalbaarheid is gebrek aan kennis over duurzame alternatieven de belangrijkste belemmering voor mensen om duurzaam te leven. Wereldwijd zijn watervervuiling, kinderarbeid en arbeidsuitbuiting de grootste duurzame problemen waar bedrijven volgens consumenten aandacht aan moeten besteden.