Wat zit er in lippenbalsem? De basis van lippenbalsem is meestal een vette stof, zoals bijenwas (cera alba), shea boter (butyrospermum parkii), of petrolatum (vaseline) en andere minerale oliën (cera microcristallina/microcrystalline wax, ceresin, ozokerite en/of paraffine).
Lippenbalsem voelt misschien wel goed aan op droge lippen, maar het kan een slechte gewoonte worden die juist niet veel goeds voor je mond doet. Veel ingrediënten in lippenbalsems, zoals menthol en alcohol, drogen je lippen juist verder uit en kunnen zelfs irritatie veroorzaken.
De op de verpakking gedeclareerde ingrediënten zijn: vaseline (petrolatum), geacetyleerd wolvet (acetylated lanolin), paraffine, parfum, benzyl-benzoëzuur (benzylbenzoaat), benzylkaneelzuur (benzyl cinnamaat), vloeibare paraffine (paraffinum liquidum), glycerol en karamel.
Schadelijke ingrediënten in je lippenbalsem
MOAH's zijn mogelijk kankerverwekkend. MOSH kan zich ophopen in het vetweefsel van het lichaam en zo gezwellen (goed- en kwaadaardig) in lever, milt of lymfeklieren veroorzaken. Het inslikken van deze stoffen maakt dat het schadelijk wordt voor de gezondheid.
De balsem wordt meestal gemaakt van bijenwas, menthol, kamfer en aromatische olie, en bevat soms ook vitamines of aspirine. Vooral in de lippenbalsem die in wintersportzaken wordt verkocht, zitten ook middelen die UV-filters bevatten om schade door zonnestraling te beperken.
Velen gebruiken vaseline met name in de winter bij droge lippen. Hiermee zijn je lippen wel even verzacht maar dit is meestal van korte duur. Hierdoor blijf je smeren en het helpt de droge lippen of huid uiteindelijk niet. Vaseline remt namelijk het zelfhelend vermogen van je huid.
Om maar meteen de feiten op tafel te gooien: er bestaat geen fysieke verslaving aan lippenbalsem. Volgens Vera Rogiers, hoogleraar cosmetologie en toxicologie aan de Vrije Universiteit Brussel, is er géén sprake van gewenning.
Onder deze omstandigheden biedt Purol zalf ● onguent soelaas. De gele zalf heeft een heilzame, helende werking op de gesprongen huid van de lippen en werkt snel en doeltreffend. Om deze problemen voor te zijn, kan de huid bij extreem guur en koud weer worden beschermd met Purol Vaseline.
Purol Soft Crème Plus is een intensief verzorgende, pH-neutrale, witte crème voor de droge en gevoelige huid van het gezicht (is ook geschikt voor het lichaam). De koesterende, huidvriendelijke crème heeft een neutrale geur en bevat geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen.
Purol maakt zich sterk om producten te kunnen bieden die de huid in haar waarde laten en die dus goed worden getolereerd. Zo zijn de meest recente introducties (Purol BEE) speciaal getest en ontwikkeld op huidvriendelijkheid en bevatten zij geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Zij zijn volledig pH-neutraal.
Honing is de meest natuurlijke vorm van lippenbalsem die er maar is. Volgens de website Gezondheidsplein is honing goed voor je hele lichaam en dus ook voor jouw droge lippen. De honing zorgt ervoor dat jouw lippen super zacht worden en het gaat wondjes en kloofjes in je mondhoeken tegen.
Behandeling. 1: Gebruik een goede lippenbalsem. Een goede lipbalsem bevat geen schadelijke stoffen, hydrateerde de lippen en helpt de natuurlijke beschermlaag herstellen. 2: Doe lippenbalsem op uw lippen voordat u uw gezicht wast.
Droge, schrale en branderige lippen kun je verzorgen met een vette zalf of een goede lippenbalsem zonder parfum en smaakstoffen. Smeer je lippen regelmatig in om ze vettig te houden. En stop met likken!
Heel veel labello of lippenbalsem smeren. Een echte no-go! Te veel lippenbalsem vergoot namelijk de kans op uitdroging.
Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht aan de huid en de lippen. Hierdoor kunnen ze droog aanvoelen. Zet een luchtbevochtiger in je huis, zodat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. Als je te weinig voedingsstoffen of vitaminen binnenkrijgt dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken en de lippen worden droog.
De basis van lippenbalsem is meestal een vette stof, zoals bijenwas (cera alba), shea boter (butyrospermum parkii), of petrolatum (vaseline) en andere minerale oliën (cera microcristallina/microcrystalline wax, ceresin, ozokerite en/of paraffine).
Overal glanzen de lippen je tegemoet. Maar uit Duits onderzoek blijkt dat dagelijks gebruik van lipgloss schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Ökotest. Het consumentenblad onderzocht 24 populaire merken lipgloss die in de schappen staan bij drogisterijen en parfumeries.
Het gevolg: langdurig gebruik van lippenbalsem. Je wordt afhankelijk van de lippenbalsem en iedere keer bij het krijgen van droge lippen word je getriggerd om lippenbalsem te gebruiken. Je kunt dan eigenlijk spreken van een verslaving.
Kijk eens goed naar hoeveel vitamine B2 (riboflavine) je binnenkrijgt via voedsel. Deze vitamine is belangrijk voor de energievoorziening voor je lichaam. Bij een tekort kunnen huidafwijkingen ontstaan aan je mond, tong en neus. Zoals rode, droge, gespleten lippen.
Een lipscrub geeft je lippen een extra boost. Vooral wanneer je last hebt van velletjes, is een lipscrub je beste vriend. Een lipscrub verwijdert dode huidcellen, stimuleert de doorbloeding van de lippen en zorgt ervoor dat velletjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Je zou het misschien niet denken, maar olijfolie is een beautyproduct waar je heel veel mee kan en vooral een redmiddel voor vrouwen met een droge huid. Vooral met dit weer is de kans groot dat je droge lippen hebt. Die vervelende velletjes zijn verleden tijd als je er een druppel olijfolie op smeert.