Spikkelziekte is een schimmelziekte bij koolplanten, waarbij met name de oudere bladen worden aangetast. Op de koolbladeren vormen zich grijsbruine, ronde vlekken, die scherp aftekenen tegen het overige weefsel. Op de vlekken vormen zich talrijke schimmelsporen.
Als bloemkool bruine vlekjes vertoont kun je die stukjes gewoon wegsnijden: maar je voorkomt ze door de witte 'bloem' goed af te dekken met de groene bladeren.
Geoxideerde bloemkool is volledig eetbaar, hoewel bruine of zwarte vlekken misschien niet de beste smaak hebben, vooral niet als ze groot zijn. Schraap voorzichtig zwarte vlekken weg met een scherp mes, of snijd grote stukken weg. Oxidatie is echter het begin van verval.
Zwarte schimmel op Bloemkool manifesteert zich voornamelijk als donkere vlekken op het oppervlak van de plant, wat leidt tot verminderde groei en aangetaste kwaliteit van de producten. Het ontstaat voornamelijk in vochtige omstandigheden en heeft invloed op gewassen tijdens natte seizoenen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur.
Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed. Verwijder voor gebruik de bladeren en snijd de dikke stronk eruit.
Zijn bloemkoolbladeren eetbaar? Je kunt bloemkoolbladeren eten . Ze zijn net zo eetbaar als de bloemkoolstengels of -roosjes (de onrijpe bloemen van de plant) die we meestal koken. Ze zijn ook een veelzijdig ingrediënt dat een lekkere smaak toevoegt aan veel gerechten.
Pak gewoon je dunschiller en wrijf ermee over de zwarte vlekken. Dan zou het zichtbaar moeten zijn. Alleen de witte bloemkool eronder. Als je zwarte vlekken onder die stukken vindt, kan dat betekenen dat er schimmel is ontstaan. In dat geval moet je die stukken helemaal verwijderen.
Olijfgroen, bruin, grijs of zwart
Binnenhuis kunnen zij vaak gevonden op muren en isolatiemateriaal, maar kunnen ook op vochtig tapijt groeien. Ze worden gelinkt aan huid, oog, en neusbijholten infecties. In zeldzame gevallen kan de schimmel een hersenvliesontsteking veroorzaken (schimmel meningitis).
bloemkool kan ook nog wel eens gebrek hebben aan borium of molybdeen. Heb je te weinig borium in de grond, dan zal kool bijvoorbeeld bruin verkleuren, dit komt echter weinig voor.
Rooster het, stoom het, pureer het, maak er rijst van of maak er soep van – roze of wit, dat maakt niet uit.
Vergeet niet om het loof aan de kool te laten. De natuurlijke bescherming behoedt de kool voor uitdroging wat de houdbaarheid van de bloemkool verhoogt. Bloemkool invriezen is makkelijk, maar je moet de gekuiste roosjes wel eerst even blancheren.
Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje. Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Het hele groeiseizoen jouw koolbed afdekken met insectengaas, fijn vogelgaas of vezelvliesdoek kan ook. Oost-Indische kers trekt ook koolwitjes aan. De rupsen die daarop zitten, heb je dan toch niet meer op jouw kool of je kunt ze er makkelijker vangen.
Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool ze slechts twee à drie dagen smakelijk. Bewaar je deze in de groentelade van de koelkast of in een kelder, dan blijft deze goed gedurende zes à acht dagen. Als je ze bewaart, laat je best voldoende blad aan de kool om uitdrogen te voorkomen.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Zwarte schimmel dodelijk
De grote boosdoener is mycotoxine. Deze giftige stoffen bevinden zich in alle schimmelsporen, maar is in hogere mate aanwezig in de sporen van zwarte schimmel. De stof heeft jeuk en irritaties tot gevolg. Laat je zwarte schimmel onaangeroerd, dan is hij extreem gevaarlijk en zelfs dodelijk.
Aspergillus, een andere giftige schimmel en een van de soorten die het meest binnenshuis wordt aangetroffen, verschijnt in een aantal kleuren, waaronder grijs, goud en geel- of blauwgroen. Hoewel mycotoxinen wel degelijk schimmeltoxiciteit veroorzaken, is het zeldzaam dat mensen worden blootgesteld aan niveaus die hoog genoeg zijn om dodelijk te zijn.
Penicillium chrysogenum is een schimmel die groene schimmelkolonies op een voedingsbodem vormt. Incubatie is het beste bij 25 °C en duurt ongeveer vijf dagen. Sporen ervan inademen is gevaarlijk.
Zwarte vlekken zijn echter tekenen van bederf en zijn een goede indicator dat uw bloemkool aan het bederven is. Deze zwarte vlekken kunnen er ook voor zorgen dat de bloemkool slijmerig wordt. Slijmerige vlekken of slijmerigheid zijn uw teken om uw bloemkool weg te gooien. Let ook op schimmel.
Tekenen dat uw bloemkool bedorven is
Brede verzameling donkerbruine of zwarte vlekken . Vreemde geuren : Verse bloemkool mag geen sterke geur hebben. Papperige of slijmerige textuur: De groente moet stevig en knapperig zijn. Vergeling: Witte bloemkool mag geen gelige tint hebben.
Wij vinden dat als je bloemkool omzet in bloemkoolrijst en het een paar dagen in de koelkast laat staan, het een sterke en onaangename zwavelgeur ontwikkelt . Het is dus het beste om het meteen te gebruiken of in te vriezen.
Het is oké om schimmel van harde kazen en hard fruit of groenten zoals appels, aardappelen, uien of bloemkool af te snijden . Zorg er wel voor dat je minstens 2,5 cm wegsnijdt, want de oppervlakteschimmel is groter dan wat je ziet. Het heeft eigenlijk schimmeldraden of wortels die dieper in het voedsel kunnen doordringen.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Elk deel van een bloemkool is eetbaar, zelfs de harde buitenste schil . We raden echter aan om dit deel te schillen voordat u het kookt, omdat het een beetje moeilijk te kauwen is.