Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Het is belangrijk om uw Le Creuset gietijzeren braadpan niet te oververhitten - dit kan ervoor zorgen dat voedsel blijft plakken. Kook altijd op een laag tot middelhoog vuur, welke warmtebron u ook gebruikt. Zorg ervoor dat u de hitte ook geleidelijk opbouwt.
Een van de meest voorkomende redenen voor vastgekoekt eten is het gebruik van een te hoge warmtestand en het oververhitten van een Dutch oven . Omdat geëmailleerd gietijzer van Le Creuset een uitzonderlijke warmteverdeling en -behoud heeft, hoeft u alleen een lage of gemiddelde warmte te gebruiken tijdens het koken.
Laat de pan nooit droogkoken, want dat kan het glazuur permanent beschadigen. Merk op dat gietijzer warmte efficiënt vasthoudt. Hoge temperaturen en oververhitting kunnen ervoor zorgen dat voedsel aanbrandt of blijft plakken, dus let op de kooktemperaturen.
De geëmailleerde gietijzeren pannen van Le Creuset zijn vaatwasmachine bestendig, wij raden dit echter niet aan. Voor een lange levensduur van uw Le Creuset pannen, kunt u uw pannen beter met de hand afwassen. Veelvuldige reiniging in de vaatwasser kan het de glans van het email aantasten en de pan dof maken.
Kan ik mijn gietijzeren pan in de vaatwasser doen? Nee, gietijzeren pannen mogen nooit in de vaatwasser worden gedaan. Dit kan de anti-aanbaklaag beschadigen en de pan kan gaan roesten.
Airfryer-bakpapier is geweldig, maar voor kleinere gerechten kies ik voor de Le Creuset Petite Casseroles . 'Ik gebruik ze al jaren om eieren te bakken, gratins te maken en crumbles in de oven te bakken, en nu doe ik al het bovenstaande in de airfryer.
Vastplakken. De oorzaak: Soms kan er eten aan uw gietijzeren kookgerei blijven plakken. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals het niet gebruiken van voldoende vet of olie bij het koken, het gebruiken van kookgerei dat niet goed is gekruid, of bij het inlopen van nieuw kookgerei dat geen extra lagen kruiden heeft opgebouwd .
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Voeg voldoende olie toe aan de pan voordat u er eten in doet . U wilt genoeg olie gebruiken om de bodem van de pan te bedekken. Eten dat snel blijft plakken, zoals eieren, heeft mogelijk wat meer olie nodig, terwijl vet eten, zoals kippendijen, niet zoveel olie nodig heeft om te voorkomen dat het blijft plakken.
Wanneer het oppervlak heet genoeg is, olie het dan licht in met kookspray of bestrijk het met olie met een Le Creuset siliconen kwast. Plantaardige, pinda- of maïsolie wordt aanbevolen.
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Gebruik boter of kokosolie ! Voordat ik hier onderzoek naar deed, smeerde ik mijn pannen altijd in met kookspray.
Zet het vuur lager – Le Creuset koekenpannen en braadpannen houden de warmte uitzonderlijk goed vast. U hoeft dus alleen maar een medium tot medium-hoge hitte te gebruiken om te schroeien. Een van de meest voorkomende redenen dat eten aan onze pannen blijft plakken, is het gebruik van een te hoge hitte-instelling .
Conditioneer het antiaanbakoppervlak aan de binnenkant door plantaardige olie of maïsolie over het hele oppervlak te wrijven met een papieren handdoek . Spoel uw product na afloop af met heet water en droog het vervolgens grondig af.
Geëmailleerd gietijzeren kookgerei
Zoals hierboven vermeld, roest het niet, kan het worden gewassen met zoveel zeep als gewenst, en zal het geen sterke aroma's (zoals knoflook of ui) in de kruiden vasthouden zoals bekend is dat gewoon gietijzer doet. Eén waarschuwing om op te merken: het is niet antiaanbak , zoals een goed gekruide gietijzeren koekenpan kan zijn.
Le Creuset vervaardigt zijn producten nog steeds in Frankrijk met dezelfde zorg en vakmanschap als bijna een eeuw geleden. Ze gieten het gietijzeren kookgerei met de hand in zandmallen en werken het vervolgens met de hand af. Dit resulteert in unieke en hoogwaardige stukken.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F ) gedurende ongeveer een uur.
Laat het kookgerei afkoelen tot kamertemperatuur voordat u het wast. Ons kookgerei kan in de vaatwasser, maar handwas in een warm sopje wordt aanbevolen, zeker in combinatie met ons speciale reinigingsmiddel voor gietijzer.
Doe een beetje boter of olie op de bodem van de pan voordat u het beslag erin giet. Voor extra antiaanbaklaag adviseert de wereldberoemde chef-kok Alex Gaurnaschelli om de bodem en zijkanten van de pan in te vetten met boter.
Maak gietijzer schoon met een afwasborstel en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Zorg dat het gietijzer droog is voordat je het terugplaatst.
Schroeien werkt het beste met een koekenpan met een dikke bodem, zoals gietijzer, die de warmte goed vasthoudt en indien nodig van het fornuis naar de oven kan. Om te voorkomen dat de kip aan de pan blijft plakken, gebruikt u een hete olie zoals canola .
Le Creuset zout- en pepermolens mogen niet in water worden ondergedompeld of in de vaatwasser worden gezet. Als de buitenkant van de molen moet worden schoongemaakt, veeg deze dan af met een vochtige doek . Laat volledig drogen voordat u hem opnieuw vult. Wees voorzichtig dat u de knop niet te vast draait, omdat dit de as en het maalmechanisme kan beschadigen.
Gebruik in een conventionele oven of in een airfryer* bij een temperatuur boven de 300°C kan het glas beschadigen. Laat bij gebruik onder een grill/rotisserie een ruimte van ten minste 10 cm tussen de rand van de schaal en de warmtebron. Snijd voorzichtig van de schaal.
Maar voordat u er iets in stopt, is het een goede tip om te weten dat u elke ovenvaste schaal of container in een airfryer kunt gebruiken , of deze nu van glas, keramiek, metaal of siliconen is gemaakt. U kunt ook prima metaalfolie gebruiken, wat het schoonmaken makkelijker kan maken.