Veiligheidsvoorwaarden zijn voorwaarden waaraan bijvoorbeeld ouders zich moeten houden om niet weer in herhaling te vallen. Ze beschrijven welke veiligheidsdoelen Veilig Thuis wil behalen. Het gaat om concreet waarneembaar en toetsbaar gedrag.
Het veiligheidsplan
In het plan staan afspraken waaraan iedereen wordt gevraagd zich te houden en die nodig zijn om de veiligheid te herstellen. Deze afspraken zorgen ervoor dat het thuis weer veilig wordt en blijft.
Veiligheidsplannen maken die de directe of structurele onveiligheid herstellen vraagt om een samenwerkingsrelatie met de directbetrokkenen maar ook een goede afstemming tussen alle betrokken professionals.
Ik wil niet met Veilig Thuis praten over mijn gezinssituatie. Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin.
Als Veilig Thuis hulp aanbiedt, is die hulp dan vrijwillig? Dat hangt ervan af. U krijgt uitleg waarom hulp binnen uw gezin nodig is. Ook wordt een plan voor verbetering gemaakt.
Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies.
Bij een vermoeden stuurt de politie altijd een melding aan Veilig Thuis.
Onderdeel van de Algemene Uitkering zijn de middelen voor Jeugd en Wmo. Hieruit wordt het beleid rond de Aanpak kindermishandeling gefinancierd en wordt een bijdrage geleverd aan de financiering van de Veilig Thuis-organisaties.
Het kan daarbij gaan om lichamelijke- of geestelijke mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, vernedering, stalking of financiële uitbuiting.
Veiligheidsbeleving wordt ook wel aangeduid als subjectieve veiligheid.Dit als tegenhanger van objectieve veiligheid. Hiermee wordt het feitelijk niveau van criminaliteit en overlast bedoeld; de subjectieve veiligheid geeft aan hoe mensen dit waarnemen en beleven.
Scholen moeten een veiligheidsplan hebben. Hieronder valt soms ook een pestprotocol. In een veiligheidsplan staat bijvoorbeeld het verbod op wapens en drugs op school. Ook staat erin hoe scholen dit controleren.
Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
In een veiligheidsplan staat welke maatregelen de organisator heeft genomen om de openbare orde, gezondheid en veiligheid tijdens het evenement te waarborgen en hoe wanordelijkheden/ (voorzienbare) incidenten worden bestreden.
Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.
Hierover informeren ze de melder en de directbetrokkenen. Hoe lang bewaart Veilig Thuis de dossiers van meldingen? Veilig Thuis bewaart dossiers maximaal vijftien jaar of tot het jongste kind achttien jaar is. De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier.
Melden kan ook bij Veilig Thuis. Dat is het advies- en meldpunt van de overheid voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.
Dat kan, omdat alle gegevens van (mobiele) telefoons opgevraagd kunnen worden. Als je een valse melding doet (dit betekent: zeggen dat er iets gebeurt, wat niet waar is), of misbruik maakt van 112 (alleen bellen en de verbinding verbreken of lachen, schreeuwen, schelden, etc.), dan pleeg je een misdrijf.
Bel dan met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt. 0800-2000 (gratis). Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.
Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn: De medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen; De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen; Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is?
Een medewerker van Veilig Thuis luistert eerst goed naar uw verhaal en dat van anderen die bij uw situatie betrokken zijn. Deze medewerker zet uw verhaal op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Daar nemen we de tijd voor. Samen met u kijken we naar uw veiligheid en zoeken we naar een oplossing.
De Politie signaleert een zorgelijke situatie van het kind en verwijst door naar Bureau Jeugdzorg; • Bureau Jeugdzorg beoordeelt de zorgmelding, organiseert de benodigde hulpverlening en koppelt hierover terug naar de Politie.
Een wijkteam, buurtteam of Centrum voor Jeugd en Gezin biedt ondersteuning als er zorgen zijn. Zij bespreken met het gezin wat er speelt. En of het gezin ondersteuning nodig heeft. Het lokale team werkt samen met mensen en organisaties in de wijk om tijdig passende ondersteuning te bieden aan een gezin.