Norm: Als iemand je de weg vraagt, help je die persoon door het te uit te leggen. Norm: Als je het niet met iemand eens bent, ga je niet gelijk schelden of slaan. Norm: Als je zegt dat je iemand helpt, dan doe je dat ook. Norm: Als iemand, een meerdere bijvoorbeeld, je opdraagt wat te doen, dan doe je dat.
Definitie. Sociale normen zijn invloeden uit de sociale omgeving (bijvoorbeeld ongeschreven regels) die het gedrag van mensen sturen.
Normen zijn als het ware gedragsregels gefundeerd in waarden. Bijvoorbeeld: ik zal altijd mijn eigen geld verdienen (norm) want onafhankelijkheid (waarde) is belangrijk voor mij. Of: ik zal me nooit anders voordoen dan ik ben (norm) want ik vind authenticiteit (waarde) belangrijk.
Norm: Als je een afspraak hebt, dan kom je op tijd. Norm: In een gesprek laat je elkaar uitpraten. Norm: Je pest niet. Norm: Je spreekt oudere mensen met “u” aan.
Normen gaan over wat 'je moet' of wat je van jezelf 'niet mag'. Jouw persoonlijke normen zijn een soort van regelgeving die als persoonlijke drijfveer fungeren. Voorbeelden van normen zijn: Je mag niet huilen want dat is een teken van zwakte.
Normen en waarden, twee verschillende begrippen die we graag als één laten klinken. Normen zijn ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen. Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep.
Waarden zijn opvattingen die voor je belangrijk zijn. Normen zijn geschreven en ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen, een regel die je met elkaar afspreekt of die je binnen een groep wordt opgelegd.
Bij de waarde eerlijkheid kun je bijvoorbeeld de norm bedenken dat je niet moet liegen. Normen kunnen positief of negatief geformuleerd worden. Positief zijn dingen die je juist wel moet doen, terwijl negatief gaat over dingen die je niet mag doen.
Bedrijfsleven, overheid en consumenten kunnen onder begeleiding van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) afspraken maken over de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten of processen. Deze afspraken worden normen genoemd.
Normen en waarden
Normen zijn de regels die bepalen of verbieden wat voor gedrag toegestaan is in bepaalde situaties. De grenzen, ofwel normen, zijn afgeleid van culturele waarden. Culturele waarden betreft de manier en redenen waarop succes van een groep of individu worden gewaardeerd.
'Sociale kwaliteit is de mate waarin burgers in staat zijn om aan het sociale en economische leven van hun gemeenschappen deel te nemen, onder omstandigheden die hun welzijn en individueel potentieel verbeteren. '
In dit boekje leest u over vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dit zijn belangrijke waarden in onze samenle- ving.
Normen zijn afgeleid van waarden. De waarde is bijvoorbeeld respect, de afgeleide norm kan dan zijn: je moet wel beleefd zijn. Normen zijn geboden, normen zijn objectief.
Norm: Als iemand je de weg vraagt, help je die persoon door het te uit te leggen. Norm: Als je het niet met iemand eens bent, ga je niet gelijk schelden of slaan. Norm: Als je zegt dat je iemand helpt, dan doe je dat ook. Norm: Als iemand, een meerdere bijvoorbeeld, je opdraagt wat te doen, dan doe je dat.
Voorbeelden van kernwaarden zijn respect, vrijheid, groei, duurzaamheid. Het zijn woorden die beschrijven wat voor jou belangrijk is in het leven. Sommige kernwaarden zijn gericht op anderen – hoe jij vindt dat je je hoort te gedragen naar anderen toe.
Persoonlijke waarden zijn zaken die jij écht belangrijk vindt in het leven. Ze bepalen grotendeels jouw oordelen en waarom je wel of niet iets doet. Voorbeelden van persoonlijke waarden zijn respect, vrijheid, integriteit, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, etc.
Je behandelt de ander eerlijk en oprecht. Je bent genegen iets te doen of na te laten voor de ander. Je wilt graag dat het goed gaat met de ander en jouw gedrag is erop gericht om dat te bevorderen en te ondersteunen. Je bent toegewijd aan de ander.
In sociale groepen gelden bijvoorbeeld weer heel andere waarden. Sociale waarden als delen, geven, elkaar helpen, vertrouwen, liefde, reputatie en aanzien, milieu en wederkerigheid. Deze waarden binden een samenleving.
Normen en waarden zijn in een maatschappij van groot belang. Ze geven richting aan ons bestaan en scheppen richtlijnen voor onze gedragingen. We zijn bewust of onbewust steeds aan het kijken of ons gedrag, of het gedrag van de mensen om ons heen, voldoet aan de heersende normen en waarden.
Dat zijn regels of afspraken die je voor jezelf of met een groep mensen hebt. Voorbeelden: • Bij de waarde eerlijk zijn, hoort de norm dat je niet liegt. Bij de waarde veiligheid, hoort de norm dat je een ander niet uitlacht. Bij de waarde gezondheid, hoort de norm dat je gezond eet en voldoende beweegt.